Haagse School: een reisverslag, de Noord-Zuidlijn & Floris Arntzenius on the sunny side of the street - Editie #21

Een zomeravond, warm, zoals zo vele dit jaar, maar dan in 1891, sfeervol vastgelegd door Nicolaas van der Waay. Het Tolhuispaviljoen in Amsterdam Noord bestaat nog steeds, en het uitzicht is er niet heel anders, behalve dat er nu honderd meter verderop metrotreinen onder water heen en weer rijden.
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN online veiling 21 tot 28 juli - met een mooi polderlandschap van Willem Weissenbruch, een sfeervolle kade met paarden op Terschelling van Jan Jans en een dromerige blik op de haven van Maassluis van Marinus Dittlinger. Check >>> HIER <<<
TWENTS VEILINGHUIS - naverkoop juliveiling - met een tolhuisje van Bastert, paarden op het strand van German Grobe en een stadsgezicht van Frans Helfferich. Check >>> HIER <<<
Mesdag in Boekarest: museum voor kunstcollecties
Boek: Theo van Gogh - kunsthandelaar, verzamelaar en broer van Vincent
Het omslag spreekt boekdelen: Theo van Gogh heeft een leven lang zijn best gedaan om zijn eigen gevoelsleven te 'verbloemen', ten koste van de promotie en het welzijn van zijn broer, in wiens talent hij een heilig geloof had. Het boek 'Theo van Gogh (1857-1891) - kunsthandelaar, verzamelaar en broer van Vincent', geschreven door Chris Stolwijk en Richard Thomson is in 1999 uitgegeven bij een gelijknamige tentoonstelling over het leven van Theo in het Van Gogh Museum. Een leven dat grotendeels in dienst stond van broer Vincent. Hoe hij daarnaast ook een ambitieus kunsthandelaar met een fijngevoelige neus voor de nieuwste trends en een hopeloos romanticus met een teer gestel was, leest u in dit boek.
Biografie: Franz Helfferich
Frans Helfferich schilderde Den Haag met een ongekend frivole toets. Zijn 'wilde' stijl oogste kritiek, maar leverde hem ook een vaste schare fans op. Floris Arntzenius on the sunny side of the street. Een Hagenaar die de straten van zijn stad liet stralen.

Franciscus Willem 'Frans' Helfferich (Den Haag, 2 september 1871 - Den Haag, 6 november 1941) kenmerkte zich door zijn goedmoedige, bescheiden persoonlijkheid én een intens kleurgebruik in combinatie met een voluptueuze penseelvoering, waarmee hij het mondaine Haagse leven vastlegde. Op het strand, op straat en in de cafés. Zowel overdag als bij nacht. Helfferich studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in zijn geboortestad, waar hij met uitzondering van de periode tussen 1896 en 1900 toen hij in Delft verbleef, altijd is blijven wonen en werken.
De jonge Frans kreeg les van achtereenvolgens Théophile de Bock, Christoffel Bisschop en Willem Maris. De stijl van de Haagse School vloeide zo rechtstreeks van de bron zijn artistieke aderen in. Tegenwoordig wordt de schilder vooral geprezen vanwege zijn Haagse stadsgezichten, met het kenmerkende licht. Dat neemt niet weg dat Helfferich veel werkte in de polder en zelfs in de Limburgse heuvels. Aldaar legde hij niet alleen het landschap vast, maar richtte hij zich ook op close ups van de flora en fauna. Dit resulteerde in bijzondere, pasteuze portretten van vlinders en eenden. Of, zoals Dagblad De Tijd de doeken van de 'schilder van licht en zon' naar aanleiding van een expositie bij de Haagse kunsthandel Bennewitz in 1937 omschrijft: 'kloek van contouren en warm van tinten', daarmee is er 'op de expositie voor de minnaar van de kunst eener vorige generatie zeer veel te genieten.'

Frans Helfferich was getrouwd en ging in 1936 op 65-jarige leeftijd met pensioen, na een dienstverband van liefst 43 jaar als tekenleraar aan de Akademie voor Beeldende kunsten. Voor zijn zeventigste verjaardag werd in februari 1941 in de Haagse kunstzaal "Kunst van onzen tijd" een zeer succesvolle overzichtstentoonstelling georganiseerd. Helfferich overleed een half jaar later. Zijn werk is opgenomen in de collecties van ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam, Stedelijk Museum en het Haags Gemeentemuseum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.