Haagse School: 90 jaar Nakken, hoefgetrappel & ART BREDA - Editie #13
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Schilderijen veiling 10 april - met onder Morgenstjerne Munthe, Artz, Evert Pieters, Geo Poggenbeek, Cornelis de Bruin, Marinus Gidding, Van der Weele, Frits Mondriaan, W.G.F. Jansen, een opgehoogde aquarel van Willem Rip, tekeningen van Mauve en Roelofs en gekleurd krijt (met paard en wagen) van Jan Hillebrand Wijsmuller. Check >>> HIER <<<
VENDU NOTORISHUIS ROTTERDAM - Curiosa Timed Online Veiling 14 tot en met 19 april - Met Henri van Daalhoff, Frans Smissaert, Edzard Koning, Joseph Neuhuys en Louis Stutterheim. Check >>> HIER <<<
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Kunst- en Antiekveiling 9 tot en met 12 april - ondermeer aquarellen van Hendrik Kever en Floris Arntzenius. Schilderijen van Münninghoff, Van Soest, Apol, Christoffel Bisschop, Nicolaas Bastert, Vaarzon Morel en Wenckenbach, Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling - Museum Gouda: Verrukkelijke landschappen
De tentoonstelling 'Verrukkelijke landschappen' in Museum Gouda groeit uit tot een ware evergreen. Met een verlenging tot 29 april zullen de landschappen uit de befaamde collectie van schilder/verzamelaar Paul Arntzenius - ondermeer Meiners, Gabriëls, Tholen, J.H. Weissenbruch en Floris Arntzenius - meer dan een jaar te zien geweest zijn. Grijp uw kans! Meer weten? Klik >>> HIER <<<
Kunstbeurs - ART Breda: 19 tot en met 22 april
19 t/m 22 april 2018 Breepark - Breda. Met een Breitner van kunstgalerij Albricht, Mesdag bij Kunsthandel Bies en een blik op de Buitenhaven van Zierikzee door Hendrik Jan Wolter bij Douwes Fine Art, een winterlandschap van Siebe Ten Cate bij galerie Eufrazie, aquarellen van Weissenbruch, Mauve en Voerman Sr. bij kunsthandel Hein Klaver, zwartgehalsde zwanen van Isaac Israëls bij Dolf. D. Van Omme en Israëls op het strand bij kunsthandel Pygmalion, bij Studio 2000 vindt u Isaac Israëls met ezeltje rijden en een zelfportret, tevens Blommers en Apol. Monografieën over alle kunstenaars en meer uiteraard via Scriptum Art Books.
Tentoonstelling - Max Liebermann 'Een zomers impressionist'
Biografie: Willem Carel Nakken
Willem Carel Nakken (Den Haag, 9 april 1835 - Rijswijk, 4 januari 1926). Zoon van een slijter. Regelmatig moet hij er ééntje op zijn gezondheid hebben genomen: W.C. Nakken overleefde de gehele eerste generatie schilders van de Haagse School. Is dat lange leven dan ook meteen zijn enige echte wapenfeit?
Paardenschilder +
Willem stond bekend als paardenschilder. Op acht van de tien doeken die we van hem tegenkomen treft u paarden. In de stal, met wagen, koets, ruiter of renpaarden die model staan. Van Normandië tot Oosterbeek. Zijn belangrijkste schildermaatje was Wouterus Verschuur Jr. - misschien wel de bekendste paardenschilder van de Haagse School. De jonge kunstenaars trokken er na hun studie aan de Haagse Academie - waar het uitgesproken talent van Willem zich al snel etaleerde - veelvuldig samen op uit. Nakken was naast een gedegen, vakbekwame schilder, een begenadigd tekenaar en aquarellist en bovenal een sociaal bewogen mens. Dat uitte zich ook in de goede zorgen voor zijn jonge, enigszins wankelmoedige collega Willem de Zwart. Wanneer de dan 18-jarige schilder wordt opgeroepen voor militaire dienst, lukt het Nakken genoeg van diens werk te verkopen aan vrienden en bekenden, om hem uit dienst te kunnen kopen. Iets wat in die tijd mogelijk was, zeker als de dienstweigeraar een uitzonderlijke gave of talent kon bewijzen.
Koninklijke belangstelling
Het grootste deel van Nakkens' oeuvre ontstond in en rondom Den Haag, van de stad tot aan het strand. De schilder verkocht zijn werk goed. Hij kreeg veelvuldig opdrachten om portretten van vooral paarden maar ook honden en bekroonde stieren en koeien te schilderen. Koningin Emma heeft meermaals werken aangekocht op een tentoonstelling. De prijzen die W.C. Nakken voor zijn schilderijen kon vragen waren dan ook boven gemiddeld. In een lijstje met grootverdieners in 1862, krijgt hij een eervolle vermelding naast Hermanus Koekkoek, Bosboom en Ronner-Knip.

Gelauwerd bij leven
Willem Carel Nakken was een gerespecteerd lid van zowel Arti et Amicitiae, kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en de Hollandsche Teekenmaatschappij. Ter ere van zijn zeventigste verjaardag boden collegaschilders, waaronder Josselin de Jong, Louis Apol en Mesdag hem namens Pulchri een grote lauwerkrans aan, terwijl Jozef Israëls uit hoofde van de Teekenmaatschappij ook een krans ter beschikking stelde. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk en het Rijksmuseum in Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, Museum Boijmans Van Beuningen, Gemeentemuseum Arnhem, het Westfries Museum en het Frans Hals Museum in Haarlem. W.C. Nakken overleed in januari 1926. Hij was toen ruim 90 jaar oud.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Adolf le Comte werd op 30 augustus 1850 in Rijswijk geboren en overleed op 3 januari 1921 in Den Haag. Le Comte was een vakman die lesgaf aan de polytechnische school in Delft, enige tijd werkte als decorateur in Parijs en zich specialiseerde in het brandschilderen van glas. De lichtkoepel in Villa Casparus in Weesp is daarvan het bekendste voorbeeld. Deze gevoelige aquarel is een buitenkansje tegen elk aannemelijk bod.
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.