Haagse School: koude vingers, schoon aan de haak & de erfgenaam van Mauve - Editie #54
Aankomende veilingen
VAN ZADELHOFF HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling 28 & 29 oktober - Van Daalhoff, Wijsmuller, Jan de Jong, Oerder, Addicks, Monnickendam, Heppener, Klinkenberg, een slootkant van Eduard Karsen, Scherrewitz, De Zwart, Pieters, Van der Tonge, Willy Sluiter, Van de Sande Bakhuyzen, Meelis en een sepia van Weissenbruch. Check >>> HIER <<<
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Algemene Kunst- en Antiekveiling 30 oktober t/m 12 november 2019 - met Eerelman, Tavenraat, Geraldine van de Sande Bakhuyzen, een sappig landschap van Poggenbeek, Maris, Mauve, Jozef Israëls, Sadée, vissersboten in de branding door Tholen, Hobbe Smith, een gezicht op de Amsterdamse Overtoom door Oldewelt, Mesdag, Bauer, Van der Nat, Robertson, Dijsselhof, Wijsmuller, Van Looy, Steinlen, Helfferich, Graadt van Roggen, Roelofs, Loder, De Bock, Höppe, W.G.F. Jansen, Dankmeijer, Josselin de Jong, Zon, Rueter, Westerbeek, Edzard Koning, Münninghof, Hugenholz, Meelis, Van Daalhoff, Aue en vanaf het dak door Weissenbruch. Check >>> HIER <<<
NOTARISHUIS ARNHEM - online kunst- antiek & inboedelveiling tot en met maandag 4 november - met het laden van turfschuiten door Jacques Zon, Mauve, een boerderij van Bodifée, Van Ingen, Cossaar, Van Thol, Markus, Wolbers en Garms. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Louis Apol op Nova Zembla - Panorama Mesdag - Scheveningen
Panorama Mesdag toont maar liefst 200 potloodtekeningen, schetsen en aquarellen die Louis Apol (1850–1936) maakte tijdens zijn avontuurlijke expeditie naar Nova Zembla. De beroemde schilder van winterlandschappen verbleef in 1880 vier maanden aan boord van de poolschoener Willem Barents en maakte hiervan een spectaculair beeldverslag. De reis inspireerde hem zijn verdere leven. Bij de tentoonstelling verschijnt bij uitgeverij Scriptum het rijk geïllustreerde boek Louis Apol op Nova Zembla. Het getoonde werk geeft een beeld van het leven aan boord van de poolschoener, het werkproces van de kunstenaar en ook van de dieren, mensen en natuurverschijnselen die hij onderweg tegenkwam. Auteur Suzanne Veldink plaatst in het boek de werken die Apol tijdens de expeditie heeft gemaakt in de context van zijn oeuvre. >>> Hier <<< meer info over de tentoonstelling (nog tot maart 2020) en >>> hier <<< kunt u het boek bestellen.
Toonstelling: Schoon aan de haak, schilderachtig vissersleven - Museum Vlaardingen
Via Instagram: @albrichtartgallery
Biografie: Arina Hugenholz
Arina Hugenholz staat vooral bekend als leerling van Anton Mauve. Dat zij later zijn 'Larense erfenis' heeft voortgezet, zowel in schilderstijl als op het organisatorische vlak is bij velen minder bekend.
Arina Hugenholz (Cillaarshoek, 1848 - Laren, 1934) wordt op 20 september 1847 geboren in Cillaarshoek. Haar vader is een Nederlands Hervormd predikant en haar moeder de dochter van de burgemeester van Rotterdam. Ze is het eerste van zeven kinderen in het gezin Hugenholz, dat in 1851 naar Haarlem verhuist. Hier krijgt Arina al vroeg tekenles op het atelier van de schilder Willem Plaatzer, een leerling van Kruseman. Terwijl vader Philip in 1857 een predikantenpost in Amsterdam accepteert, wordt de jonge Arina naar een kostschool in Zwitserland gestuurd. Bij terugkomst wordt zij toegelaten aan de Rijksakademie in Amsterdam, waar ze samen met Wally Moes terechtkomt in het zogeheten 'damesklasje' onder leiding van August Allebé. In 1878 verlaat Arina min of meer gedwongen de akademie nadat zij betrokken raakt bij de rel rondom een mislukte poging directeur Louis Stracké te uit zijn functie te ontheffen. Een jaar later behaalt Arina aan de Koninklijke Academie in Den Haag haar MO-akte tekenen.

Hugenholz past voor het onderwijs en kiest voor een carrière als fulltime kunstschilder. Vanuit Den Haag gaat ze regelmatig naar Scheveningen en Katwijk om te schetsen langs het strand. Op uitnodiging van haar vader maakt ze in 1881 kennis met Anton Mauve (de beide heren hebben elkaar in een Duits sanatorium leren kennen). Op een dag komt Mauve onaangekondigd, met de volgende woorden, haar atelier binnenlopen, schrijft Hugenholz in haar memoires: ‘Ik zie dat jij van de natuur houdt zoals ik dat doe, je ziet de simpele plekjes van het land en hoeft maar met een schetsboek langs te lopen om ze vast te leggen.’ Hoewel de schilderes in eerste instantie wat gereserveerd reageert, gaat ze toch in op het voorstel van Mauve om haar werk te beoordelen en haar te adviseren. En dan gaat het snel. Een jaar later belandt ze in zijn kielzog voor het eerst in Laren. In 1887 verhuist ze naar Amstelveen en bezoekt het ‘Luilekkerland voor schilders’ - zoals Mauve aan haar schrijft – met de Gooise Stoomtram. Hugenholz is dan al een graag geziene gast in hotel De Vergulde Postwagen (het latere Hamdorff). Wanneer Mauve in 1888 overlijdt neemt Hugenholz zijn honneurs waar in het Gooise kunstleven. In 1894 vestigt zij zich definitief in Laren, waar de De Vergulde Postwagen voor de rest van haar leven haar woonadres zal blijven, terwijl ze aan de Nieuwe Larenseweg een atelier laat bouwen. Samen met oud studiegenoot Wally Moes vormt Hugenholz niet alleen de spil rondom de bijeenkomsten in haar huishotel, ook met de Singer’s is zij goed bevriend. Het echtpaar koopt meerdere werken van de schilderes en zij is een graag geziene gast in hun villa De Wilde Zwanen. De schilderstijl van Mauve zal voort blijven leven in de toets en de thema’s van Hugenholz.
‘Juffrouw Hugenholz is in Laren een verschijning. Zij is een figuur, een grande dame, die door haar toilet, vooral bij feestelijke aangelegenheden, groote stadslucht met zich meevoert. Zij is een zeer beschaafde en aangename praatster, die wars van alle preutschheid zich in iedere kring kan bewegen,’ schrijft kunsthandelaar Nico van Harpen in 1905 in Boon’s geïllustreerd magazijn: ‘dat juffrouw Hugenholz aan “Het land van Mauve” gehecht bleef en er ook na zijn dood bleef woonen en arbeiden is volkomen begrijpelijk. Het getuigt niet alleen van haar goede smaak, maar ook voor de groote veneratie voor de nagedachtenis aan den meester, wiens geest in Laren niet is gestorven.’ In 1907 publiceert Hugenholz haar eigen ‘Herinneringen aan Mauve’ in de Groene Amsterdammer, die er – samen met de bewaard gebleven brieven van Mauve aan haar – voor zorgen dat zij voor altijd met de schilder verbonden zal blijven. In 1928 wordt ter ere van haar tachtigste verjaardag in haar residentiehotel Hamdorff een succesvolle eretentoonstelling georganiseerd. De schilderes overlijdt ruim een lustrum later, op 85-jarige leeftijd in haar woonplaats. Hugenholz was lid van Pulchri Studio, Arti et Amicitiae en de Vereeniging van Beeldende Kunstnaars Laren-Blaricum. Het lijstje van collega’s dat haar kist ten grave droeg, klinkt als een korte geschiedenis van de Larense School: ter linker zijde Van Os, Van der Tonge, Singer, Willem en Jaap Dooijewaard, Breman, Willy Sluiter en ter rechter zijde van de baar achtereenvolgens David Schulman, Noordijk, Van Schagen, Knip, Dievenbach en Van Nieuwenhoven. Onder andere het Singer Museum en Museum Hilversum hebben werk van haar hand in hun collecties.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Tijdens de Impressionist & Modern Art Evening Sale op 12 november bij Sotheby's in New York, wordt 'people strolling in a park in Paris' van Vincent van Gogh geveild. Dit werk uit 1886 markeert zijn eerste Parijse periode. De kleuren zijn nog ingetogen en 'Haags', als in zijn eerste schilderijen vier jaar eerder. Geschatte opbrengst 5 - 7 miljoen Dollar. Het kavel vindt u >>> HIER <<<
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!