Haagse School Nieuwsbrief

Share this post

Haagse School: kunst van de koopman, donkere dagen & de duurste Van Gogh ooit - Editie #134

haagseschool.substack.com

Haagse School: kunst van de koopman, donkere dagen & de duurste Van Gogh ooit - Editie #134

Bob Hardus
Nov 21, 2022
Share this post

Haagse School: kunst van de koopman, donkere dagen & de duurste Van Gogh ooit - Editie #134

haagseschool.substack.com

Aankomende veilingen

KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 21 tot 25 november - met Leo Senf, Oerder, W.A. van Deventer, Kruseman van Elten, Cornelis Kuypers, drinkende koeien door Willem Maris, een vrouwelijk naakt door Evert Pieters, Groenewegen, Nettenboetsters door Smissaert, Mesdag-van Houten, Kever, Jan Kruijsen, Smits, Albert Neuhuijs, Münninghof, Larij en Bleys. Check hier.

VEILINGHUIS DERKSEN ARNHEM - Najaarsveiling - 21 tot 26 november - met Groenewegen, Stroebel, Markus, Jurres, Bleys, Ronner-Knip, Van Ingen, Dekker, een zonnige boerderij met boerin door Dankmeijer, Bogman, Van Lokhorst, Berend Brouwer, Münninghof, Isselman, Van Rhijnnen, Schenkel en heel veel werk van Abraham van der Wissel, een schilder van Marken. Check hier.

'Women preparing guirlandes for the
'Women preparing guirlandes for the "Singerfest zu Lingen' 1864 - waterverf: Jan Striening (kavel 5888, Bubb Kuyper,)

BUBB KUYPER HAARLEM - Veiling #77 - 22 tot 25 november - met Arntzenius, Bastert, studiekoppen door David Bles, J.H. Doeleman, J.C. Greive, Van Heemskerck van Beest, twee mannen in een bootje door De Josselin de Jong, Melis, Koppenol, Wartena, Verhoesen en vele studies door Jan Striening. Check hier.

ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - NRC18 - Old Masters to Modern Art & Photography - 28 november - met Van Mastenbroek, Zandleven, J.F. Hulk, jr., drie maraboes door Van Oort, Jan Toorop, Rink, De Zwart, Sadée, Gabriël, Willem Maris, een boerderij door Louis Apol, Willem Roelofs, Scherrewitz, Gorter, Eduard Karsen, Robertson, Bosboom en J.F. Schütz. Check hier.

ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - 28 november - met een jager in de duinen door Wijsmuller, Bosboom, Arnold & Edzard Koning, Van Essen, Van Langen, een straat in Rome door Romolo Koelman, Van der Ven, Raaphorst, Markus en Heijenbrock. Check hier.

'Marokkaanse markt' - olieverf op paneel: Hendrik Haverman (lot 426, Veilinghuis Peerdeman, Utrecht)
'Marokkaanse markt' - olieverf op paneel: Hendrik Haverman (lot 426, Veilinghuis Peerdeman, Utrecht)

VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling - 4 december - met De Bruin, Johanna Bleuland van Oordt, Adriaan Geijp, Weiland, W.G.F. Jansen, Constant Artz, een gezicht op Enkhuizen door Tholen, Gabriël, J.M. ten Kate, Willy Sluiter, Gerardine van de Sande Bakhuyzen, plaggenhutten door Bodifée, Blommers, Veldhuijzen, Kleijn, Kruseman van Elten, Scherrewitz, Leurs, Eduard Hilverdink, J.J. Schenkel, Stutterheim, Eickelberg, Koppenol, Van Lijnschoten, Van der Hart. Check hier.

Nieuws: recordbedrag voor schilderij Van Gogh

'Verger avec cyprès' - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. coll. Paul G Allen)
'Verger avec cyprès' - olieverf op doek: Vincent van Gogh (herkomst: voorm. coll. Paul G Allen)

Het eerste deel van de kunstcollectie van de in 2018 overleden Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft, heeft tijdens een veiling van Christie's New York op 9 november 1,5 miljard euro opgeleverd. Dat is een recordbedrag voor een veiling van een kunstverzameling. Alle zestig aangeboden kunstwerken werden verkocht, waarvan meer dan de helft voor een hoger bedrag dan vooraf geschat. Schilderijen van Paul Cézanne, Georges Seurat, Paul Gauguin en Gustav Klimt leverden allemaal meer dan 100 miljoen dollar op. Voor elk van deze kunstenaars werd zo en passent ook een nieuw veilingrecord gevestigd. Het klapstuk van deze recordregen was een doek van Georges Seurat dat voor 149 miljoen euro werd afgehamerd. De ruim 117 miljoen dollar voor de 'Verger avec cyprès' van Vincent van Gogh, betekende ook een nieuw veilingrecord voor de Nederlandse schilder.

Verkooptentoonstelling: 'Mijndert Pon - Kunst van de Koopman' - Kunsthandel Simonis & Buunk - Ede

Bij kunsthandel Simonis & Buunk is de tentoonstelling 'Mijndert Pon - Kunst van de koopman' te zien. De collectie van de in 2014 overleden ondernemer die jarenlang aan het hoofd stond van het bekende autobedrijf Pon, kocht regelmatig bij de kunsthandel in Ede. De catalogus is voorzien van een persoonlijk voorwoord van Frank Buunk en Mariëtte Simonis en toont een bescheiden, maar zeer gevarieerde selectie van met veel Haagse School. Onder andere Van Rossum du Chattel, Offermans, Apol, Martin Monnickendam, Isaac Israels, Geerlings, Mesdag, Willem & Jacob Maris, Van Borselen, Mauve, Tholen, Zoetelief Tromp en Jurres. Daarnaast is er van 12 november t/m 17 december ook een wintertentoonstelling met werk uit de eigen collectie van de kunsthandel te zien onder de titel: Ráák! Meer informatie hier.

Tentoonstelling: 'Meesters van Meierijstad' - Museum Jan Heestershuis - Schijndel

'De zaaier' - olieverf op doek: Pieter de Josselin de Jong
'De zaaier' - olieverf op doek: Pieter de Josselin de Jong

In Museum Jan Heestershuis in Schijndel opent op 22 november de expositie 'Meesters van Meierijstad'. In deze tentoonstelling staan de schilders Pieter de Josselin de Jong en Paul Rink centraal. De schilders hadden veel overeenkomsten: geboren in 1861 en opgegroeid in respectievelijk Sint-Oedenrode en Veghel, wat nu de gemeente Meierijstad is. Beide schilders zijn ook jong gestorven, middenin hun veelbelovende carrières. Zij leerden elkaar kennen op de Academie in Antwerpen en bleven bevriend. Hoewel hun levens al snel uiteen liepen, waren zij ook in hun onderwerpkeuze verwant. Ze schilderden niet alleen allebei graag spelende kinderen, maar legden ook het arbeidersleven vast, zowel van boeren en fabrieksarbeiders als van vissers. Hun schilderijen bevinden zich in museale collecties maar worden amper meer getoond. Museum Jan Heestershuis brengt deze bijzondere schilders weer onder de aandacht. Meer informatie hier.

Via Instagram: @pygmalion_art

Ontdek prachtige kunstwerken... die een verhaal vertellen. De tweede editie van het Pygmalion Art Magazine is uit! Benieuwd naar boeiende artikelen en meeslepende kunstverhalen? Bezoek onze stand tijdens @pan_amsterdam voor een gratis exemplaar.

Bekijk de post op instagram hier.

Biografie: Derk Meeles

Schilder Derk Meeles had de gave om altijd op het juiste moment op de juiste plek te zijn. Van de provincie vertrok hij al jong naar de hoofdstad. Met zijn nieuwe vrienden vertrok hij weer naar de provincie, maar deze keer wel naar dé plek waar het toen allemaal gebeurde.

Derk Meeles (foto K. de Graaff Jr, via antiquariaat arinevandersteur.nl)
Derk Meeles (foto K. de Graaff Jr, via antiquariaat arinevandersteur.nl)

Derk Willem Meeles (Deventer, 1872 - Hilversum, 1958) wordt op 11 februari 1872 in Deventer geboren als het tweede kind van de kantoorklerk Johan Hendrik Meelis en winkelbediende Aleida Theodora Bloemink. De kleine Derk krijgt al jong tekenles van de bekende Jan Striening aan de Deventer Teekenacademieschool. Hier wordt hij klaargestoomd voor de Kunstnijverheidsschool Quellinus in Amsterdam. De twee jaar aldaar vormen wederom een opstapje voor de avondcursussen aan de Rijksakademie van beeldende kunsten, waar hij les krijgt van August Allebé en Carel Dake. Meeles ontwikkelt een grote liefde voor Amsterdam en maakt vele schetsen van de grachten en van de dieren in Artis. Met zijn studiegenoot en goede vriend Co Breman, verzekert hij zich van de opdracht om wanddecoraties te maken voor de wereldtentoonstelling van 1895 in Amsterdam. Het betekent zijn eerste commerciële succes.

'Dorpsplein met figuren' - olieverf op doek: Derk Meeles
'Dorpsplein met figuren' - olieverf op doek: Derk Meeles

In 1897 huren Meeles en Breman een voormalige brouwerij aan de Torenlaan in Blaricum. Hier stichten zij een soort schildersgemeenschap waar ook Douwe Komter en Elias Stark komen wonen en werken. In de loop der jaren zal de samenstelling van de atelierhouders nog vaker veranderen. Om in zijn levensonderhoud te voorzien geeft Meeles tekenles in Amsterdam en aan de ambachtsschool in Deventer, waar hij ook weer enige tijd woont. In 1902 koopt Meeles van zijn gespaarde geld een oude vlasschuur in Laren. Het betekent zijn definitieve vestiging in het Gooi. Een jaar later richt hij, samen met onder andere Auguste Le Gras, de kunstenaarsvereniging 'De Tien' op. In 1913 trouwt hij met de welgestelde schilderes Loes van Groningen (1884-1970) en in 1921 is hij betrokken bij de oprichting van de kunstenaarsvereniging ‘Laren-Blaricum‘, waarvan Co Breman de eerste voorzitter wordt. De vereniging organiseert tentoonstellingen in hotel Hamdorff, waar de beroemde Larense kunstenaarsscene al enkele jaren een breed publiek weet te bereiken. Naast de typische Larense boereninterieurs schildert Meeles een leven lang bloemstillevens.

'Bloemstilleven' - olieverf op doek: Derk Meeles (herkomst: voorm. coll. Historia Auktionen, Berlin)
'Bloemstilleven' - olieverf op doek: Derk Meeles (herkomst: voorm. coll. Historia Auktionen, Berlin)

Ter gelegenheid van Meeles' zestigste verjaardag is er in 1932 in hotel Hamdorff een jubileumexpositie georganiseerd, die wordt geopend door jhr. H.L.M. van Nispen tot Sevenaer, burgemeester van Laren. Ook burgemeester J.J. Klaarenbeek van Blaricum is aanwezig. Derk Meeles overlijdt op 16 december 1958 op 86-jarige leeftijd in een rusthuis in Hilversum. Hij is begraven in Laren. In Hotel Hamdorff werd een tentoonstelling van zijn nagelaten werk georganiseerd. De schilder was naast lid van de kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum ook lid van Sint-Lucas en Arti et Amicitiae in Amsterdam. Werken van Meeles zijn te vinden in de collecties van de Deventer Musea. In Deventer is ook een straat naar hem vernoemd.

Special Offer!

Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.

'Untitled (Marken Interior) - olieverf op doek: Petrus van der Velden
'Untitled (Marken Interior) - olieverf op doek: Petrus van der Velden

Aankomende woensdag 23 november worden bij de Menzies Art Gallery in Sydney twee Markense interieurs door de 'Nieuw-Zeelandse Nederlander' Petrus van der Velden (Rotterdam, 1837 - Auckland, Nieuw-Zeeland, 1913) geveild. Richtprijzen tussen de 10.000 en 40.000 AUD. Daar mag in euro's ongeveer 35% vanaf. In nieuwsbrief editie #67 staat een biografie over de schilders. Meer informatie over de twee kavels hier.

*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Sinterklaascadeau?

Mijn nieuwe boek De schilders van Amsterdam (2022), dat ik schreef samen met kunsthistoricus Werner van den Belt, gaat over kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier. Gesigneerd exemplaar ontvangen? Stuur dan een antwoord met uw verzoek op deze mail.

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!

Share this post

Haagse School: kunst van de koopman, donkere dagen & de duurste Van Gogh ooit - Editie #134

haagseschool.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Haagse School
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing