Dromen van zee, de andere helft & tekeningen van Toorop - Editie #144
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 144ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
De zomer neigt alweer naar het einde. De veilinghuizen openen voorzichtig hun deuren en nieuwe tentoonstellingen zijn in aantocht. Zoals La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée in Singer Laren. Een tentoonstelling vol beelden die als fijne vakantieherinneringen in ons hoofd rondgaan, of misschien is het gewoon het uitzicht vanuit de hotelkamer op dit moment. Of het nu in Frankrijk, Italië of Nederland is, het licht aan zee is altijd bijzonder. Daar wisten de schilders van de Haagse School alles van. Nog even dromen, totdat de maalstroom van september die zoete gedachten aan de zonovergoten en zilvergrijze stranden weer meeneemt.
Aankomende veilingen
VENDU NEXT DOOR DEN HAAG - 4 september - met Gorter, De Zwart, Willem Elisa Roelofs, Van Prooijen, Heuff, Carbaat, Willy Sluiter, Van der Tonge, Van Gorkum en koeien in een weidelandschap door Gesine Vester. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Kunst- en antiekveiling - 11 t/m 15 september - Catalogus ongeveer een week voor de veiling online. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings - Online Only | 12 - 26 september - catalogus online op 12 september. Check hier
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Septemberveiling - 18 t/m 23 september - met Markus, Raaphorst, Münninghof en Oppenoorth. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling - timed online - 24 september - catalogus online vanaf 10 september. Check hier.
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling - 25 & 26 september - met een aquarel van Toorop, Riegen, Stroebel, een moeder met kind door Dievenbach, Vrolijk, Westerbeek, J.H.B. en Willem Koekkoek, Vertin, Verschuur jr., gezicht op de hoogovens van Middlesbrough door Heijenbrock, Cornelis de Bruin, Hobbe Smith, Vaarzon Morel, Jurres, De Vogel, Van Rossum du Chattel, Frits Mondriaan, Kever, Jacob Ritsema, De la Rivière, W.C. Nakken, W.G.F. Jansen, Simon Maris, Taanman, Marinus Gidding, Schipperus, Jan Jans, en een portret van een dame door Martin Monnickendam. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Septemberveiling - 25 - 27 september (timed online) - catalogus online op 16 september. Check hier.
Nieuws: Het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum kopen gezamenlijk tekeningen van Jan Toorop
Het Van Abbemuseum en Eindhoven Museum kopen gezamenlijk tekeningen van Jan Toorop (1858, Purworejo, Indonesië - 1928, Den Haag) aan om de collectie Eindhoven te versterken. Zo komt een langgekoesterde wens in vervulling om deze voor Eindhoven unieke krijttekeningen van arbeidsters in de sigarenfabriek van Mignot en De Block te behouden voor onze stad.
De tekeningen die Toorop in 1918 maakte, geven niet alleen een inkijkje in de geschiedenis van Eindhoven, maar hebben ook een link met het Van Abbemuseum. Henri van Abbe, die het initiatief nam voor het museum dat in 1936 opende, had zijn fortuin verdiend als sigarenhandelaar. Tot voor kort waren de tekeningen in het bezit van familieleden van Adolph Mignot, een van de oprichters van de fabriek. het Eindhoven Museum ontving de tip die leidde tot de aankoop van de werken.
Tentoonstelling: 'Willy Sluiter – 150 jaar' - KunZt - Zwijndrecht
Tot en met zondag 29 oktober is in de expositieruimte KunZt in Zwijndrecht de tentoonstelling 'Willy Sluiter – 150 jaar' te zien. die focust op de Zwijndrechtse roots van de kunstenaar. Jan Willem ‘Willy’ Sluiter (Amersfoort, 1873 - Den Haag, 1949) was lid een predikantenfamilie en groeide op in Heerenveen en vanaf zijn tiende in Zwijndrecht. Hij was van 1891 tot 1894 leerling aan de Rotterdamse Academie en volgde daarna lessen aan de Haagse Academie. Sluiter heeft de nodige schilderijen en schetsen gemaakt met typisch Zwijndrechtse onderwerpen: van riviergezichten over de Oude Maas tot aan hardwerkende arbeiders en glasblazers. Daarmee geven zijn werken een mooi beeld van Zwijndrecht aan het begin van de vorige eeuw. De gemeente Zwijndrecht heeft zo'n 120 werken van de schilder in bezit. De vele schetsen, schilderijen en aquarellen worden speciaal voor zijn 150e geboortejaar verplaatst naar expositieruimte KunZt. Meer informatie hier.
Laatste kans: Veth, Van Gogh en liefde voor kleur
Nog heel even, Het oog op Jan Veth, de grote overzichtstentoonstelling van Jan Veth in het Dordrechts Museum. In het Van Gogh Museum in Amsterdam is nog net tijd om een bezoek te brengen aan Van Gogh in Auvers: ‘een grootse overzichtstentoonstelling over de korte, maar cruciale laatste fase in Van Goghs artistieke ontwikkeling, met vele werken die nog nooit eerder samen te zien zijn geweest, door Dagblad Trouw gewaardeerd met 5 sterren. In museum Singer Laren zijn nog deze week Mondriaan, Jo Koster en anderen te zien tijdens de tentoonstelling Liefde voor kleur. Alledrie de tentoonstellingen nog te bezoeken tot 3 september.
Voorbeschouwing: ‘La Grande Bleue. Schilders van de Méditerranée’ - Singer Laren
Van 12 september 2023 t/m 7 januari 2024
Vanaf omstreeks 1870 oefent de Middellandse Zeekust een grote aantrekkingskracht uit op kunstenaars. Aan de Zuid-Franse kust wanen zij zich in een aards paradijs. Daar slaan ze in relatieve afzondering en onder invloed van het intense licht, de scherpe contouren en de felle kleuren aan de Méditerranée ook in artistiek opzicht nieuwe wegen in. Met moderne schilderwijzen, een feller kleurgebruik en een uitgesproken vormentaal tot gevolg. De tentoonstelling focust op Nederlandse kunstenaars en plaatst hen in de context van hun Franse, Italiaanse, Spaanse en Belgische tijdgenoten en inspiratoren. Met werk van onder anderen Gustave Courbet, Johan Barthold Jongkind, Théo Van Rysselberghe, Raoul Dufy, Louis Valtat, Isaac Israels en Hendrik Jan Wolter. Meer informatie hier.
Via Instagram @drentsmuseumassen
Volg Vincent van Gogh door het Drenthe van 1883. 🛤️🌳
In de tentoonstelling Op reis met Vincent stap je samen met Vincent in de trein, kijk je door zijn ogen naar het Drentse landschap en ontmoet je de tijdgenoten en inspiratiebronnen die belangrijk voor hem zijn tijdens zijn verblijf in Drenthe.
Van Goghs Drentse oeuvre laat de schoonheid zien die hij vindt in de noeste arbeid van boeren en veenarbeiders en de landschappen met hutten, turfvelden en kilometerslange waterwegen.
De werken worden gepresenteerd in verschillende ruimtes die geïnspireerd zijn door de kleuren in het Drentse landschap zoals Vincent die beschrijft in brieven aan zijn broer Theo.
Vincent van Gogh, Landschap met turfhoop en boerderijen, Drenthe, 1883, Van Gogh Museum.
Bekijk de volledige post via Instagram hier.
Via LinkedIn @DeAndereHelft
'De Andere Helft - Vrouwen in de Nederlandse kunstwereld 1780-1980'
De Andere Helft is gestoeld op twee kernmissies. Allereerst streeft het project ernaar om het bewustzijn te vergroten omtrent de rol van vrouwen als actoren binnen het Nederlandse kunstveld. Ten tweede probeert het project deze vrouwen duurzaam te verankeren in de geschiedschrijving van de beeldende kunst en vormgeving.
🖼️ Jan Veth, Saar de Swart (1861-1951), Rijksmuseum
📷 Marie Tak van Poortvliet (1871-1936), Zeeuws Archief
📷 Betsy Westendorp-Osieck (1880-1968), Nationaal Archief
De focus ligt hierbij niet alleen op prominente namen zoals Helene Kröller-Müller, maar ook op de minder zichtbare, doch even belangrijke vrouwen die betrokken waren bij het selecteren, verzamelen, beheren, onderzoeken, presenteren en promoten van kunstwerken in de Collectie Nederland. Door deze bredere kijk beoogt het project een diepgaand begrip te creëren van de invloed van vrouwen op de vorming en presentatie van kunstobjecten binnen openbare collecties.
De Andere Helft is in 2021 gestart als een gezamenlijke inspanning van het Stedelijk Museum, het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en het RKD - Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Museum Boijmans Van Beuningen heeft zich in 2022 aangesloten bij dit initiatief. De stuurgroep van "De Andere Helft" wordt momenteel geleid door Jenny Reynaerts (Rijksmuseum), Karen Archey (Stedelijk Museum Amsterdam), Sandra Kisters en Bram Donders (Museum Boijmans Van Beuningen), Rachel Esner en Mariëlle Ekkelenkamp (Universiteit van Amsterdam), Evelien de Visser (RKD) en Bert-Jaap Koops (zelfstandig kunsthistoricus en secretaris). De Andere Helft organiseert jaarlijks meerdere expertmeetings, met als doel het stimuleren en presenteren van onderzoek.
Bekijk de volledige post op LinkedIn hier.
Het werk: ‘Gebed voor de maaltijd’ door Jan Toorop
In de rubriek ‘het werk’ ligt de focus op een interessant of opzienbarend werk uit de carrière van een kunstenaar. Soms een eigen onderzoek, soms een herwaardering van een bestaand onderzoek, soms een actualiteit.
Gebed voor de maaltijd van Jan Toorop werd in 1981 mede met steun van de Vereniging Rembrandt aangekocht. Dat gebeurde te goeder trouw, maar later bleek dat het werk een besmet verleden had. Het was ooit eigendom van het Joodse verzamelaarsechtpaar Flersheim - dat bevriend was met Jan Toorop. De Flersheims vluchtten in 1937 vanuit hun woonplaats Frankfurt am Main naar Amsterdam - waar ze in 1944 werden opgepakt en vermoord in concentratiekamp Bergen-Belsen. Hun bezittingen waren toen al door de nazi’s geconfisqueerd.
In 2009 beschrijft Valentijn Bijvanck, voormalig directeur Zeeuws Museum, de roerige geschiedenis van het zo kleurige werk van Toorop in het Bulletin van de Vereniging Rembrandt. Vanwege de welwillende houding van de erfgenamen en hulp van Vereniging Rembrandt, het Fonds Leppink-Postuma, de Mondriaan Stichting, de Provincie Zeeland en particulieren, kon het Zeeuws Museum het schilderij in 2008 nogmaals opnemen in de collectie, waar het zich nog altijd bevindt en uitgroeide tot een iconisch werk voor Zeeland. Lees hier.
Special Offer
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Monet schilderde er doeken vol mee; stationsinterieurs. Nederlandse schilders waren minder scheutig met stationshallen, wachtruimtes en perrons. Dat maakt dit werk van Louis van Soest - specialist van het verstilde winterlandschap - zonder meer bijzonder. Volgens veilinghuis Schloss Ahlden, waar het kleine paneel (ca. 15,5 cm x 21 cm) op 9 september onder de hamer gaat, betreft het een gezicht op de perrons van het Parijse Gare de l’Est - bekend van vele impressionistische schilderijen, Monet voorop. Startprijs €1800. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS, of hier via bol.com.