Haagse School: kunstbroeders, verkooptentoonstellingen & een Parisienne - Editie #26
Aankomende veilingen
VENDUHUIS ROTTERDAM - Algemene veiling 6 oktober - Met Meelis, Van de Laar, Van Thol, Oppenoorth en Auguste de Lathouwer. Check >>> HIER <<<
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktober veiling 12 & 13 oktober. Met een portret van Isaac Israëls, molens van Gabriël, een schelpenvisser van Grobe, een stilleven van Kever, een houtskooltekening van Willem Maris, een boerenschuur van Balwé, Artz, Wijsmüller, Cossaar, Stutterheim en Van der Stap. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: 65 jaar Kunsthandel Bies - Eindhoven
Tijdens de verkooptentoonstelling ‘65 jaar Kunsthandel Bies’ toont Kunsthandel Bies een collectie van ruim 150 schilderijen en aquarellen uit de 19e en begin 20e eeuw, waaronder veel nieuwe aanwinsten. Tijdens de tentoonstelling is Hans Bies, schilderijenrestaurator, beschikbaar voor advies over restauratie en schoonmaken. U kunt uw schilderijen meebrengen voor informatie over welke restauratiewerkzaamheden eventueel nodig zijn. Een geheel vrijblijvende prijsopgave behoort ook tot de mogelijkheden. Bij gelegenheid van deze tentoonstelling verschijnt uiteraard een catalogus, de foto hierboven, is daar een 'levend' bewijs van! Meer info: >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Geur & kleur - Mark Smit Kunsthandel - Ommen
TV programma: Een Hollander in Parijs: Thérèse Schwartze
Biografie: Adolf le Comte
Adolf Le Comte was een toegewijd mens en een schilder met een zachte, fijngevoelige hand. Als docent aan de Polytechnische school in Delft stond hij aan de wieg van de talentontwikkeling van ondermeer Willem Bastiaan Tholen en Jan Toorop.
Adolf le Comte (Rijswijk, 1850 - Den Haag, 1921) krijgt een gedegen opleiding in de kunstnijverheid, waaraan hij gedurende de rest van zijn loopbaan trouw zal blijven. Hij maakt als jongeling kennis met de vooraanstaande Europese kunstcentra van zijn tijd en studeert ondermeer in Karlsruhe en Neurenberg om vervolgens zijn opleiding af te ronden aan de Polytechnische School in Delft. Ondertussen krijgt hij raadgevingen van Anton Mauve, hoewel de jonge Adolf zijn allereerste tekenlessen kreeg van zijn vader. Na zijn studies zet hij zijn eerste schreden als zelfstandig kunstenaar in Parijs, waar hij als decoratieschilder de kost kan verdienen.
Wanneer Le Comte in 1880 terugkeert naar Nederland, treedt hij in dienst bij plateelbakkerij De Porceleyne Fles in Delft, waar hij tot zijn dood zou blijven werken. Hij groeit uit tot de art director van deze gewaarde aardewerkfabriek. Het tegelplateau van het hofje Vrouwe Groenevelt's Liefdegesticht in Rotterdam en die in het station van Delft worden algemeen beschouwd als zijn belangrijkste werken. Als kunstschilder is de dertiger inmiddels uitgegroeid tot een tekenaar met vaardige hand, die zijn werken tentoonstelt door heel Nederland, van kunstzinnig genootschap Pictura in Groningen tot Pulchri Studio in Den Haag. De fijngevoelige toets waarin hij zich middels de kunstnijverheid bekwaamt, komt hem goed van pas in zijn aquarellen en schilderijen, waarvoor hij hoofdzakelijk haven- en zeegezichten en stedelijke taferelen als thema's kiest.
Adolf le Comte overlijdt op 3 januari 1921 op 70-jarige leeftijd in Den Haag. Hij was actief lid van Pulchri Studio, maar zijn sociale leven speelde zich vooral af in Delft, waar hij naast de werkzaamheden voor De Porceleyne Fles en de lessen aan de polytechnische school, vanaf 1909 directeur was van het museum Lambert van Meerten. Le Comte was getrouwd met Anna Catharina Carbentus (familie van de moeder van Vincent van Gogh). Het Rijksmuseum Amsterdam bezit een grote collectie tekeningen, waterverven en enkele tegeltableaus van zijn hand. Ook Museum Prinsenhof in Delft, Boijmans van Beuningen en het Gemeentemuseum Den Haag hebben werk van Adolf Le Comte in hun collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!