Haagse School: de Nederlandse Berthe Morisot, collectieruil & Scheveningen - Editie #20
Aankomende veilingen
VAN ZADELHOFF HILVERSUM online veiling 8 & 9 juli - vissers met bomschuiten op het strand van Philip Sadée, bomen van Bastert, koeien van Groenewegen en een hut van Anton Mauve, La Riviere, Gabriël, Bauffe, Dievenbach en August Hendrik Aue. Check >>> HIER <<<
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE 'juliveiling' 13 & 14 juli - met eenden van Artz, aan de Waal van Van Deventer, bomen van Bastert, German Grobe, Van Daalhoff en Leon Senf. Check >>> HIER <<<
VENDU NOTARISHUIS ROTTERDAM - Kunst & Antiekveiling ONLINE - 14 juli t/m 19 juli. Met een tekening van Willem de Zwart, een winterlandschap van Louis van Soest, een pointillistische boerderij van Van Daalhoff en een fruitstilleven van Charles Dankmeijer. Check >>> HIER <<<
Collectieruil: Groninger Museum & Museum Gouda
Tentoonstelling: 'De Haagse School op Scheveningen' - Gemeentemuseum Den Haag
Het vissersleven, de opkomende badcultuur en vooral ook het magistrale samenspel van licht, lucht en water. Kunstenaars als Jan Hendrik Weissenbruch, Anton Mauve en de gebroeders Maris kiezen Scheveningen als onderwerp voor hun tekeningen en schilderijen en maken de badplaats wereldberoemd, aldus het Gemeentemuseum, dat naast de tentoonstelling ook de hele zomer elke week een bijpassende rondleiding organiseert.
Biografie: Suze Robertson
Suze Robertson was de Haagse exponent binnen de groep van Amsterdamse Joffers. Zij maakte er wel deel van uit, maar was eigenlijk van een andere generatie én ze bleef haar hele leven meer verbonden met de hofstad dan met de hoofdstad.
De kunst voor alles
Susanne (Suze) Bisschop-Robertson (Den Haag, 17 december 1855 – aldaar, 18 oktober 1922) werd geboren als dochter van de Haagse houthandelaar John Robertson en Maria Cornelia van der Vliet. Haar moeder overleed toen zij twee jaar was en Suze groeide op bij haar oom en tante. Op kostschool in Wassenaar werd haar tekentalent al snel ontdekt. Ze studeerde aan de academie van beeldende kunsten in Den Haag en aan de polytechnische school in Delft. In 1877 vestigde ze zich in Rotterdam als tekenlerares aan de meisjes HBS. In de avonduren volgde ze als eerste vrouw lessen aan de Rotterdamse Akademie van Beeldende Kunsten. Ze stond erop dat zij ook toegang kreeg tot de 'naaktklassen'. Pas in 1883 schreef Suze zich in aan de Rijksacademie in Amsterdam. Vanaf dat moment zou zij zich volledig richten op haar kunstenaarschap. In de hoofdstad kreeg ze - samen met de andere 'Amsterdamse Joffers' - les van August Allebé. Robertson keerde na haar opleiding weer terug naar Den Haag en werd aldaar lid van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Op haar voorspraak mochten vrouwelijke kunstenaars voortaan ook plaatsnemen aan de leestafel. In 1892 trouwde ze met de schilder Richard Bisschop. Robertson verkoos de kunst boven het moederschap en de kleine Sara - haar eerste en enige kind - werd ondergebracht in een pleeggezin. Een keuze - die zelfs in de huidige tijd - menig wenkbrauw doet fronsen. Het echtpaar woonde vervolgens enkele jaren in Brabant, waar Robertson haar thema's vond in het arme boerenleven. In 1898 vestigde zij zich definitief in Den Haag.
Ontoegankelijk
In een interview in de NRC in 1912, verklaarde Robertson dat ze geen zin had om haar werk toegankelijker te maken: 'Hoe menigmaal heeft een kunsthandelaar mij niet gezegd: ‘Ja, als u wat mooier gezichten maakte, of als u schilderde zooals die en die… Maar ik schilderde geen lieve gezichies, hield mij buiten wisselende kunstbegrippen en andere invloeden – waardoor ik er dan ook massa’s tegen mij heb gehad.' Ondanks haar vaak zware thema's en dito verfbehandeling, werd het werk van Robertson gewaardeerd. In 1900 ontving zij een gouden medaille op de Internationale Tentoonstelling voor Vrouwenarbeid in Londen en een bronzen medaille op de Internationale Tentoonstelling in Parijs. In 1921, een jaar voordat zij in Den Haag op 66-jarige leeftijd kwam te overlijden, werd er in Pulchri Studio een grote overzichtstentoonstelling georganiseerd.
Suze Robertson was naast lid van Pulchri Studio ook actief binnen kunstenaarsvereniging Sint Lucas en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Ook na haar overlijden werd haar werk nog regelmatig geëxposeerd, zoals achtereenvolgens in 1955 in het Rijksmuseum Amsterdam, in het Stedelijk Museum Amsterdam, in 1984 in het Gemeentemuseum Den Haag, in 2003/2004 in Museum Rijswijk, in 2008/2009 in Museum Kempenland in Eindhoven en in 2014 in het Panorama Mesdag. Werk van Suze Robertson bevindt zich ondermeer in het Stedelijk Museum Amsterdam, het Gemeentemuseum Den Haag, het Dordrechts Museum, het Groninger Museum, het Kröller-Müller Museum, Boijmans Van Beuningen, het Rijksmuseum Twenthe en het Centraal Museum Utrecht.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.