Aan het strand, Voerman verwondert & nader te onderzoeken - Editie #166
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 166ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
In de zomer maakt de tijd even pas op de plaats. In Italiƫ gebeurt dat traditioneel in augustus, wanneer de steden leeglopen en iedereen naar de kust of de noordelijke meren trekt. Ook schilder Isaac Israels (Amsterdam, 1865 - Den Haag, 1934), wist deze lome zomerdagen vol zon, ontspanning en vrijheid vast te leggen. Het Frans Hals Museum in Haarlem hangt een nieuw werk op zaal dat deze sfeer perfect weergeeft.
Een ontspannen, warme zomerdag aan het Gardameer. Badgasten vermaken zich in het water, terwijl een zeilboot rustig dobbert. Israels schilderde de vrouwen op de voorgrond in vlotte penseelstreken, gehuld in de nieuwste badmode van die tijd.
Met Liebermann
Isaac Israelsā blik op het strandleven werd gevormd door zijn vader Jozef IsraĆ«ls (Groningen, 1824 - Den Haag, 1911) en diens goede vriend Max Liebermann (Berlijn, 1847 - aldaar, 1935). De Berlijnse impressionist bracht zijn zomers meestal in Nederland door, samen met zijn vrouw was hij vaak te gast bij de familie IsraĆ«ls.


In zijn eerste Nederlandse zomers schilderde Liebermann veel in en rond Amsterdam. Hij werkte onder andere in de bekende weeshuizen en Artis. Vanaf 1871, toen de familie IsraĆ«ls naar Den Haag was verhuisd, vooral in Scheveningen. De jonge Isaac ging steeds vaker met de Berlijnse meester mee op pad. Wat begon met een belangstelling voor het vissersbestaan - in het spoor van de oude IsraĆ«ls - , groeide uit tot impressies van badgasten, ruiters en ander toeristisch vertier aan de kust. De schilderijen van Liebermann en Isaac Israels vertonen regelmatig overeenkomsten in de weergave van beweging en licht en de keuze voor themaās rondom de opkomst van het zomerse toerisme in mondaine (bad)plaatsen.
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst & Antiekveiling - tot 30 juni - met Voerman, A.L. Koster, een zittend naakt door Oeder, Cunaeus, Schipperus, Klinkenberg, Van Dam van Isselt, Tholen, Ritsema, Vertin, Bosboom, Mari ten Kate, de vondst van het lichaam van Karel de Stoute door Willem de Famars Testas, Boograard, Van Daalhoff, Helfferich, H.J. Wolter, Damschröder, Bogman, Mesdag-van Houten, diverse portretten door Georg Rueter, van Waning-Stevels, Wittig-Keyser, Edzard Koning, Van der Tonge, Kever, Wiggers, Ronner-Knip, Kleintjes, Zandleven, W.G.F. Jansen, Wijsmuller, Van Assendelft, Romolo Koelman, Willem Elisa Roelofs, Steelink jr., Schaap van der Pek, W.J. Schütz, Van Konijnenburg, Bodifée, Heuff, De Bock en Van Mastenbroek. Check hier.

VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Kunst & Antiekveiling - 1 en 2 juli - met Van Daalhoff, De la Riviere, Cornelis Kuijpers en Geertruida Gorter. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Juliveiling - 3 juli - met Gorter, Zandleven, Blommers, Heerebaart, Reijntjes, Groenewegen, een zonnige dorpsweg door Stutterheim, Van Kregten, Hans, Heijermans, Constant Artz, De Bock, Weiland, Sipke Kool, Markus, Van Deventer, Lebret, Graafland, Willem Weissenbruch, Münninghof, Van Wijngaerdt en Van der Stap. Check hier.

VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - - Kunst & Antiekveiling - 6 juli - met Mari ten Kate, Cornelis Kuijpers, Bauer-Stumpff, Christoffel Bisschop, Vertin, Taco Mesdag, Van der Heijden, Soetermeer, Lebret, Kruseman van Elten, Kleijn, Hendrik Hulk, Zandleven, kip op erf met bloemen door Dijsselhof, Verwoert, Mollinger, H. P. Koekkoek, Bleuland van Oord, Georg Rueter, Van Daalhoff, Van der Stap, Cossaar, W.G.F. Jansen en Van Langen. Check hier.
Tentoonstelling: āVoerman verwondertā - Voerman Museum Hattem
In het Voerman Museum in Hattem is de tentoonstelling Voerman verwondert te zien. Een brede presentatie van het werk van Jan Voerman sr. (1857ā1941). Centraal staat de artistieke ontwikkeling van deze eigenzinnige schilder, die zich moeilijk in ƩƩn kunststroming laat vangen. Zijn werk beweegt zich van invloeden uit de Amsterdamse School tot een volstrekt eigen stijl, ontstaan nadat hij zich in Hattem vestigde.
Een van de blikvangers van de expositie is het schilderij Koeien aan de oever van de IJssel, dat ook het affiche van de tentoonstelling siert. Het werk is in bruikleen verkregen en wordt nu voor het eerst sinds lange tijd weer getoond. De expositie brengt een reeks onbekendere en nog niet eerder geĆ«xposeerde werken bijeen, afkomstig uit particuliere collecties en de collecties van onder andere Museum de Fundatie en Kunsthandel Mark Smit. Samen bieden ze een nieuw perspectief op Voermansā zoektocht naar themaās, technieken en een eigen beeldtaal binnen het Nederlandse landschap. Meer informatie hier.
Tentoonstelling: āVerlangen naar Egmondā - Stedelijk Museum Alkmaar
Stedelijk Museum Alkmaar brengt een ode aan Egmond. Een dorp dat al eeuwenlang kunstenaars inspireert. Voor het eerst worden zeventiende- en negentiende-eeuwse meesterwerken samengebracht in de regio waar ze zijn onststaan.
De tentoonstelling āVerlangen naar Egmondā laat zien hoe deze bijzondere plek generaties kunstenaars wist te betoveren. Van de Hollandse meesters tot de Amerikaanse schilders die Egmond internationaal bekend maakten. In de zeventiende eeuw trokken kunstenaars als Jacob van Ruysdael, Aelbert Cuyp en Jan van Goyen naar Egmond om het landschap, de zee, de beroemde ruĆÆnes van de abdij en het kasteel vast te leggen. Twee eeuwen later vestigden George Hitchcock en Gari Melchers - tijdgenoten van de Haagse School - zich in het dorp. Hun schilderijen, waarin Egmond en zijn bewoners centraal staan, oogstten wereldwijd succes.
In de eerste zaal van het museum worden schilderijen uit de zeventiende eeuw getoond, die de kracht van Egmond als een rijke bron van inspiratie voor kunstenaars van die tijd illustreren. De grote tentoonstellingszaal is gewijd aan de Amerikaanse schilders, met bruiklenen uit internationale collecties. Bij de tentoonstelling is een uitgebreide publicatie verschenen bij uitgeverij Waanders, geschreven door conservator Marjan van Heteren. In Verlangen naar Egmond. Het verblijf van Gari Melchers en George Hitchcock in Nederland wordt de geschiedenis van de Amerikaanse kunstenaars in Egmond belicht. Te zien tot 2 november. Meer informatie hier.
Kijken: āNu te zien - Floris Verster: de grootste vernieuwe van het bloemstillevenā
Schilder Floris Verster (1861-1927) wordt gezien als ās Neerlands grootste vernieuwer van het bloemstilleven. Directeur van Teylers Museum Marc de Beyer bekijkt in Museum De Lakenhal in Leiden het werk van de schilder die niet bang was om verlepte zuring of ander onkruid in de schijnwerpers te zetten. In de tentoonstelling āFloris Verster ā Thuis in het groenā reageren hedendaagse kunstenaars Annelies Dijkman, Esther Hoogendijk en Seet van Hout op zijn werk. Bekijk de uitzending hier.
@info_kunst_wijdemeren via Instagram
Het oude kerkje van Kortenhoef ā symbool van het dorp en het meest geschilderde kerkje van Nederland ā dreigt voor ons verloren te gaan! Daarom doen de vrienden van het kerkje aan de dijk een ultieme poging om voor de zomervakantie ā¬100.000,- bij elkaar te krijgen.
Helpt u ook mee om dit Kortenhoefse erfgoed te kunnen behouden? Iedere financiƫle bijdrage is van harte welkom. Voor meer info hoe te doneren kerkjeaandedijk.nl
Samen kunnen wij het kerkje aan dedijk behouden.
Bekijk de volledige post op Instagram hier.
Via LinkedIn @SunnyJansen
Een biografie over Sientje Mesdag-van Houten
Al bijna 2 jaar werk ik hard aan een biografie over Sientje Mesdag-van Houten. Graag neem ik je in een aantal posts mee in het proces van onderzoek tot boek. De biografie verschijnt in 2026 bij Uitgeverij Balans.
Sientje Mesdag-van Houten (1843-1909) is een 19e eeuwse vrouwelijke schilder en kunstverzamelaar. In de academische blik van de kunsthistorici wordt zij al snel in de schaduw gesteld van haar man, de bekende zeeschilder H.W. Mesdag, alsof zij alleen aandacht zou verdienen als figurante in een mannenleven. En dat terwijl deze zelfstandige vrouw in haar tijd een van de bekendste, meest gewaardeerde en bestverkopende vrouwelijke kunstenaars was, die ons samen met haar echtgenoot niet niet ƩƩn, maar zelfs twee musea naliet. Het is tijd om Sientje Mesdag-van Houten haar plaats in de geschiedenis terug te geven.
Afbeelding: RKD Research Portret van Sientje Mesdag-van Houten (1834-1909) aan haar tekentafel.
Bekijk de volledige post op LinkedIn hier.
Het resultaat / aanbod
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van ā¬100.000.000,- tot ā¬100,- Van veilinghuis tot Marktplaats. Elke editie treft u hier een werk dat te koop wordt aangeboden of recent is verkocht.
Tijdens de Kunst & Antiekveiling van 20 mei bij Vendu Rotterdam is een schilderij opgedoken dat is aangekocht door het Museum TƩtar van Elven in Delft. Dankzij financiƫle steun van de Vrienden van het museum kon het werk, een fantasievol stadsgezicht met een variant op de Leidse Vismarktfontein, worden toegevoegd aan de collectie.
Toeschrijving
De voorstelling wordt toegeschreven aan Pierre TĆ©tar van Elven (1828ā1908), de neef van museumnaamgever Paul TĆ©tar van Elven (1823-1896). Het werk vertoont alle kenmerken van Pierreās stijl: romantisch, zorgvuldig uitgewerkt en enigszins idealiserend van toon. Op het doek is echter ā weliswaar moeilijk zichtbaar ā een monogram te herkennen dat sterk lijkt op dat van Paul. Of het hier gaat om een vroege samenwerking, een foutieve toeschrijving, of wellicht een signatuur die later is aangebracht, is nog niet duidelijk. Daarvoor wordt nader onderzoek uitgevoerd. Het werk is momenteel te zien in het voormalige atelier van de kunstenaar in Delft en zal ook worden opgenomen in een komende tentoonstelling. Verdere details daarover volgen binnenkort. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.


Het boek De schilders van Rotterdam (WBOOKS, 2024) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Op zoek naar het DNA van de Rotterdamse schilderkunst. Waar de stad en de kunsten elkaar omarmen, is de haven nooit ver weg. Nu verkrijgbaar in de boekhandels of online hier.