Haagse School: bij de Mesdags thuis, met de Haagse Zon & Collectie retour - Editie #19
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst & Antiekveiling - 26 juni t/m 1 juli (schilderijen 26 juni - de kathedraal van Reims van Jan Cossaar, scheepjes van A.P. Schotel, Louis Apol, Artz, Roelof, Rip en Van Borselen. Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH 25 tot 29 juni - met schilderijen op vrijdag 29 juni - met een brug van Pieter Josselin de Jong, een zeegezicht van Charles Dankmeijer, de Amsterdamse houthaven door Hendrik Jan Wolter, Johannes Warnardus Bilders, Louis Apol, Wijsmuller, Henri van Daalhoff, Hendrik Otto van Thol, Julius van de Sande Backhuyzen, Paul Arntzenius, Cornelis Westerbeek jr, Groenewegen, Jan van Oort en Jan van der Linde. Check >>> HIER <<<
Collectie Museum Veluwezoom weer terug!
Vanaf 2 juli is de eigen collectie van Museum Veluwezoom - na bijna een jaar afwezigheid - weer terug op kasteel Doorwerth! U kunt volop genieten van de werken rondom Johannes Warnardus Bilders en zijn zoon Gerard Bilders, die als gastheren van de Oosterbeekse schilders onze hoogsteigen NL-versie van de school van Barbizon hebben geïnitieerd. Daarnaast bevat de collectie ook werken van ondermeer Anton Mauve, de gebroeders Maris, Louis Apol, Cornelis Kuijpers, Théophile de Bock, Charles Dankmeijer, Van Soest, De Haas, Hendrikus van Ingen en Xeno Münninghof. Meer weten? Klik >>> HIER <<<
Fotopresentatie: 'Bij de Mesdags thuis' - De Mesdag Collectie
Foto’s uit het leven van Hendrik Willem Mesdag en Sientje Mesdag-van Houten. Geen zin of tijd om naar huize Mesdag te gaan? >>> HIER <<< treft u een prachtige online presentatie van het verhaal van de Mesdags aan de hand van de bewaarde foto's uit het archief.
Biografie: Jacques Zon
Jacques zon was een geboren en getogen Hagenaar. Eéntje die het grootste deel van zijn leven verbonden bleef met de hofstad. Met uitzondering van zijn artistiek vormende jaren. Die bracht hij door in Antwerpen en Parijs. Wellicht dat daar de kiem gelegd werd voor het feit dat zijn achternaam steeds vaker door de verf op zijn palet begon te schijnen.
Jacob Abraham 'Jacques' Zon (Den Haag, 21 april 1872 - Den Haag, 27 maart 1932) kreeg als dertienjarige jongen les van de grote Willem Maris. Zijn talent bleek al snel. Jacques kreeg zijn eerste officiële onderwijs aan de academie in Den Haag en kon vervolgens via een koninklijke subsidie terecht op de tekenacademie in Antwerpen, waar hij studeerde van 1891 tot 1895. Voordat hij terugkeerde naar Den Haag was de jonge kunstenaar een aantal maanden student bij de Franse schilder Fernand Cormon in Parijs. Daarna werkte afwisselend in Den Haag, Amsterdam, Katwijk, Woerden, Heeze en Eindhoven. Hij koos eerst voor het lucratieve vak van professioneel reclameschilder en verdiende goed de kost met ondermeer het ontwerpen van affiches. In 1902 besloot hij zich volledig te richten op zijn schilderkunst. En dat legde hem geen windeieren. Zon kreeg ruimschoots de mogelijkheid om te exposeren en verkocht goed. Dat lag wellicht ook aan zijn onderwerpkeuze: hij schilderde in eerste instantie veel Hollandse taferelen die goed verkochten in het buitenland.
Terugkeer naar de zon
In 1920 keert Zon terug naar zijn geliefde Frankrijk. Ditmaal naar Menton aan de Côte d'Azur. Hier vindt hij het sprankelende licht en de warme, intense kleuren die zijn latere werken kenmerken. Dertig kilometer verderop, in het Italiaanse San Remo worden zijn kleuren nog meer Mediterraan van toon. Zon zou er blijven werken totdat hij in 1931 voorgoed terugkeerde naar Den Haag.
Jacques Zon was lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. Hij was bevriend met Edward Bernard Koster, de Engels/Nederlandse literatuurcriticus en Shakespearevertaler van wie hij ook een portret schilderde. Werk van Jacques Zon is in het bezit van het Haags Gemeentemuseum, Het Dordrechts Museum en het Rijksmuseum Amsterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Bij Christies '19th Century European & Orientalist Art' veiling in Londen op 12 juli treft u ondermeer dit voor Mesdag zeer fijngevoelige, nevelige tafereel met bomschuiten. Verwachte opbrengst tussen de 25k en 35k Britse Ponden. In dezelfde veiling ook 'Oosterse Muzikanten' van Marius Bauer, Henriette Ronner-Knip en Klinkenberg, Van Hove, Spohler, Willem Koekkoek en Frederik Marinus Kruseman naast ondermeer Corot, Rousseau en Monticelli.
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.