Haagse School: dansen in kleur, vermoorde kunst & verenigd door liefde - Editie #65
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM (Online only) - Kunst- en antiekveiling tot 6 april - met onder andere bootjes van Johannes Lion en een zomerlandschapje van Cornelis Kuijper. Check hier
CATAWIKI ASSEN (Online only) - met De la Rivière en Hugo van Schaik tot 1 april. Check hier en schepen door Van Prooijen, duinen door Tholen, Kuijpers en een aquarel van Klinkenberg tot 4 april. Check hier
Video: The making of Vermoorde kunst
Het Noord-Veluws Museum Nunspeet geeft via de video ‘The making of Vermoorde kunst’ een korte impressie van de totstandkoming van de tentoonstelling 'Vermoorde kunst - werk van vermoorde Joodse kunstenaars' die samen met Museum Sjoel Elburg is voorbereid, maar nu is uitgesteld. Er zullen werken te zien zijn van onder andere Baruch Laguna, Dinah Kohnstamm, Samuel Jessurun de Mesquita, Marinus van Raalte, Lion Schulman en vele anderen. Meer info hier
Tentoonstelling: Het kunstenaarsechtpaar Marius en Jo Bauer - Pulchri Studio - Den Haag
Mondriaanportretten weer even samen
Nieuws: Van Gogh gestolen uit Singer Laren
Treurig nieuws: bij een inbraak in het Singer-museum in Laren is vannacht een schilderij van Vincent van Gogh gestolen. Dat heeft het museum vandaag bekendgemaakt. Het gaat om het doek Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884. Het werk was in bruikleen van het Groninger Museum, dat alleen deze Van Gogh in de collectie had. Het is het enige schilderij dat de dieven hebben meegenomen. Het schilderij was onderdeel van de tentoonstelling Spiegel van de ziel. Toorop tot Mondriaan. Meer informatie over de kunstroof hier
Boek: Marinus van Raalte
Marinus van Raalte was een artistieke laatbloeier. Zonder de oorlog hadden we hem misschien in een heel ander rijtje geplaatst. Een rijtje waar hij in zijn eigen tijd trouwens wel degelijk een plaats leek te hebben. In dit boek maken we kennis met de Joodse schilder die niet alleen het Amsterdamse straatleven aan het begin van de twintigste eeuw vastgelegd, maar ook een belangrijke rol speelde in het culturele leven in de hoofdstad. Slechts een klein deel van zijn werk heeft de oorlog overleefd, nadat de schilder in 1943 werd vermoord in het concentratiekamp van Bergen-Belsen. Caroline de Jonge heeft een informatief én aangrijpend levensverhaal van een oprechte Amsterdamse Impressionist opgetekend. Alleen antiquarisch verkrijgbaar.
Marinus van Raalte (1873 - 1943) (1998) - Geschreven door: Caroline de Jomge / Uitgegeven door Drents Museum Assen & Waanders Uitgevers, Zwolle. 96pagina’s.
Via Instagram: @MuseaZutphen
‘De brug over de IJssel bij Doesburg van Willem Roelofs' uitgelicht in een mini-podcast door Jenny Reynaerts, conservator van het Rijksmuseum. Hier treft u ook nog andere schilderijen, omlijst door mini-podcasts.
Biografie: Martin Schildt
Martin Schildt was een bescheiden chroniqueur van het Nederlandse binnenleven. Een traditie die al begon in de Gouden Eeuw en met Jozef Israëls, Albert Neuhuys, Christoffel Bisschop en Bernard Blommers ook binnen de Haagse School enkele zeer bekende en succesvolle vertegenwoordigers heeft gehad.
Martinus Schildt (Rotterdam, 1867 - aldaar, 1921) wordt op 29 augustus 1867 geboren in Rotterdam, als zoon van een timmerman. Hij begint op zijn dertiende als leerling steendrukker, maar komt al snel terecht bij de Rotterdamse kunstlakker, de heer M. Nooijen. Naast zijn werk aldaar volgt de jonge Martin een avondopleiding aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1893 vestigt hij zich als zelfstandig kunstenaar, gesteund door een koninklijke subsidie die hij vier jaar lang zou ontvangen. Het blijkt een kickstart voor een carrière die uiteindelijk niet de kans zal krijgen om tot volle wasdom te komen. Al in zijn studietijd exposeert hij in München en Amsterdam.
'In een afgelegen buurt van Rotterdam's oude stad, tusschen kleine, lage huisjes en pakhuizen in, waar maar zelden een wandelaar passeert, doch waar van die echte kleinburgersche luidjes wonen, is het atelier van den schilder Martinus Schildt,' schrijft N.H. Wolf in 1901 in Elseviers' Geïllustreerd Maandschrift. De jonge kunstenaar heeft dan al enige naam gemaakt in de Maasstad en daarbuiten. En hoewel zijn onderkomen bescheiden is, verkoopt hij regelmatig schilderijen. Ook exposeren gaat hem goed af. 'Bij Schildt is de ernstige bestudeerdheid der dingen te prijzen,' schrijft criticus Cornelis Veth naar aanleiding van een Amsterdamse groepstentoonstelling van de Rotterdamsche Tien; een club van tien Rotterdamse schilders (waaronder ook Weijns en Oldewelt) die de sociale en artistieke achterban van Schildt vormt. De schilder vindt zijn inspiratie hoofdzakelijk in zijn geboortestad, hoewel hij ook enkele studiereizen naar Drente en Brabant maakt. Volkse types in een interieur, waarbij het licht uit een enkel raam naar binnen valt, vormen zijn handelsmerk.
De schilder wordt in 1917 - in de kracht van zijn productieve leven - getroffen door een beroerte, die hem het schilderen nadien bemoeilijkt. De blindheid die daarop volgt maken zijn laatste jaren tot een lijdensweg. Martinus Schildt overlijdt op 14 juni 1921, op 53-jarige leeftijd in Rotterdam. Schildt was, naast onderdeel van de Rotterdamsche Tien, lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. Vele vakbroeders, waaronder Van Mastenbroek, Weijns en Oldewelt komen Schildt een laatste eer bewijzen tijdens zijn ter aarde bestelling op de Algemene begraafplaats. Bij Kunsthandel De Protector in Rotterdam wordt al een maand later een verkooptentoonstelling met zijn nagelaten werk gehouden. Vijf jaar later neemt het Rotterdamse stadhuis een schenking van het schilderij 'de fruitverkoopster' van de weduwe Schildt in ontvangst. Werk van de schilder is opgenomen in de collecties van Boijmans van Beuningen en Kunstmuseum Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen hier
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!