Haagse School: juich-schateren tijdens het Oranjefeest, de droom van een Zaankanter & ART Breda - Editie #41
Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Nextdoor veiling online tot en met 6 mei - met een stadsgezicht van Frederik Nachtweh en een molen van Destrée. Check >>> HIER <<<

CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 1 mei - met een landschap van Wiggers, bollenvelden van Koster, chrysanten van Balwé, klaprozen van Dievenbach, en water van Witkamp. Check >>> HIER <<< Klassieke kunst veiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 3 mei - met Groenewegen, Van Beek en De Bock, bloemen Van Wijngaerdt en een winterlandschap van Bodifée. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Indisch palet - Westfries Museum - Hoorn
Kunstbeurs: ART Breda

Van 12 t/m 19 mei vindt op het Breepark in Breda het jaarlijkse ART Breda plaats met een uitgewogen mix van kunst en antiek uit alle culturen en perioden. Specialisten op het gebied van oude schilderkunst, antiek, 20ste eeuws design, Aziatica, Art Deco, klokken, juwelen, zilver en nog veel meer tonen topstukken uit hun collecties in een aantrekkelijke ambiance. Haagse School? Jazeker! Hein A.M. Klaver Kunsthandel pakt uit met ondermeer Isaac Israëls, Breitner, Willy Sluijter en Vaarzon Morel, Kunstgalerij Albricht toont van Isaac Israëls een lezend meisje en een revuemeisje. Kunsthandel Bies heeft een Mesdag en meer. Kunsthandel Dolf D. van Omme is vertegenwoordigd met onder andere Floris Arntzenius en Kunsthandel Pygmalion toont een vis van Willem Witsen en een Gamelan orkest van Isaac Israëls, Daatselaar Fine Art & Antiques, Mark Haasnoot Fine Arts, Monasch Fine Art, Simonis & Buunk Kunsthandel en Kunsthandel Studio 2000 zijn ook aanwezig met mooie werken.
Boek: Halverwege Parijs
Halverwege Parijs - Willem Roelofs en de Nederlandse schilderskolonie in Brussel 1840-1890. Een titel die staat als een huis. Net als het kloeke boekwerk zelf en de vlotte schrijfstijl. In het voorwoord belooft Saskia de Bodt ons in haar promotieonderzoek het verhaal van de Nederlandse schilders in het bruisende Brussel van de tweede helft van de negentiende eeuw te vertellen aan de hand van de schilder Willem Roelofs die van 1847 tot 1887 aldaar woonde en werkte. Nu komt juist het biografische gedeelte van Roelofs er wat bekaaid vanaf in vergelijking met de levendige beschrijvingen van de kunstenaarsperikelen van de gebroeders Pieter en David Oyens en het wel en wee rondom de 'vrienden en leerlingen' zoals Gabriël en Mesdag. We hebben uiteraard met wetenschappelijk onderzoek te maken, dus we kunnen Roelofs 'de Rechtlijnige' in deze beschouwen als noodzakelijke leidraad, waarbij zijn kennelijke kleurloosheid de anderen extra doet oplichten. Na lezing van 'Halverwege Parijs' wordt duidelijk dat Brussel voor Nederlandse schilders veel meer was dan een pleisterplaats op doorreis naar de Franse hoofdstad. Er is in 1995 ook een herwerkte versie als catalogus uitgegeven bij de tentoonstelling 'Brussel Kunstenaarskolonie. Nederlandse schilders 1850-1890' / Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Brussel & Kunsthal in Rotterdam.
Halverwege Parijs - Willem Roelofs en de Nederlandse schilderskolonie in Brussel 1840-1890 (1995) - Auteur: Saskia de Bodt / Uitgeverij Snoeck-Ducaju & Zoon, Gent. 328 pagina’s. Koop >>> HIER <<<
Biografie: Jan Adam Zandleven
Een Zaankanter, geboren met zijn neus in de verf, maar met een late artistieke roeping. Jan Adam Zandleven voelde 'passie' voor de schilderkunst en ook zijn dromerige inborst miste haar uitwerking niet op de werken die hij heeft gemaakt.
Jan Adam Zandleven (Koog aan de Zaan, 1868 – Rhenen, 1923) wordt op 6 februari 1868 geboren in Koog aan de Zaan als zoon van een verffabrikant. In zijn jonge jaren werkt hij in het bedrijf van zijn vader, maar dat is niet van harte. Pas als dertiger volgt hij definitief zijn roeping als kunstschilder. Ondermeer Paul Gabriël en Jozef Israëls erkennen het talent van de ambitieuze Zandleven en geven hem het advies vooral te blijven oefenen en te volharden in zijn ambitie om te schilderen. In 1902 verlaat hij de Zaanstreek om zich te vestigen als schilder.

In zijn eerste jaren als kunstenaar woont Zandleven in Wijk aan Zee, waar hij zich gesteund weet door zijn vrouw en de wil om te schilderen. Af en toe verkoopt hij via een kunsthandelaar in Amsterdam, waarmee hij via de schrijver Israël Querido in contact gekomen is, een schilderijtje. Maar al snel vertrekt Zandleven oostwaarts, waar hij neerstrijkt in het Gelderse Gorssel, om zich uiteindelijk te vestigen in Rhenen, waar hij woont en werkt met zicht op de Cunerakerk. Zandleven zoekt contact met collega-schilder en kunstcriticus Henk Bremmer. Deze invloedrijke vakbroeder ziet wel brood in het werk van Zandleven. Bremmer zorgt er voor dat hij - in zijn hoedanigheid als adviseur - Helene Kröller-Müller attendeert op het werk van zij protégé. 'Mijn leven is één passie voor de kunst', schrijft Zandleven in 1906 aan Bremmer. De beide heren voeren een intensieve briefwisseling, waaruit blijkt dat Bremmer zich hard maakt voor zijn vriend, ondanks het feit dat de critici gemiddeld genomen weinig onder de indruk zijn. Verzekerd van een toelage van Bremmer, specialiseert de dromer zich in stillevens, (boeren)landschappen en bosgezichten met een hang naar het mystieke. Hij laat zich daarbij inspireren door Vincent van Gogh, waarbij hij 'alles vergeet... als dat ééne, dat geheel eigene van hem over je heen komt...' In 1916 gaat het met de verkoop wat beter wanneer de Utrechtse kunsthandelaar Gerbrands geregeld werk van Zandleven tentoonstelt.
In 1923 overlijdt Jan Adam Zandleven plotseling op 55-jarige leeftijd in zijn woonplaats Rhenen, ruim voordat hij bekend is geworden bij een groter publiek. In het Algemeen Handelsblad staat men stil bij de schilder als 'een stille figuur, die, wars van wat op reclame lijkt, een teruggetrokken bestaan leidde, geheel gewijd aan het werk dat hij liefhad.' Kort na zijn dood wordt werk van zijn hand - als onderdeel van de collectie Kröller-Müller - tentoongesteld op de Salon d'Automne in Parijs en in de Kunsthalle in Düsseldorf. Op initiatief van Bremmer is er in 1929 een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. In 1962 organiseert het Dordrechts Museum een tentoonstelling met maar liefst 111 schilderijen en 43 tekeningen. In 1994 verschijnt bij de gelijknamige tentoonstelling (georganiseerd door Kunsthandel Studio 2000) de monografie 'De werkelijkheid als een wonder', geschreven door Willem Laanstra en Bert Honders. Het laatste grote eerbetoon is in 2012 in Museum Flehite in Amersfoort. Op Zandleven.nl is door nakomelingen een online museum ingericht met een digitale overzichtscatalogus, waar ook de verschillende tentoonstellingen te herbeleven zijn. Werk van Zandleven is opgenomen in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam, het Kröller-Müller Museum en Museum Flehite.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Tijdens de Impressionist and modern art sale bij Christie's in New York aankomende 14 mei, is Mondriaan, naast een keur aan internationale meesters, vertegenwoordigd met twee aquarellen. Het hier getoonde gezicht op de Amstel met Café 't Vissertje (richtprijs 200.000- 300.000$), waarvan het MoMa in New York ook een versie bezit en een stilleven (100.000 - 150.000$). Een richtprijs voor de bomen van Van Gogh alleen op aanvraag.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!