Haagse School: Dordtse wanderlust, hoogstaande humor & een jubileumtentoonstelling - Editie #122

Aankomende veilingen
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - 7 juni - met een getekend gezicht op 'Katwijk a/d Rhijn' door Kiers, bloemen door Meeles en Van Assendelft. Check hier.
FISCHER'S AUCTION EDE - Kunstveiling voor de Natuur - 10 juni - met Ten Kate, Constant Artz, Dijsselhof, Raaphorst en een Ierse Setter door J.F. Hulk. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Juni veiling - 20 t/m 22 juni - Kijkdagen zijn van 17 t/m 20 juni. De catalogus van de veiling wordt op 11 juni gepubliceerd. Check hier.
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiek veiling - 20 t/m 24 juni - De catalogus komt vrijdag 10 juni om 17.00 uur online. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 20 t/m 23 juni - meer informatie binnen kort. Check hier.
Tentoonstelling: 'Wanderlust' | Nederlandse kunstenaars op reis 1800-1900 - Dordrechts Museum

De lust om te reizen, de lust om te dwalen en de lust om te ontdekken: Wanderlust. In de 19de eeuw reisden Nederlandse kunstenaars de wereld over met dit doel. In deze tentoonstelling kun jij met Nederlandse kunstenaars meereizen, ontdekken en herkennen. De negentiende-eeuwse Nederlandse schilderkunst is geliefd vanwege de prachtige verbeelding van ons land. Minder bekend is dat veel schilders graag het buitenland opzochten, en er veel meer gereisd werd dan gedacht. Deze tentoonstelling volgt Nederlandse kunstenaars op hun pad: een eeuw lang verkenning van de wereld buiten onze landsgrenzen. De tentoonstelling toont meer dan 100 werken van zeer uiteenlopende kunstenaars. Meer informatie hier. Aanmelden voor de opening op 18 juni kan hier.
Tentoonstelling: 90 jaar RKD - Den Haag

Het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis bestaat 90 jaar. Dat wordt gevierd met de jubileumtentoonstelling 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022, waarin de vorming van de collectie van het RKD centraal staat.
De collectie van het RKD is omvangrijk en bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder een kunsthistorische bibliotheek, een grote verzameling van veilingcatalogi, vijf miljoen afbeeldingen van kunstwerken in de beelddocumentatie en ruim 750 archieven van kunstenaars, kunsthandelaren, wetenschappers en andere personen en instanties met een rol in de kunstwereld. Jaarlijks groeit de verzameling met tientallen aanwinsten: schenkingen en nalatenschappen, maar ook aankopen zoals belangrijke kunstenaarsbrieven. Vandaag de dag beheert het RKD ruim 2,5 kilometer aan archiefmateriaal. De deelcollectie Negentiende-eeuwse Belgische en Nederlandse kunst bevat ruim 470.000 foto's en reproducties van schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken van kunstenaars geboren tussen 1775 en 1875, waaronder zeer veel Haagse School schilders.
De expositie 90 jaar RKD. Acquisities 1932-2022 is te zien van 24 mei tot en met 4 november bij het RKD in Den Haag. Meer informatie hier.
Via Instagram: @limpression_schilderijen
Twee ansichtkaarten welke Jo Koster in de jaren 1920-25 zelf maakte toen zij in het Italiaanse kunstenaarsdorp Positano verbleef. Deze juweeltjes zijn binnenkort te bewonderen op een expositie in het Marie Tak van Poortvliet museum in Domburg tijdens de expositie “stug en stoer - de weg van Jo Koster en Dora Koch-Stetter”.
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: David Bles
David Bles was een begaafd schilder, datzelfde mag ook gezegd worden van zijn capaciteiten als netwerker. In zijn tijd was hij een belangrijk figuur in het culturele leven van Den Haag. Maar omdat zijn genreschilderijen met het opkomende impressionisme steeds vaker werden weggezet in de hoek van de humoristische anekdotiek uit vervlogen tijden, is de roem van David Bles al snel verbleekt.
David Joseph Bles (Den Haag, 1821 - Den Haag, 1899) wordt op 19 september 1821 in Den Haag geboren in een Joods koopmansgezin. Op zijn dertiende wordt David al toegelaten tot de Haagsche Teeken-academie, waar hij vele jaren kind aan huis zal blijven. Van 1838 tot 1841 krijgt hij, samen met onder andere Ten Kate en Bosboom, les van Cornelis Kruseman (Amsterdam, 1797 – Lisse, 1857), die hem naar Parijs stuurt. In 1842 vindt David aldaar onderdak in het atelier van historieschilder Joseph-Nicolas Robert-Fleury. Na een leerperiode van een jaar keert de jonge schilder terup op het oude nest. Tot 1845 volgt hij opnieuw lessen aan de Haagse Academie
Bles maakt snel naam met zijn genrevoorstellingen; van interieurs van rijke families tot boudoirs en van volkskeukens tot herbergscènes. De buitenlandse pers vergelijkt hem met de Franse rococoschilder Antoine Watteau (1684 - 1721), terwijl hij in Nederland wel geroemd, maar ook al snel in een bepaalde hoek wordt weggezet. 'David Bles, de humorist onder onze schilders - wiens satyren ook somtijds door naïeviteit en sterniaansch gevoel een hooger geur wordt bijgezet - heeft tegenwoordig iets rustigers in het effekt zijner schilderijen...' schrijft criticus Alberdingk Thijm in 1858 in het tijdschrift Dietsche Warande naar aanleiding van zijn deelname aan de Parijse salon, waar hij in 1863 een gouden medaille zal winnen. Bles verblijft regelmatig voor een langere periode in de Franse hoofdstad om inspiratie op te doen, maar vergeet ondertussen niet om carrière te maken in de hofstad. De schilder is van 1863 tot 1866 voorzitter van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio, die dan net verhuisd is naar het Hofje van Nieuwkoop. In deze periode is hij, met onder andere collega schilder Louwrens Hanedoes en criticus Carel Vosmaer, ook één van de initiatiefnemers voor de oprichting van het huidige Kunstmuseum Den Haag. Onder een selecte groep zeer vermogende opdrachtgevers is zijn werk, vaak gebaseerd op poëzie (van Jacob Cats tot A.J. de Bull), ongekend populair en levert ook navenant hoge prijzen op. In 1891 wordt de zeventigste verjaardag van de schilder groots gevierd. In het artikel dat bij die gelegenheid in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift verschijnt, plaatst men zijn werk in de traditie van Frans Hals, Jan Steen en Adriaen Brouwer. Dat hij ook in zijn latere leven - wanneer de losse toets van de Haagse School definitief de toon bepaalt - nog steeds een grote naam is, blijkt wel uit de regels van dichter Florentijn uit 1897:
‘O guitig kind, zoo jong en zoo oud / Wat genot u aan te staren! / U ziende, zie ik het geestig verleên / Dat van voor honderd jaren!
Gij zijt een meiske van David Bles / Mij lachend in de armen gevlogen: / Een jong, moot zusje van Betje Wolff / Met heur grappige duvelkensoogen.’
In datzelfde jaar laat koningin Wilhelmina zich portretteren door Bles. Ze bestelt het schilderij als verjaardagsgeschenk voor haar moeder Emma. Het is de laatste grote opdracht van de schilder.

Joseph Davis Bles overlijdt op 3 september 1899 op 78-jarige leeftijd in de laatste nazomer van de negentiende eeuw in Den Haag. 'Kalm is hij ingesluimerd', aldus dagblad Het Vaderland. 'Zijn werk behoorde het meest thuis in een tijd toen verzamelaars gaarne met een loup van hun nieuwe aankoopen pleegden te genieten.' Onder andere het Kunstmuseum in Den Haag, Rijksmuseum Amsterdam, Teylers Museum in Haarlem en Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam hebben werk van David Bles in de collectie. In Amsterdam, Dordrecht en in Den Haag is een straat naar hem vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!