Haagse School: een wereld van verschil, de biografie van Jo Bonger & stoppen op je vijftigste - Editie #131
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - Oktoberveiling - online tot 10 oktober - met Jan Weissenbruch, Jurres, een hooimijt door Cornelis Kuypers, Willem Roelofs, Van Ingen, W.J. Schütz, Van Mastenbroek, Westerbeek, De Hoog, De la Rivière, Smits, Constant Artz, Van Prooijen, David Bles, W.G.F. Jansen, Raaphorst, Smissaert, een strandgezicht bij Camp door Graadt van Roggen en een tekening van Tholen. Check hier.
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene veiling - tot 14 oktober - met Larij, Reus, een zeegezicht door Mendlik en een boerderij door Stutterheim, Check hier.
Tentoonstelling: 'Naar de natuur. Mondriaan en en de Haagse School' - Museum Flehite - Amersfoort
In 2022 vieren ook Amersfoort en Museum Flehite het 150ste geboortejaar van Piet Mondriaan. Onder andere met 'Naar de natuur. Mondriaan en de Haagse School'. In deze tentoonstelling aandacht voor het vroege werk van Mondriaan in combinatie met schilderijen van andere Haagse Scholers. Er zijn zo'n 60 landschappen uit privécollecties, van kunsthandels en musea samengebracht. Naast Mondriaan ondermeer Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve, Paul Gabriël en J.H. Weissenbruch. Uiteraard ontbreken ook de werken van Frits Mondriaan, oom en één van de eerste leraren van Mondriaan niet. Te zien tot en met 29 januari 2023. Meer informatie hier.
Tentoonstelling: 'De Amsterdamse Joffers' Villa Mondriaan - Rijswijk

Documentaire: Jo Bonger, de vrouw die Van Gogh beroemd maakt
'De biografie van Jo van Gogh-Bonger is essentieel voor ons begrip van Vincent van Gogh en zijn artistieke nalatenschap,' zegt Mai Spijkers, uitgever van Prometheus in het persbericht van het Van Gogh Museum. 'Double Nickel zal ongetwijfeld het publiek over de hele wereld inspireren met hun bewerking van Jo's verbazingwekkende verhaal,' verwacht Rob Groot, directeur van het Van Gogh Museum. Wanneer de serie te zien is, werd nog niet bekend gemaakt.
Via Instagram: @stedelijk.museum.schiedam
“Water, vuur, lucht en aarde — het landschap gezien vanuit de vier elementen. In het ontwerp van de tentoonstelling hebben we vanuit kleur en sfeer hun verschillende, soms tegenstrijdige kanten verbeeld. De fascinatie voor natuurlijk landschap en de invloed van de makende mens wordt voelbaar in de zalen.” aldus tentoonstellingsontwerpers @DeVrijerVanDongen over Levend Landschap.
Ervaar deze kleurrijke tentoonstelling zelf, dit kan nog t/m 6 november 2022.
Fotografie: Aad Hoogendoorn
Bekijk de post op instagram hier.
Biografie: Johannes Gerardus Heijberg
Johannes Gerardus Heijberg schilderde landschappen en scènes uit het soldatenleven in de beste traditie van de Haagse School. De kunstenaar exposeerde zijn werk samen met andere schilders van 'De Rotterdamsche Tien', totdat hij op het hoogtepunt van zijn roem stopte als schilder om zich volledig op het kunstonderwijs te richten. Kees van Dongen, Willem de Kooning en Wim Chabot zijn hem daar ongetwijfeld dankbaar voor geweest.
Johannes Gerardus Heijberg (1869, Rotterdam - 1952, Rotterdam) wordt op 9 december 1869 geboren in Rotterdam als zoon van kantoorbediende Gerrit Heijberg en Helena Margaretha Baljon. Hij studeert aan de Rotterdamse Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. In 1887 wordt hij uitgeroepen tot één van de besten van zijn lichting. Een jaar later gaat hij het leger in. De jonge kunstenaar wordt ingekwartierd bij het regiment Grenadiers en Jagers in de Haagse Oranjekazerne. Deze ervaring inspireert hem tot vele doeken met militaire thema's. Beroepssoldaat wordt hij niet. In 1891 keert hij terug naar zijn geboortestad, waar hij 1892 trouwt met een collega-schilderes. Sara Ledeboer (1867-1952) is afkomstig uit een gegoede familie van tabakshandelaren, wat het kunstenaarspaar in de gelegenheid stelt zich volledig te richten op hun kunst.

In 1895 maakt de carrière van Heijberg een vliegende start wanneer hij een gouden medaille wint tijdens een tentoonstelling bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Vijf jaar later wint hij nogmaals een gouden medaille. Nu tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1905 is het een zilveren medaille tijdens de Vierjaarlijksche tentoonstelling in Arnhem. De schilder exposeert zowel in de havenstad als in het buitenland. Van Brussel en Parijs tot in de Verenigde Staten. Als Heijberg vijftig is besluit hij te stoppen met schilderen, hoewel hij dan in het gezelschap van Rotterdamse kunstenaarsvrienden (waaronder Huib Luns, Ferdinand Oldewelt en zijn vrouw Sara), die samen bekend staan als 'De Rotterdamsche Tien', over aandacht voor zijn werk niet te klagen heeft. Heijberg organiseert een grote verkooptentoonstelling en richt zich vanaf dat moment volledig op het onderwijs aan de Rotterdamse kunstacademie, waar onder andere Willem Chabot, Kees van Dongen en Willem de Kooning les krijgen van de ex-schilder die bekend staat om zijn vermaarde houtskoolmethode. Volgens Heijberg zouden leerlingen door de zuivere expressie met zwart en wit 'vanzelf de kleur gaan zien'. Als docent heeft Heijberg de naam eigengereid en wars van snobisme te zijn. Zijn schoeisel bestaat uitsluitend uit legerkisten. Zijn liefde voor het soldatenleven is nooit helemaal geweken.

In 1952 slaat het noodlot toe. De krant Het Vrije Volk schrijft op 18 januari: 'Vanmorgen tegen twaalven is het bekende schildersechtpaar Heijberg in zijn woning aan de Jericholaan, hoek Kralings Plaslaan, aangetroffen. Vermoedelijk door uitstromend gas vergiftigd.' Heijberg is ter plekke overleden. Zijn vrouw stierf een maand later aan de gevolgen van het ongeval. Heijberg was naast lid van Arti et Amicitiae ook verbonden aan de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas. Werk van de schilder is vertegenwoordigd in de collecties van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, Museum Rotterdam en het Nationaal Militair Museum in Soest. In Rotterdam is een straat naar Heijberg vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.

Bij Peter Karbstein Auktionshaus in Düsseldorf wordt op zaterdag 22 oktober een groot landschap met koeien en een ruiter te paard langs een rivier door Richard Burnier (1826, Den Haag - 1884, Düsseldorf) aangeboden. Afmetingen 165 x 148 centimeter. Op de achterzijde een label met het opschrift: 'Große Berliner Kunstausstellung 1905 2729'. Richtprijs 1500 - 2000 euro. In dezelfde veiling ook een stier met daarnaast een kalf van Burnier. Meer informatie hier.
In editie #107 van deze nieuwsbrief treft u een biografie over Richard Burnier. Check hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!