Haagse School: eeuwig talent, bloemen in een glas & de Drentse Madonna op tournee - Editie #80

Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Fine Art, Books & Prints - online only - t/m 2 november - met W.G.F. Jansen, Rip, Bogman, een varkenskop van Willem Maris, Oppenoorth, Van Kregten, Van de Sande Bakhuijzen, Münninghof, Jacob Ritsema, Van der Stap, Rueter, Kever, Wiggers, Dievenbach, Bleckmann, Cornelis Kuypers, Simon Maris, diverse tekeningen van Tholen, Gabriël, Wijsmuller, Nachtweh, Van Soest, Bastert, Albert Neuhuijs, Ter Meulen, Heijl, Baukema, Dupont, Jurres, Cossaar, Van Daalhoff, Doeleman, Van Wijngaerdt, Nanninga, De Zwart, Striening, Boers, een schrijvend meisje door Van der Maarel, Mesdag-Van Houten, Willem Weissenbruch, Constant Artz, Willem Roelofs, Boks, Kees van Waning, Miedema, Van Mastenbroek, Moulijn, Briët, Vogel, Westerbeek, Antonie de Jonge, Eerelman, Van Hoytema, Bach en De Bock. Check hier.

NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst-, Antiek- en Inboedelveiling - t/m 2 november - met Schildt, Gorter, Hoppenbrouwers, Constant Artz, Geijp, Bodifée. Check hier.
Tentoonstelling: 'Koele Wateren, Schatten uit het Rijks' - Markiezenhof - Bergen op Zoom
Herman Pleij, Emeritus hoogleraar middeleeuwse letterkunde, introduceert de tentoonstelling Koele Wateren in Gemeentemuseum het Hannemahuis in Harlingen. Hier worden de schilderijen echter alweer ingepakt. De volgende halte van de reizende tentoonstelling in de reeks 'Schatten uit het Rijks' is Bergen op Zoom, waar in het Markiezenhof van 10 november tot en met 7 maart 2021 de selectie van veertig schilderijen - onder andere Mesdag, Jacob Maris en Isaac Israëls - uit de collectie van het Rijksmuseum te zien zijn, aangevuld met werken uit de eigen collectie. Meer informatie hier.
Tentoonstelling: 'Kleurenkracht' - Mark Smit Kunsthandel - Ommen

Van zaterdag 31 oktober t/m zondag 15 november is de najaarstentoonstelling 'Kleurenkracht' te bezoeken bij Mark Smit Kunsthandel in Ommen. Met werken van onder andere Sadée, Willem Roelofs, Blommers, Weissenbruch, Zoetelief Tromp, Gabriël, Mesdag, Van Borselen, De Zwart, Jozef en Isaac Israëls en vele meer. De tentoonstelling is geopend van dinsdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur. Ook is het mogelijk om buiten de openingsuren de tentoonstelling te bezoeken. U kunt daarvoor een afspraak maken via info@marksmit.nl of 0529-469280. Meer informatie via de website hier.
Via Instagram: @drentsmuseumassen
🚌 Onze ‘Drentse Madonna’ gaat op tour! Samen met veertien andere topstukken uit Nederlandse musea gaat een replica van het werk langs ruim 50 tehuizen voor kwetsbare ouderen. Door de coronacrisis kunnen veel kwetsbare ouderen niet meer naar het museum. ”Deze ouderen zijn vaak door de Corona-maatregelen extra eenzaam. Daarom komen we graag naar ze toe om ze met deze kunst een hart onder de riem te steken”, aldus Hendrikje Crebolder voorzitter van de Museum Plus Bus. Meer informatie over de Museum Plus Bus hier. De Drentse Madonna van Jozef Israëls hier en de Instagram post hier.
Biografie: Marinus Heijl
Marinus Heijl was een generatiegenoot van Mauve, de Marissen en Mesdag. Ook hij was een vooraanstaand lid van kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae en Pulchri Studio. Toch wordt de geboren Utrechter nu hoofdzakelijk geroemd als leraar van het onafscheidelijke duo Bastert en Poggenbeek en niet vanwege zijn eigen verdiensten.

Marinus Heijl (Utrecht, 1835 – Amsterdam, 1931) wordt op 22 maart 1835 geboren in Utrecht. De jonge Marinus is voorbestemd voor het geestelijk leven, maar het lot beslist anders. Wanneer zijn vader overlijdt, vertrekt het gezin in 1851 naar Amsterdam. Marinus krijgt aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten les van de landschapsschilder Hendrik Dirk Kruseman van Elten. In 1862 wordt één van zijn landschappen van de jonge kunstenaar geëxposeerd tijdens de tentoonstelling van Levende Meesters bij Arti et Amicitiae in Amsterdam, waarover het Algemeen Handelsblad schrijft dat het 'oorspronkelijkheid en een kloeke opvatting' verraadt. Vijf jaar later worden zijn werken - gemaakt rondom het Gelderse Wolfheze - nogmaals geprezen. Weliswaar als onaf, maar desalniettemin zodanig 'uitmuntend krachtig' dat de criticus zich wenst dat de schilder zijn doeken voortaan tot afgeronde schilderijen uitwerkt. Heijl is - op aanraden van Kruseman van Elten - in die jaren veelvuldig te vinden aan de Veluwezoom, die onder leiding van Johannes Bilders en Willem Roelofs uitgroeit tot een hotspot voor schilders op zoek naar een Nederlandse equivalent van Barbizon.

Zowel de schilderijen als de tekeningen van Heijl worden steeds gunstig besproken én vallen in de smaak bij het publiek. Begin jaren 1870 vestigt de schilder zich in de Amsterdamse Eerste Helmersstraat, waar hij een atelier aan huis heeft. De jonge Amsterdammer George 'Geo' Poggenbeek en Nico Bastert behoren tot zijn eerste leerlingen, met wie hij altijd een innig contact zal blijven onderhouden. In 1875 maken de drie een tocht naar Laag-Soeren, waarbij Heijl hen kennis laat maken met de Veluwezoom. In de daarop volgende jaren is de schilder ook in Zwitserland en het Duitse Harzgebergte onderweg. Behalve schilderijen maakt Heijl vooral veel houtskooltekeningen, die door heel Nederland getoond worden. Bij Arti et Amicitiae is hij inmiddels gepromoveerd tot voorzitter van de tentoonstellingscommissie.

In 1905 wordt Marinus Heijl, ter ere van zijn zeventigste verjaardag, een feestmaal aangeboden bij Arti et Amicitiae. Op zijn tachtigste gebeurt dat wederom, waarbij door Carel Dake in De Telegraaf gewag wordt gemaakt van een man die de 'lenigheid bezit van een lenig man van vijftig, de vroolijkheid van een vrolijk man van dertig en een zich nog steeds ontwikkelend talent.' Het zijn de jaren dat de schilder steeds vaker de aandacht op zich weet te vestigen. Hoewel hij vooral geroemd wordt om zijn jeugdigheid op immer voortschrijdende leeftijd, wordt ook de kwaliteit van zijn werk in ogenschouw genomen. In het voorjaar van 1924 ontvangt Heijl persoonlijk complimenten van koningin Wilhelmina, wanneer zij op de sociëteit van Art is. 'Ik wou niet, ik was niet gekleed,' vertelt de schilder naderhand aan dagblad Het Vaderland: 'Ik protesteerde, maar mijn protest mocht niet baten [...] Amice Simon Maris aan mijn linker en Wolter in mijn rug. Zóó trekkend en duwend gaat het de trappen op naar de tentoonstellingszaal.' Aldaar treft de schilder de koningin. Wat volgt is een tête-à-tête van zo'n twintig minuten, waarbij zij hem complimenteert met zijn werk. Marinus Heijl overlijdt op 29 januari 1931 op 94-jarige leeftijd in zijn woonplaats Amsterdam. Werk van Heijl is te vinden in de collecties van het Rijksmuseum Amsterdam, het Frans Hals Museum in Haarlem, het Zuiderzee Museum in Enkhuizen en Museum Veluwezoom in Doorwerth.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Tijdens de Impressionist & Modern Art Evening Sale bij Sotheby's in New York van woensdag 28 oktober gelden de 'Fleurs dans un verre' van Vincent van Gogh als het hoogtepunt. Richtprijs 14 à 18 miljoen Dollar. Het werk maakte eerder onderdeel uit van de beroemde Reader's Digest collection en wordt nu verkocht uit een privé collectie. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen hier
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!