Haagse School: de vrouw die Van Gogh 'maakte', voorjaarszon & een tango op de Veluwe - Editie #93
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH- Inboedel & Curiosa veiling - 1 en 2 mei - met Storm van 's Gravesande, Weijns en diverse tekeningen door Groenewegen en Mesdag-van Houten. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Vendue Nextdoor - online only t/m 3 mei - met Van Daalhoff, Thijsen, een IJsselgezicht door Van Wijngaarden, Pieter ten Cate en Van den Bergh. Check hier.

VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst & Antiekveiling - online t/m 06 mei - met Bosboom, Artz, Willy Sluiter, Grobe, Wartena, De Bruin, een gezicht op de Kathedraal van Chartres door Cossaar, Poggenbeek, Bakker-Korf, Van Lokhorst, Scherrewitz, Thijsen, Van Wijngaerdt, Van Bloem, Kleijn, Bles, Vester, Arnold & Edzard Koning, Tholen, Van Steenwijk, Van Beek, Leurs, Van Waning, Van der Nat, Van Daalhoff, Schipperus, Brugman, Siebe ten Cate, Van Prooijen, Tetar van Elven, Nanninga, Blommers, Vogel, Willem Roelofs, Apol, Kiers, Vaarzon Morel, Schwartze, Van Konijnenburg, Van Welie, Steelink jr., Eickelberg, Henkes en Van Wijngaarden. Check hier.
Tentoonstelling: Geen dag hetzelfde – de vier seizoenen in Ede - Kunsthandel Simonis & Buunk

'De Nederlandse seizoenen zijn elke dag, elke week, elke maand, elk jaar anders. Nederlanders die in het buitenland wonen zeggen vaak juist dát te missen. Het frisse lentegroen na een bij uitzondering strenge Hollandse winter, de mistige koelte in een herfstbos na een warme stranddag. En misschien zijn het de seizoenen wel die ons juist nu op de been houden. We laten de winterse dagen met strenge avondklok achter ons en verlangen naar een glas rosé in de voorjaarszon.' Zo wordt de tentoonstelling van kunsthandel Simonis & Buunk geïntroduceerd. Bekijk de catalogus, met 'voorjaarsschilderijen' van onder andere Kuypers, Koster en Gorter en Wilhelm Bleckmann hier. In real life? Geopend van dinsdag t/m zaterdag 9:30 - 17:30 uur en op afspraak.
Webinar: Vroege Van Gogh tekeningen - Van Gogh Museum - Amsterdam

Artikel: Jo van Gogh-Bonger in de New York Times
'Neglected by art history for decades, Jo van Gogh-Bonger, the painter’s sister-in-law, is finally being recognized as the force who opened the world’s eyes to his genius,' zo opent een zeer uitgebreid artikel over de bijdrage van Jo Bonger - de weduwe van Vincent van Gogh's broer Theo - aan het wereldwijde succes van de kunst van haar jong overleden zwager. Op 14 april verschenen in het New York Times Magazine. Het relaas van een diepbedroefde weduwe die zich eerst vastklampt en vervolgens optrekt aan de kunst én de woorden van haar dierbare overledenen. Lees hier.
Via Instagram: @margrietvanseumeren
Wordt geveild 10 mei. Pieter Dupont (1870-1911) is vooral bekend geworden als kunstenaar met een voorliefde voor paarden. In de pastel De Paardenmarkt heeft Dupont als een nauwkeurig observator de sfeer van zo’n markt vastgelegd. De kritische boeren, de nerveuze paardenhandelaren, de paarden wachtend op hun beurt om bekeken en gekeurd te worden. Hoe langer je kijkt hoe meer details je ontdekt.
In etsen en gravures maar ook in tekeningen weet hij het hard werkende paard als geen ander vast te leggen. Na zijn opleiding aan de Kunstnijverheidsschool en de Quelliniusschool en de Rijksacademie in Amsterdam reist hij naar Frankrijk. Daar ontmoet hij in Parijs de graficus Theophile Steinlen. Ook ontmoet hij de beeldhouwer Auguste Rodin. In 1902 krijgt hij een aanstelling als hoogleraar bij de Rijksacademie in Amsterdam. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie: Maurits Lapidoth
Maurits Lapidoth was één van de 'Veluweschilders', maar anders dan zijn vakgenoten inspireerde de zilte boslucht hem niet alleen tot het maken van vele schilderijen, maar ook tot een zoektocht naar geluk die eindigt aan de andere kant van de oceaan.

Maurits Constantijn Lapidoth (Amsterdam, 1868 - Buenos Aires, 1930) wordt op 1 mei 1868 aan de Marnixkade in Amsterdam geboren als jongste zoon van de eigenaar van een rederij en een assurantiekantoor. Wanneer Maurits vijf jaar is, komt zijn vader plotseling te overlijden. Over de vroege jeugd van de schilder zijn weinig bronnen bekend. De schepen van Lapidoth senior werden geregeld vastgelegd op schilderijen. Bijvoordeel het zeilschip 'De Wildeman', een zogeheten 'brik', die in 1862 voordat het koers zette richting Kaap de Goede Hoop met waterverf werd geschilderd door Willem Hendrik Eickelberg. Wellicht inspireerden deze werken de jonge Maurits? In 1890 is hij in ieder geval met een schilderij vertegenwoordigd op de Tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters in Den Haag, waar de schilder dan woont en studeert aan de Academie van beeldende kunsten.

In 1902 trouwt Lapidoth in Den Haag met doktersdochter Emilie Victoria Cornelissen. Ze betrekken een woning aan de rand van Nunspeet, alwaar in de tuin een atelier wordt ingericht. Lapidoth komt dan al enige jaren op de Veluwe, waar hij deel uitmaakt van een groep schilders die bekendstaat als de 'Schildersbent van Nunspeet'. Hij maakt veelal typische Veluweschilderijen; bosgezichten en boerenhoeven. Het is in die dagen een gezellig samenzijn in en rond het dorp, waar Lapidoth met zijn accordeon geldt als één van de gangmakers. Vooral met de schilders Edzard Koning en Jaap Dooijewaard is de band sterk. Over succes heeft de schilder niet te klagen. In 1901 wint hij een medaille tijdens de Vierjaarlijksche tentoonstelling in Arnhem en als lid van zowel de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae en Pulchri Studio in Den Haag is hij van deelname aan tentoonstellingen verzekerd. Behalve in Nederland, is er ook internationaal vraag naar zijn werk. In 1910 is Lapidoth één van de exposanten tijdens de grote tentoonstelling van Hollandse meesters in de beroemde kunstzaal Könyves Kálmán in Budapest.

Op aanraden van Argentijnse vrienden verhuist het gezin in 1920 naar Buenos Aires. Van de 'Schildersbent' in Nunspeet zijn dan nog maar weinig leden actief op de Veluwe. In Argenitinië verdient Lapidoth de kost met opdrachten voor portretten, maar helemaal aarden doet hij nooit. '[...} Zoodoende zou je wanneer je bij ons binnen stapte vermoeden dat wij nog in Nunspeet woonden. De rooskleurigheid voor een schildersbestaan, moet men hier ook al niet van de financieele kant beschouwen. Of dat komen zal weet ik niet, zonder geluk wil het nergens... Veel tijd, om op je gemak, van de natuur te genieten, zoals wij dat vroeger, op de Zoom konden doen, is er uitgeslooten,' schrijft hij aan zijn vriend Edzard Koning vanuit Argentinië. Maurits Lapidoth overlijdt op 15 juni 1930. Zijn vrouw en dochter keren spoedig terug naar Nederland en vestigen zich weer in Nunspeet. Schilderijen van Lapidoth maken onderdeel uit van de vaste collectie van het Noord-Veluws Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!