Haagse School: een nieuwe Van Gogh, de Gouden Koets & koninklijke portretten - Editie #104
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Timed online veiling - tot 28 september - met een Amsterdamse kade door Coen Greive, Wolter, Nakken, Van Wijngaerdt, Ten Kate, Höppe, portretten door Simon Maris en Willy Sluiter, Melcher-Tilmes, Smits, Morgenstjerne Munthe, Wolbers, Pieters, Jozef Israëls, Ronner-Knip, Van den Bergh, Wijdoogen, Destree, H.W. Jansen, Van Deventer, Stark, Bilders-van Bosse, Van Kregten, Hartz, Lopez de Leao Laguna, Weijns, De Bruin, Bles, Van Prooijen, Damschröder, Johannes Hermanus Barend Koekkoek & Hermanus Koekkoek jr., schapenstudies door van Essen, Stroebel, De Bock, Schipperus, Rip, George Kiers, Albertus van Beest, Siebe ten Cate, Paling, Deutmann, Wijsmuller, Sjamaar, Stegeman, Cornelis Kuypers, Schaap en Bernard van Beek. Check hier.

VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - Online Only - tot 4 oktober - met een mannelijk naakt door Roland Larij, Rabbers, een gezicht op Zaltbommel door Berend Bongers, Van Bloem, Van Daalhoff, Leurs, Van der Stap, Carbaat, Schipperus en een boerderij door Vogel. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - tot 4 oktober - met Jurres, Stutterheim, een boerderij door Wiggers, Bauffe en Savrij. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - online 7, 8 en 9 oktober - met Klinkenberg, Blommers, Weissenbruch, Artz, De la Rivière, Nefkens, Van Kregten, Stutterheim, een koeienkop door Vrolijk, Valkenburg, Adriaan van Everdingen, Lebret, Rabbers, Bodifée, W.G.F. Jansen en een roeibootje door Lapidoth. Check hier.
Nieuwe tekening Van Gogh ontdekt: 'Versleten'

Het Van Gogh Museum heeft recent een nieuw werk - afkomstig uit een privécollectie - toegeschreven aan Vincent van Gogh. Emilie Gordenker, Directeur Van Gogh Museum: 'Het komt zelden voor dat een nieuw werk aan Van Gogh wordt toegeschreven. We zijn er trots op deze vroege tekening en het verhaal ervan te kunnen delen met de bezoekers van ons museum.’ De tekening heeft de titel 'Versleten' gekregen en is een voorstudie voor de tekening 'Worn Out' uit 1882, die de kunstenaar in zijn Haagse periode maakte. Hoe de tekening tot stand kwam, beschreef Van Gogh in brieven aan zijn broer Theo en aan zijn vriend Anthon van Rappard. De eigenaar van het werk, die liever anoniem blijft, vroeg het museum na te gaan of de tekening daadwerkelijk door Van Gogh is gemaakt. Teio Meedendorp (Senior Onderzoeker Van Gogh Museum): ‘Stilistisch past het perfect in de vele figuurstudies die we kennen uit Van Goghs tijd in Den Haag en de connectie met Worn Out ligt voor de hand. De kunstenaar begon met het tekenen van een raster op het papier, waaruit blijkt dat hij met een perspectiefkader werkte om hem te helpen snel een figuur met de juiste verhoudingen vast te leggen. Vervolgens werkte hij het vel op in zijn kenmerkende expressieve tekenstijl: niet verfijnd, maar met energieke krassen en streken en getekende contouren, op zoek naar een kernachtig beeld met bijzondere aandacht voor effecten van licht en schaduw.'
'Versleten' is nog tot en met 2 januari 2022 te zien op de eerste verdieping van de vaste collectie van het Van Gogh Museum. Bezoekers kunnen de tekening bekijken in de context van andere werken van Van Gogh uit dezelfde periode (alle daarvan uit de collectie van het Van Gogh Museum). Meer informatie hier.
Via Instagram: @museumpaultetarvanelven
Beste volgers, zoals jullie weten zijn wij al een aantal weken bezig met het verhaal vertellen van de bijzondere negentiende-eeuwse kunstenares Thérèse Schwartze. Dit doen wij met uitkijk op onze aankomende tentoonstelling die op 7 november 2021 van start gaat.
Vanwege de verwachte drukte rondom de tentoonstelling zoekt het museum enthousiaste vrijwilligers die graag hun steentje bij willen dragen aan het verwelkomen van de bezoekers. Als vrijwilliger ontvang je de bezoekers bij de deur, geef je rondleidingen door het museum en help je mee in de museumshop. Het is vooral belangrijk dat de bezoekers zich welkom voelen in het museum en daar speel jij als vrijwilliger een grote rol bij.
Woon jij in omgeving Delft en omstreken en zie jij jezelf al werken als een echte gastvrouw/gastheer? Stuur dan een e-mail naar tetar@hetnet.nl en hopelijk kunnen wij je binnenkort ontvangen in het museum!
Met vriendelijke groet,
Museum Paul Tetar van Elven
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Jacob Taanman
Jacob Taanman behoorde tot de eerste generatie schilders die in de bossen rond Oosterbeek en plein air schilderde, maar het waren niet zijn landschappen die hem roem bezorgden. De geboren Zaankanter groeide uit tot een zeer gewaard portretschilder die de koninklijke familie tot zijn klantenkring mocht rekenen.
Jacob Taanman (1836, Zaandam - 1923, Amsterdam) wordt op 9 oktober 1836 geboren in Zaandam. Hij is in zijn jonge jaren leerling aan de Zaanse Stads Tekenschool onder leiding van Isaac Arentz. In 1858 verhuist Jacob naar Amsterdam, waar hij zich inschrijft aan de schilderschool van Petrus Franciscus Greive, die gevestigd is in een loge van de toenmalige koninklijke academie. Medeleerlingen zijn onder andere Hein Dekker, Maurits Leon, Coen Greive - neef van de leraar - en August Allebé, de latere directeur van de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in de hoofdastad - opvolger van de Koninklijke academie. Voordat Jacob zich vestigt als zelfstandig kunstschilder, volgt hij ook tekenlessen bij Felix Meritis.

Hoewel Taanman vanaf 1866 ook geregeld in Oosterbeek inspiratie opdoet voor landschappen, bestaat het gros van zijn werken uit portretten en genrestukken die ontstaan op zijn Amsterdamse atelier. In 1868 wordt de schilder lid van het kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae, wat hem in de gelegenheid stelt zijn werk vaker te exposeren. Taanman bouwt gestaag een goede reputatie op. Niet alleen binnen de landsgrenzen, maar al snel is hij ook vertegenwoordigd op tentoonstellingen in Brussel, Parijs, München en tijdens de wereldtentoonstelling in Chicago van 1876. In datzelfde jaar maakt hij ook het werk 'De Armenschool'; het eerste schilderij uit het levensverhaal van de Groninger grootindustrieel W.A. Scholten, dat in opdracht geschreven is door Anthony Winkler Prins en verbeeld wordt door diverse schilders. In 1888 noemt Frederik van Eeden Taanman in het artikel 'Over Schilderijen-zien' in het tijdschrijft De Gids als voorbeeld voor de oude garde: 'Welnu een dergelijke impressie brengt hij te weeg, die in den kring onzer jonge artiesten, voor 't meerendeel stormvast in hun overtuiging, als vreemdeling binnenstapt en zegt: ‘Die mijnheer Maris, die gij voor een schilder houdt, is een flodderaar, daarentegen is het volkomen duidelijk, dat de schilderijen van Taanman aan alle eischen der kunst voldoen.’ Dat doet er niets aan af dat Taanman in zijn carrière belangrijke opdrachten - waaronder diverse portretten van leden van het koninklijk huis - weet te bemachtigen.
Jacob Taanman overlijdt op 2 april 1923 op 86-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Hij wordt, onder begeleiding van vrienden en collaga's van Arti et Amicitiae, begraven op de Nieuwe Oosterbegraafplaats. De schilder was tot op late leeftijd zeer actief. Zo was hij nog in 1910 lid geworden van kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Diverse musea hebben werk van Taanman in de collectie, waaronder het Rijksmuseum het Stedelijk Museum en het Amsterdam Museum, Kunstmuseum Den Haag en het Frans Hals Museum en Teylers Museum in Haarlem.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.

'Holländisches Interieur mit stehender Frau im Türrahmen' toegeschreven aan Nicolaas van der Waay, zal op 23 oktober, tijdens de Kunst und Antiquitäten veiling van Auktionshaus Quentin in Berlijn worden aangeboden. Kavel 104. Richtprijs 1000 euro. In dezelfde veiling ook landschappen door Abraham Hulk en Jan Evert Morel.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!