Haagse School: BLACK label - These are the Lowlands - Editie #7
Aankomende veilingen
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - 12 & 13 januari de 'januariveiling' met ondermeer een duinmeisje van Artz, een bosgezicht van Schulman, winterlandschap van W.G.F. Jansen, een meisjesportret van Van der Waay en Groenewegen, Pieters, Bodifée, Van Vuuren, Nefkens en Wijsmüller. Check >>> HIER <<<
NOTARISHUIS ARNHEM - Online only veiling 22 januari - met een pastel van Willy Sluiter, tekeningen van Van Borselen, W.G.F. Jansen, Morgenstjerne Munthe, Anna Kerling en Bernard van Beek. Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - kunst- en antiekveiling op 20 januari. Check >>> HIER <<<
Taxatiedag Vendu Notarishuis
Tentoonstelling - Sara de Swart, muze der tachtigers
Tentoonstelling - 'Lage Landen'
Kunst & Antiek Weekend - 'Dit is Holland'
Biografie: Willem de Zwart
Willem (Wilhelmus Henricus Petrus Johannes) de Zwart (1862 - 1931) wordt gezien als een overgangsfiguur. Van de Haagse School naar de Amsterdamse impressionisten. Misschien was hij meer dan dat. Een brug - niet alleen tussen Den Haag en Amsterdam - maar, in de schaduw van Van Gogh, een voorloper van het expressionisme; met zijn krachtige toets, heldere kleurgebruik en bijbehorende levensloop.
Haagse Breitner
Willem de Zwart genoot zijn vormende jaren aan de Haagse Academie, waar hij les had van J. Ph. Koelman en de penselen kruiste met medestudent Breitner. Beide Hagenaars kozen aan het begin van hun ontwikkeling voor dezelfde thema's (trampaarden en landschappen) en fascinaties (Parijs). Er is zelfs een studie bekend die Breitner in het Mauritshuis maakte naar de 'Anatomische les' van Rembrandt en die door de vijf jaar jongere De Zwart werd voltooid. Wellicht dat hierin de kiem voor zijn latere bijnaam 'De Haagse Breitner' besloten ligt. De kunstenaar in opleiding ontwikkelde zich tot een multitalent dat zowel de olieverf-, aquarel- als etstechniek beheerste en ook toepaste gedurende de gehele duur van zijn artistieke loopbaan.

Spoorloos
Willem groeide op als oudste van zes broers en twee zussen in in een Haagse stokersfamilie. Zijn (18 jaar) jongere broer Pieter werd ook kunstschilder. Na een vroege toelating tot de Haagse Academie - Willem was veertien - werd hij als jongvolwassene in 1880 opgeroepen voor het leger. Schilder en vriend W.C. Nakken wist hem echter, met de opbrengsten uit de verkoop van diens jeugdwerk - en de belofte van zijn talent, vrij te kopen uit militaire dienst. De periode die volgde was er één van vallen, opstaan, rennen en weer doorgaan. De Zwart verhuisde om de haverklap en is zelfs een klein jaar 'spoorloos' geweest. Hij woonde op verschillende plekken in Den Haag - met een bloeiperiode aan de Beeklaan waar met onder andere Akkeringa, Toorop, Dankmeijer en Edzard Koning de zogeheten 'Loosduinse School' floreerde. Hilversum, Soest, Santpoort, Laren, Amsterdam en Voorburg is slechts een kleine greep standplaatsen. Ondertussen was De Zwart als kunstenaar productief in vrijwel alle genres, van stadsgezichten en landschappen, tot portretten en zelfs spelende poesjes.
Het talent van de kunstenaar bleef gedurende zijn leven niet onopgemerkt, en door een overeenkomst met de vermaarde kunsthandel Van Wisselingh & Co verdwenen de geldzorgen aan het eind van de negentiende eeuw enigszins naar de achtergrond. Er volgden diverse onderscheidingen in binnen- en buitenland. De schilder was gerespecteerd lid van Pulchri Studio en Arti et Amicitiae en gaf les aan de Haagse Academie. Zijn schilderstijl werd met het klimmen der jaren steeds expressiever en volgens sommigen liep dat gelijke tred met zijn steeds wispelturiger gemoed. In 1910 verbrak de kunsthandel het contract en zowel met de carrière als de zenuwen ging het vanaf dat moment bergafwaarts. De thema's worden vaak bijbels, de aarde kleurt roodbruin met woestgroene bossages, verluchtigd met verrassend veel geitjes. Na zijn vele verhuizingen vond De Zwart uiteindelijk dan toch zijn laatste adres in geboortestad Den Haag. In het dan pas geopende 'Geneeskundig Gesticht voor Krankzinnigen' op landgoed Oud Rosenburg, de voorloper van de huidige Parnassia Groep die nog steeds aldaar gevestigd is. Werk van zijn hand is te vinden in ondermeer het Rijksmuseum, Haags Gemeentemuseum, Kröller-Müller en het Dordrechts Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.