Haagse School: een archief cadeau, man of mythe & nooit meer belasting - Editie #114
Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings - Online Only | 8 - 22 februari 2022 - met Van der Maaten, Schermer, J.H.B. Koekkoek, P.C. Dommersen, Eickelberg, Schwartze, zeeanemonen door Dijsselhof, Van Steenwijk, Rueter, Vos, Moulijn, De la Rivière, Oerder, Willem de Zwart, Eerelman, Lopes de Leao Laguna, Heijenbrock, Jan Veth, Miedema, Johannes Lion, Van Everdingen, Jan Kuijpers, Kleijn, Gerard Muller, Dingemans, een Noors fjord door Gorter, Van Thol-Ruysch, Derk Wiggers, Meelis, Hermanus Koekkoek, Ten Kate, Van Assendelft, Weiland, een Russische priester door Marius Bauer, Helfferich, Gabriël, Van Hoytema, Van der Valk, Van der Weele, Julius van de Sande Bakhuyzen, Van der Nat, Van Daalhoff, Barend Brouwer, Mesdag-van Houten, Rip, Van Mastenbroek, Dievenbach, Willem Elisa Roelofs, Van Hettinga Tromp, Labots, Gouwe, Constant Artz, Koppenol, W.G.F. Jansen, Deutmann, Frits Mondriaan en een krijttekening van twee heren tijdens een tentoonstelling door Willy Sluiter. Check hier.

VEILINGHUIS OMINIA KOLHAM - tot 22 februari - online only - met een havengezicht door Stutterheim, een vrouw aan een spinwiel door Blommers, Jan Koster en Constant Artz. Check hier.
Nieuws: archief Siebe ten Cate naar het RKD

De Siebe ten Cate Stichting schenkt een archief over Siebe ten Cate (1858 - 1908) aan het RKD. De feestelijke overdracht heeft op 3 februari plaatsgevonden. Het archief bevat behalve brieven, foto’s, diploma’s, knipsels en catalogi, vooral vele kleine potloodschetsjes van de in Sneek geboren burgemeesterszoon die het grootste deel van zijn (relatief korte) schilderscarrière doorbracht in Parijs. De in 2020 opgerichte Siebe ten Cate Stichting heeft als doel ‘de kunstenaar te ontrukken aan de vergetelheid’, het oeuvre van Ten Cate in beeld te brengen en zijn werk onder de aandacht te brengen en houden. Het RKD werkt samen met de stichting aan een catalogue raisonnée en een publicatie over het leven en werk van de schilder. Lees meer hier.
Nieuws: 9 vroege Mondriaans voor het Mondriaanhuis
Artikel: 'Mondriaan: Man of mythe' - RKD

De nieuwe blog op www.mondrianpapers.org is geschreven door Clarissa Frascadore. Zij is bezig met een research master Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Het afgelopen half jaar liep ze stage bij het RKD als onderzoeksassistent bij het Mondriaan Editie Project. Ze bestudeerde brieven en foto’s van Piet Mondriaan en richtte zich daarbij op de beeldvorming van de kunstenaar. Lees het artikel (Engels) hier.
Video: RKD Winterseminar 2022 over technische kunstgeschiedenis - casus Breitner & onderzoek Robertson
Het RKD heeft onlangs een online seminar over technische kunstgeschiedenis georganiseerd, waarover meer informatie hier te vinden is. Het volledige seminar is nog tot en met vandaag online terug te kijken. Onder andere met de casus over de kimonomeisjes van George Hendrik Breitner (1857 - 1923) door Nienke Woltman, restaurator bij het Rjjksmuseum Amsterdam. Suzanne Veldink, hoofd museale zaken van het Panorama Mesdag, deelt informatie uit haar nog lopende onderzoek voor de aanstaande overzichtstentoonstelling over het leven en werk van Suze Robertson (1855 - 1922). Bekijk hier.
Via Instagram: @friesmuseum
Op deze dag (13 februari) in 1860 werd kunstenaar Willem Bastiaan Tholen geboren. Van de academie krijgt Tholen het advies om gewoon eens uit zijn raam te kijken, en hij voegt de daad bij het woord. De nokken van de rode daken, het benevelde stadslandschap: dit is heel anders dan de zonovergoten schilderijen die we van de Fransen gewend zijn. Toch is dit landschap met losse toetsen en aandacht voor atmosfeer ontegenzeglijk impressionistisch. Vanaf komend weekend te zien in À la campagne: het Franse licht van Maris tot Monet.
Deze tentoonstelling is een samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen en is onderdeel van Arcadia 2022.
Bekijk Post op Instagram hier.
Oproep: wie heeft werken van en/of informatie over de schilders Paul Rink en Pieter de Josselin de Jong?
Wie heeft er informatie en/of materiaal over de schilders Pieter de Josselin De Jong (1861 - 1906) en Paul Rink (1861 - 1903)? Dan kunt u mailen aan bertduvel13@gmail.com. De heer Bert de Graaf is u bij voorbaat zeer erkentelijk. Hij heeft een publicatie en een duo-tentoonstelling over deze schilders in voorbereiding.
Biografie: Waalko Jans Dingemans
Waalko Jans Dingemans was meer kunstenaar dan een ambtenaar; misschien heeft hij zijn werk bij de belastingdienst te lang gecombineerd met zijn artistieke aspiraties. Toen de schilder eenmaal volledig had gekozen voor de kunst, was hem niet veel tijd meer gegeven.
Waalko Jans Dingemens (Lochem, 1873 – Haarlem, 1925) wordt op 16 juni 1873 in Lochem geboren als zoon van de arts Coenraad Johannes Dingemans en Margaretha Froukea Roelofsma. Na het overlijden van zijn vader verhuist de kleine Waalko met zijn moeder naar de stad Groningen, waar hij studeert aan de Academie Minerva. In eerste instantie kiest de jonge kunstenaar voor de financiële zekerheid van een carrière als ambtenaar. Als 'surnumerair' woont en werkt hij achtereenvolgens in Heiloo, Aardenburg en Nieuwkoop. In 1911 vestigt hij zich in Gorkum, waar hij dan als 'rijksontvanger' voor de belastingdienst werkt en ook actief is als gemeenteraadslid. In de avonduren maakt Waalko zijn schilderijen; veel sleperspaarden en taferelen uit het boerenleven. Zowel in olieverf en aquarel als met de etsnaald, een techniek waar hij zich al in Groningen in bekwaamd heeft.
Niet alleen Dingemans, ook zijn vrouw Henriëtte Dingemans-Numans - met wie hij in 1903 is getrouwd - schildert. Lidmaatschappen bij de kunstenaarsverenigingen Kunst Zij Ons Doel in Haarlem, Arti et Amicitiae in Amsterdam en de Haagsche Kunstkring bieden mogelijkheden om bij een breder publiek bekend te worden. De schilders Simon Maris en Johannes Graadt van Roggen behoren tot zijn vriendenkrijng. Er verschijnen positieve recensies en werk van de schilder wordt verkocht bij de kunsthandels Oldenzeel in Rotterdam en Sala in Leiden. Het 'dubbelleven' lijkt Dingemans in 1917 teveel geworden, wanneer hij om gezondheidsredenen wordt afgekeurd voor zijn werk bij de belastingdienst. Vanaf dat moment kan hij zich volledig richten op het schilderen en graveren, en zijn lidmaatschap van de rijkscommissie voor monumentenzorg. Het gezin, met drie zoons, verhuist in 1922 naar Haarlem en verblijft regelmatig voor langere tijd in hun huisje in het gehucht Westenschouwen op het Zeeuwse Schouwen-Duiveland. Daar rijdt Dingemans graag op zijn motor door het landschap en werkt hij veel buiten met zijn vrouw en zijn vriend Graadt van Roggen. Westenschouwen ontwikkelt zich tot een kleine magneet voor 'creatieven' en welgestelden, waar uiteindelijk zelfs Einstein enige tijd verblijft in de woning van zijn vriend, de Belgische schilder Alphons Blomme.

Waalko Jans Dingemans overlijdt in 1925 op 52-jarige leeftijd in zijn woonplaats Haarlem. Hij wordt begraven op Westerveld in Driehuis. Pas in de zomer van 1928 keert Henriëtte Dingemans-Numans terug naar Zeeland, waar zij weer begint met schilderen. Ook zoon Waalko jr. (1912 - 1991) begint in deze tijd serieus te tekenen en legt daarmee de basis voor zijn eigen loopbaan als kunstschilder. Junior maakt na de Tweede Wereldoorlog naam als portret- en landschapsschilder in Zuid-Afrika en Zimbabwe. Hij maakt portretten van de koning van Swaziland, vele Zuid-Afrikaanse hoogwaardigheidsbekleders en Winston Churchill. De nazaten van de schildersfamilie Dingemans zijn altijd in het huisje in Westenschouwen blijven wonen. Onder andere het Teylers Museum in Haarlem en Museum De Waag in Deventer hebben werk van Dingemans in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Bij Auktionshaus Plückbaum in Bonn wordt aankomende 19 februari een aquarel met een boerenhuisje door Eduard Karsen (Amsterdam, 1860 – Amsterdam, 1941) geveild. Kavel 1290 | A350, afmetingen 29 bij 23,5 centimeter. Limiet tachtig euro. Links onderin gesigneerd. 'Ed. Karsen'. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!