Haagse School: leveranciers van schoonheid, archiefparels & een vreemde Vogel - Editie #62

Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 19 februari - met een bokser door Cossaar, Koppenol, Van Soest, Bach, Koot, Van der Schouw, Van der Stap, Van Konijnenburg, Van Langen en een pastoor in de tuin door De La Rivière. Check >>> HIER <<< betaalbare kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 20 januari - met een aquarel van een sluisje door Wolter, De la Rivière, Van Kregten, Wiggers en Van der Weele. Check >>> HIER <<< Klassieke kunst veiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 22 februari - met Wally Moes, Marinus Gidding, Geijp, Bogman, Schipperus, Westerbeek, W.C. Nakken en tekeningen van Tholen en Isaac Israels. Check >>> HIER <<<
ZEEUWS VEILINGHUIS MIDDELBURG - veiling 18 februari - met Herman Bogman, J.H.B. Koekkoek, Frederik Engel, Artz, Willy Sluiter, Van Dam van Isselt, Haverman, Van Hoytema, Philip Sadée en een liggend naakt door Cornelis Koppenol. Check >>> HIER <<<
Twee tentoonstellingen over de 'Nieuwe Haagse School'
Tentoonstelling: Leveranciers van schoonheid - Kunsthandel Pygmalion - Maarssen
In navolging van onder meer museum Singer Laren en het Rijksmuseum Amsterdam organiseert Kunsthandel Pygmalion een tentoonstelling over de rol van de negentiende-eeuwse kunsthandelaar: 'Leveranciers van Schoonheid. De rol van de kunsthandelaar in de negentiende eeuw'. De kunsthandel zoals we die vandaag de dag kennen heeft zijn oorsprong in de negentiende eeuw. Kunsthandels als het Amsterdamse Frans Buffa & Zonen en het Haagse Goupil waren gevestigde namen met een internationale klantenkring. Met Leveranciers van Schoonheid geeft Pygmalion een inkijkje in de bruisende wereld van de negentiende-eeuwse kunsthandel. Met werken van onder meer De Zwart, Breitner, Gabriel, Jacob Maris en Isaac Israëls worden verschillende details van de negentiende-eeuwse kunsthandel belicht. De bijzondere relatie tussen kunstenaar en kunsthandelaar vormt de rode draad van de tentoonstelling. Meer informatie >>> HIER <<<
Via Instagram: @rkdnl
De collectie Archieven van het RKD bevat op dit moment bijna 2000 meter archiefmateriaal van kunstenaars, kunstenaarsverenigingen, kunsthistorici, kunstcritici, galeriehouders, kunsthandelaren, verzamelaars, restauratoren, vormgevers en anderen die op enigerlei wijze betrokken zijn bij het terrein van de beeldende kunst en vormgeving. De archieven die bij het RKD zijn ondergebracht, zijn particuliere archieven met een eigen, unieke opbouw en structuur. Op dit moment beheert het RKD circa 700 archieven. Jaarlijks groeit dit aantal met ongeveer 25 nieuwe archieven die sterk variëren in omvang. Een archievenoverzicht met alle archieven in de collectie van het RKD vindt u via de database RKDcollections. Archieven waarvan een inventaris beschikbaar is, vindt u via de database RKDarchives.
Biografie: Johannes Vogel
Naast artistieke aanleg, bezat Johannes Vogel ook het talent voor redevoering. Een combinatie die hem veel invloed bezorgde in de Haagse kunstwereld. Over dat alles werd echter steeds een nieuwe schaduw van droefenis geworpen, doordat de mensen die hij liefhad hem steeds ontvielen.
Johannes Gijsbert Vogel (Hooge Zwaluwe, 1828 – Velp, 1915) wordt op 25 juni 1828 geboren in Hooge Zwaluwe, waar zijn vader burgemeester is. Zijn eerste levensjaren zijn onbezorgd. Samen met zijn oudere broer Hugo - die 32 jaar later benoemd zal worden tot hoofdonderwijzer architectuur en adjunct-directeur aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag - brengt hij door op het landgoed van zijn ouders. In zijn tienerjaren komt aan het onbezorgde leven abrupt een einde wanneer - op zijn elfde - zijn moeder overlijdt en vijf jaar later zijn vader. De jonge Johannes gaat dan al naar een kostschool in Zevenbergen en later in Den Bosch. Ondanks de omstandigheden voltooit hij zijn opleiding tot landmeter. Een aantal jaren heeft hij verschillende baantjes. Van werkzaamheden op een boerderij tot bierbrouwer. Onder de vleugels van de schilder Franciscus Antonie de Haan bekwaamt hij zich met veel talent en toewijding in het tekenen. Zodanig, dat hij wordt toegelaten op het atelier van de beroemde Haagse landschapsschilder Andreas Schelfhout. Samen met studiegenoten Jan Vrolijk en Johannes Destrée ontwikkelt Vogel zich tot aquarellist met een voorkeur voor het Noord-Brabantse landschap van zijn jeugd.
Als twintiger studeert Vogel aan de tekenacademie van B.C. Koekkoek in het Duitse Kleef. Hij trouwt met Maria Henrietta Catharina van Wielik. De schilder mist na een aantal jaar het leven in de stad en in 1857 vestigt het echtpaar zich in Den Haag. 'In den Haag teruggekeerd, breidde hij zijn programma uit... Met zijn groot schetsboek trok hij overal heen en schreef daarin evenzeer zijne Zwitsersche indrukken neer, als hij er de Drentsche heide, schilderachtige kijkjes te Kortenhoef of kloeke riviergezichten op Dordrecht in memoreerde,' noteerde Johan Gram in zijn portret over Vogel dat in 1902 verscheen in Elsevier's Geïllustreerd Maandschrift. Op het moment dat de Hofstad zich heeft ontwikkeld tot het absolute mekka voor Nederlandse schilders, wordt Vogel gekozen tot voorzitter van Pulchri Studio. De drie jaar (1872 - 1875) dat het kunstenaarsgenootschap onder zijn leiding staat, kenmerken zich im nachhinein als zeer belangrijke jaren in de geschiedenis van de Haagse School. Vogel wordt tegelijkertijd door de koning aangewezen als hoofd van de commissie die verantwoordelijk is voor de inzending voor de wereldtentoonstelling in Wenen van 1873, waar de Nederlandse inbreng hoge ogen gooit. Jozef Israëls neemt - als aanvoerder van de nieuwe garde - de voorzittershamer over, waarmee Vogel als een soort tussenpaus de geschiedenis ingaat. Zelfs in het 100-jarig jubileumboek van Pulchri uit 1947 wordt de schilder nauwelijks genoemd.

In 1886 vestigt het echtpaar Vogel zich in Hilversum. De schilder Margaretha Roosenboom - een nicht van zijn vrouw en een kleindochter van Schelfhout -komt bij hen in wonen. Het gezelschap verhuist in 1890 naar Voorburg, waar zijn vrouw in 1892 komt te overlijden. De schilder hertrouwt met Roosenboom. Het is een periode waarin hij zich afzijdig houdt van het openbare leven. Ook schilderen doet hij weinig. Vogel is dienstbaar aan het talent van zijn nieuwe vrouw, die internationale successen viert. Roosenboom overlijdt echter in 1894 aan de gevolgen van een valpartij. In 1901 wordt bij de Haagse Kunstkring nog een soort eretentoonstelling van Vogels werk gehouden. Zo'n 500 schilderijen, tekeningen en schetsen worden getoond, maar er is weinig nieuws bij. Een jaar later trouwt Vogel een laatste maal. Nu met Margo Eldina Adelaide Fanny Gaymans, lid van de vooraanstaande familie Gaymans uit Velp. De schilder woont er tot zijn dood op 86-jarige leeftijd. Hij wordt begraven in Den Haag. Vogel was ridder in de Frans Jozef-orde, de Orde van de Gouden Leeuw van Nassau en in de Orde van de Nederlandse Leeuw.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!