Haagse School: de muzikale gangmaker, virtuoze kunst & door de ogen van een boswachter - Editie #46
Aankomende veilingen
SOTHEBY'S LONDON - 19th Century European Paintings - 9 juli - Met de biljartspeler (Piet Meiners) van Tholen, boten op zee door Mesdag en de Prinsengracht vlakbij de Noordermarkt in Amsterdam door Isaac Israëls. Check >>> HIER <<<

CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 10 juli - Met Schaap, Bauffe, Roermeester en Jacques Zon. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 13 juli - Met De Hoog, Rip en Artz. Check >>> HIER <<<
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling juli - 13 juli - met frisse scheepjes op een rivier door Louis Stutterheim, een stilleven van Dirk Meelis, Martin van Waning, meerdere portretten door Gerke Henkes, Gidding, Nefkens, Doeleman, Larij, Van der Nat, Bauer-Stumpf, Van Wijngaerdt, La Rivière, Robertson en een tekening van Weissenbruch. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Virtuoso! Israels to Armando - Museum Frans Hals - Haarlem
Paintcast: Mijn Lage Land #1 - door de ogen van de boswachter
Man, vrouw, loof- of dennebos? Zien we hooi, wilgentenen of een zeer moderne hoed? Maarten Duinker bekijkt het schilderij 'Landweg bij Laren' van Willem Roelofs door de ogen van zijn beroep als boswachter. Geniet van deze 'paintcast'. Deel #1 van de serie 'Mijn Lage Land, kijk door andere ogen naar het schilderij van...' Alle schilderijen in de vijfdelige reeks zijn NU te zien in de tentoonstelling 'Lage Landen. Schatten uit het Rijks' in Museum Gouda. Tot en met 27 oktober. Hier kunt u middels een audiotour alle paintcasts uit deze reeks (en meer) beluisteren terwijl u in 'realtime' voor de schilderijen staat. Al op vakantie? In de volgende editie een paintcast over het schilderij 'Koeien in een drassig weiland' van Willem Maris.
Paintcast #1 beluisteren? Check >>> HIER <<<
Biografie: Tony Offermans
Tony Offermans was een Haagse bon vivant die juist in zijn schilderijen een carrière lang op zoek is gebleven naar de rust en eenvoud van het boerenleven.
Antoon Lodewijk George 'Tony' Offermans (Den Haag, 1854 - Laren, 1911) wordt op 8 november 1854 geboren als de derde zoon van de beroemde sopraan Sophie Offermans-van Hove. Zijn vader Ludovicus Offermans is professioneel violist. In het muzikale gezin is voor Tony alle ruimte om zich - temidden van drie broers en drie zusters - artistiek te ontwikkelen. Ondanks haar voortvarende carrière, geeft Sophie de opvoeding van de kinderen voorrang - zo geeft zij bijvoorbeeld nauwelijks buitenlandse optredens. De jonge Tony is zelf ook behept met muzikaal talent, maar het tekenen gaat hem zo vlot af dat hij zich inschrijft aan de Akademie van Beeldende kunsten in Den Haag. Daarnaast neemt hij les bij Bernard Blommers, die naast zijn strandgezichten bekend staat om zijn sfeervolle boeren- en vissersinterieurs. Een 'stiel' die Offermans de rest van zijn leven zal beïnvloeden.
In een interview met P. Du Rieu in Elsevier's Geïllustreerd Weekblad uit 1899 stelt Offermans het als volgt: 'de beoordeeling van een kunstuiting wordt geheel beheerscht door de duidelijkheid, waarmeê het essentiëele dier uiting is uitgesproken. Indien het ‘waarom’ van een schilderij b.v. er niet bovenop ligt, heeft dat schilderij òf geen recht van bestaan, òf het ‘waarom’ is niet genoeg geaccentueerd.' Een praktische benadering van de kunst die niet persé te rijmen is met zijn status van frivole gangmaker bij het Haagse kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Onder het voorzitterschap van Mesdag, wanneer in de laatste decennia van de negentiende eeuw de Haagse School op de toppen van haar roem verkeert, staat Tony Offermans bij Pulchri te boek als een van de 'vlotste en geestigste redenaars ooit'. Ook zijn muzikale omlijstingen bij de vele feestelijke gelegenheden worden zeer op prijs gesteld. Als schilder werkt Offermans gestadig door, maar voor zijn inkomen is hij afhankelijk van een baan als leraar aan de Teken- en Schilderacademie 'Ars Aemulae Naturae' in Leiden. Een betrekking die hij van 1887 tot 1896 zal behouden. Hij zou zich een jaar later - volgens sommige insiders op de vlucht voor schuldeisers - vestigen in Laren.
'De kunst van Tony Offermans wordt niet beheerscht door breedheid in compositie, noch door rijke en machtige kleurencombinatie. Ook zijn onderwerpen, op enkele uitzonderingen na... bewegen zich meestal in een klein veld. Hij zoekt zich in te werken in het intieme leven en dat weêr te geven; hij zoekt zijn gegevens in den werkman, bezig zijn ambacht uit te oefenen, hij weet met nauwkeurigheid en liefde zijn model te bestudeeren,' schrijft Du Rieu in hetzelfde artikel in Elsevier's Weekblad. Offermans woont af en aan in Den Haag en in Laren, alwaar hij een buitenverblijf betrekt dat vernoemd is naar zijn moeder: 'Villa Sophie'. De beroemde zangeres overlijdt ook aldaar, op 77-jarige leeftijd, in het bijzijn van haar geliefde zoon. Vijf jaar later is het de schilder zelf die er zijn laatste adem uitblaast. Tony Offermans was naast Pulchri Studio ook lid van Arti et Amicitiae en de Haagse Kunstkring. In Laren is een straat vernoemd naar de bon vivant. Ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam heeft werk van Offermans in haar collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!