Haagse School: de lente lonkt, een balkonscène & ondanks het sentiment van jonkvrouwelijke gratie - Editie #36
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst-, Antiek- en inboedelveiling - online bieden tot en met vandaag - met een sympathiek stadsgezicht van Van Wijngaerdt, een schapenschets van Ter Meulen, winters Delftshaven van Weijns en Van Kregten. Check >>> HIER <<<
CATAWIKI ASSEN - Nederlandse klassieke schilderijen (tot 23/02) - met eenden van Artz, een molen van Mendes da Costa en schapen van Cornelis Koppenol. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Lage landen, Schatten uit het Rijks - Markiezenhof - Bergen op Zoom

New Arrivals @ Ubbens Art - Brochure
Ubbens (Art Advisory) viert de nieuwe werken in zijn collectie met een mooie brochure, waarin aandacht voor onder andere een Italiaans strandtafereel van Isaac Israëls, het indrukwekkende 'Tolhuistuin terras' van Nicolaas van der Waay, bloemen van Breitner en Verster, een stadsgezicht van Jacob Maris en een balkonscène in New York van Evert Pieters. Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u terecht op ubbensart.com
Biografie: Marinus van der Maarel
Marinus van der Maarel was een zogeheten artist's artist. De schilder stond in hoog aanzien bij zijn kunstbroeders, maar de gedroomde doorbraak naar het grote publiek bleef uiteindelijk achterwege. Was hij te streng voor zichzelf?
Marinus van der Maarel (Den Haag, 1857 – Den Haag, 1921) wordt op 1 september 1857 geboren in een kunstminnend gezin in Den Haag. Zijn vader neemt hem al op jonge leeftijd mee naar musea. Van een kunstopleiding is echter geen sprake. De kleine Marinus is voorbestemd om predikant te worden. Om toch tegemoet te komen aan zijn creatieve ontwikkeling krijgt hij naast zijn lessen aan het Gymnasium Haganum ook privé-tekenles van de heer Antonie Dona. De resultaten zijn zo bemoedigend dat Dona zijn pupil onder de aandacht brengt van J.Ph Koelman, directeur van de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Aldaar ontwikkelt Van der Maarel zich snel tot een vaardig tekenaar. Willem de Zwart, Floris Verster en Breitner zijn studiegenoten.

'Er zijn artisten, die bij het groote publiek meer bekend zijn dan bij hunne kunstbroeders, evenals er ook zijn, van wie dat groote publiek minder notitie neemt vooral omdat het daartoe weinig in de gelegenheid gesteld wordt, maar die in de schatting hunner collega's hoog staan aangeschreven,' zo opent P.A. Haaxman Jr. zijn artikel uit 1897 in Elsevier's maandblad dat verschijnt naar aanleiding van de koninklijke gouden medaille die Van der Maarel dat jaar tijdens een tentoonstelling bij Arti et Amicitiae in Amsterdam heeft gewonnen De onderscheiding wordt hem toegekend voor een portret van zijn verloofde, dat uitblinkt door het 'sentiment van jonkvrouwelijke gratie'. De schilder is dan dertig - heeft al eerder prijzen gewonnen in Brussel, Antwerpen, Chicago en Parijs - en ontvangt juist zijn laatste raadgevingen van Willem Maris. De gouden medaille lijkt een daverend startschot voor een grootse carrière, maar helaas gaat Van der Maarel de rest van zijn werkzame leven gebukt onder dit vroege succes. Hij weet slechts met moeite nieuwe schilderijen te voltooien. En in plaats van opnieuw in te zenden naar tentoonstellingen, raakt hij steeds meer geïsoleerd in zijn atelier, dat hij heeft ingericht in het huis van zijn ouders. De kunstenaar is streng voor zichzelf (en zijn collega's). Op basis van zijn talent en werklust blijft hij op de been. Hij verkoopt voldoende schilderijen om het hoofd financieel enigszins boven water te houden. Van der Maarel wordt hierin gesteund door kunsthandelaar E.J. Van Wisselingh die in de schilder gelooft en zijn werk tot buiten onze landsgrenzen aan de man weet te brengen. Vrolijke strandtaferelen met spelende kinderen en portretten behoren tot de stokpaardjes. Het is ook onder begeleiding van Van Wisselingh dat Van der Maarel enkele buitenlandse reizen (oa. naar Edinburgh) zal ondernemen.

Marinus van der Maarel overlijdt op 17 maart 1921 op 63-jarige leeftijd in zijn geboorteplaats Den Haag. De schilder was lid van Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. Het voltallige bestuur van die laatste vereniging is aanwezig tijdens zijn uitvaart op 'Oud-Eik en Duinen'. Werk van Van der Maarel is ondergebracht in de collecties van onder andere andere het Haags Gemeentemuseum, Museum Mesdag, Rijksmuseum Amsterdam, Kröller-Müller Museum, Boijmans van Beuningen en Kasteel Rosendael.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
In de vorige editie (#35) trof u een biografie over J.H. Wijsmuller. Door Damiët Philippona, een achterkleindochter van de schilder, werd ik erop geattendeerd dat Wijsmuller stamt uit een gezin met liefst negen kinderen en dat hij zelf vader was van niet één - zoals vermeld - maar drie zonen. Bovenstaand een familiekiekje.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!