Haagse School: de Instagramschilder, een reisverbod & naakt of bloot? - Editie #35
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Nederlandse klassieke schilderijen (tot 09/02) - met Enkhuizen bij zonsondergang van Van Waning, eenden van Artz, een heidelandschap met schapen van W.G.F. Jansen, Stegeman, Van Soest, Willy Sluiter en Louis Stutterheim. Check >>> HIER <<<

VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en Antiekveiling op 10 februari - met een portret door Haverman, een boerderijtje van Edzard Koning, De Bruin, W.G.F. Jansen, Wally Moes, Artz, Rip, Gorter, Gerrit Vreedenburgh, Van Rossum du Chattel, Wijsmüller, Cossaar, Gunneweg, Martens en Tholen. Check >>> HIER <<<
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst en antiek 11 & 12 februari - Van Wijngaerdt, Raaphorst, Kever, Groenewegen, Sadée, Van Waning, Scherrewitz, Dankmeijer, Rip en Wijsmüller. Check >>> HIER <<<
VAN SPENGEN HILVERSUM - Februariveiling - 11 t/m 15 februari (schilderijen 12/02) - met W.G.F. Jansen, Schiedges, Hobbe Smith, Van Beek, Stutterheim, Bodifée, een Londen's stadsgezicht van H.J. Wolter, de Amstel door Wijsmüller, Van der Maarel, De Bock, Schulman, Bogman, Gerke Henkes, Nefkens, De La Rivière, Gidding, Raaphorst en Van Waning. Check >>> HIER <<<
ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst- en antiekveiling vanaf 12 (schilderijen op 12/02) tot 17 februari - Met een boerenkar van Van der Nat, Van Os, CSM Suikerfabriek van Hijenbrock, bloemen van Van Wijngaerdt, Weijns, Artz, Wiggers, Van Vuuren, Markus, Van Konijnenburg, Oppenoorth, Schipperus, Nefkens, Bodifée, De Zwart, en de haven van Dordrecht door Van Waning. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Naakt of bloot? - Museum Jan Cunen - Oss
Reisverbod voor de zonnebloemen
De Zonnebloemen van Vincent van Gogh. Iconen in de kunst. Bewust in meervoud geschreven, want er zijn wereldwijd liefst vijf zonnebloemen schilderijen van Van Gogh te bewonderen. In musea in Tokio, Londen, München, Philadelphia en Amsterdam. Die laatste, die mogen nooit meer op reis. Op 24 januari maakte de directie van het Van Gogh Museum bekend dat het schilderij zal worden gerestaureerd en vervolgens niet meer wordt uitgeleend. Zonnebloemen bij elkaar brengen in één zo groot mogelijk bouquet gebeurt zo nu en dan. De laatste keer, in 2017, gebeurde dat virtueel.
Tentoonstelling: Wintersalon 2019 - Kunsthandel Dolf D. van Omme - Amsterdam
Biografie: Jan Hillebrand Wijsmuller
Jan Hillebrand Wijsmuller was een Amsterdammer. Een schilder die met zijn landschappen en stadsgezichten gevoelens van weemoed oproept naar die mooie boswandeling van gisteren of een romantische avond aan de grachten. Alsof hij werkte met een arsenaal filters zoals we dat nu kennen van Instagram.

Jan Hillebrand Wijsmuller (Amsterdam, 1855 - Amsterdam, 1925) wordt op 13 februari 1855 geboren in Amsterdam als enige zoon van de horlogemaker Abraham Jurriaan Machiel Wijsmuller en Maria Gesina Tierie. Het gezin heeft het niet breed. Een carrière in de kunst staat dan ook niet hoog op het verlanglijstje van Jan Hillebrand's ouders, maar tijdens de tekenklas van Louis Koopman bij Felix Meritis, kruipt het talent waar het niet gaan kan. Tijdens deze lessen maakt Jan kennis met Nicolaas van der Waay. De twee jonge kunstenaars worden beide toegelaten aan de Rijksacademie en studeren onder August Allebé. Hier sluit zich ook Ernst Witkamp zich bij het duo aan. Zo ontstaat er een hecht driemanschap, dat ook na de academiejaren samen zal blijven werken én feesten. In 1879 verhuist Wijsmuller - inmiddels met een koninklijke subsidie - kortstondig naar Den Haag waar hij studeert aan de akademie voor beeldende kunsten en vervolgens naar Brussel voor scholing aan de Académie des Beaux-Arts.
Al in 1881 is de dan 26-jarige schilder voorgoed terug in zijn geboortestad Amsterdam, alwaar de beweging van '80 nog moet ontkiemen. Tijdens een expositie in Groningen verkoopt hij zijn eerste schilderij aan een familielid van Mesdag. Het is de start van een vruchtbare carriere, waarin werklust en koopmansgeest hand in hand gaan. Aldus Wijsmuller in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift (1894): 'Als ik werk heb, en dat is meestal het geval, dan verzuim ik geen expositie, en dank ik daaraan niet alleen mijn beteren arbeid, maar tegelijk mijn gunstiger levensomstandigheden.’ De economische en artistieke voorspoed van de schilder stellen hem in de gelegenheid een eigen atelier te betrekken aan de Nassaustraat. Zijn werklust wordt in 1883 beloond met de Willink van Collenprijs. Vanaf dat moment is Wijsmuller's naam gevestigd. Zijn werk is geliefd en gedurende zijn actieve loopbaan exposeert hij regelmatig nationaal en internationaal en wordt zijn werk onderscheiden met diverse medailles waaronder in Amsterdam, Antwerpen, Chicago, Utrecht, Parijs, Nice, Barcelona en Montreal.

Jan Hillebrand Wijsmuller overlijdt in 1925 op 70-jarige leeftijd in Amsterdam. Hij laat een vrouw en een zoon na. Wijsmuller was lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio, erelid van van de Salon du Paris en de Société Royale Belge des Aquarellistes. Samen met zijn trouwe vrienden Van der Waay en Witkamp is hij ook mede-oprichter van Kunstenaarsgezelligheidsvereniging M.A.B (vernoemd naar Michelangelo). Werk van Wijsmuller is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum en Stedelijk Museum in Amsterdam, het Teylers Museum in Haarlem, het Centraal Museum in Utrecht en het Museum Mesdag in Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Een zeer lommerrijk tafereel van de bekendste Brusselse leerling van Willem Roelofs. Paul Joseph Constantin Gabriël (1828 - 1903). Wellicht de meest onderschatte meester van de eerste generatie Haagse Scholers. Gabriël zou de moderniteit schuwen in zijn werk, maar juist hij schilderde bij tijd en wijle de producten van zijn tijd, zoals hier, en hier. Bovenstaand schilderij is beschikbaar voor de hoogste bieder, inclusief taxatierapport.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!