Haagse School: Meesterlijk! Een echte Rotterdammer & Zuid-Limburg door andere ogen - Editie #58
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 24 december - met Meeles, Van Langen, Wolbers, Markus, Schilt, Van Beek, Poggenbeek, Marinus Gidding en een studie van een boeg door W.B. Tholen. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 28 december - met Weijns, Scherrewitz, Akkeringa, Wiggers, een ruiter door Hoynck van Papendrecht, Bodifée, Zandleven en een moeder met drie kinderen door Sterre de Jong. >>> HIER <<<
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - januariveiling | 10 - 11 januari - Gorter, Koppenol, Apol, Van de Linde, Cossaar, Lapidoth, Groenewegen, Bach, Nefkens, Raaphorst, een boerderij aan de waterkant door Edzard Koning, lossende schepen van Weijns en een koe bij de slootkant door Van Ingen. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Zuid-Limburg gezien door de ogen van anderen - Museum Valkenburg - Valkenburg aan de Geul

Museum Valkenburg presenteert in samenwerking met het Limburgs Museum kunstwerken van niet-Limburgers die naar Zuid-Limburg kwamen. Sommigen verbleven er korte tijd, anderen bleven vele jaren. Het waren de Haagse Scholers die Limburg voor het eerst echt als schildergebied 'ontdekten', al was er ook al sporadisch een romanticus te gast geweest. Vele anderen volgden, tot en met de schildersgroep van Kasteel-Oost, die vanaf de oorlogsjaren 1940 tot ongeveer 1950 door het leven en landschap in Zuid-Limburg geïnspireerd werden. Voor de expositie zijn werken geselecteerd uit de collectie van het Limburgs Museum, die deze verwierf van het echtpaar Schoonbroodt, dat in meer dan veertig jaar een grote verzameling heeft aangelegd. De tentoonstelling bevat werken van ondermeer Roelofs, Gabriëls, Rip, Schipperus, Sadée, Josselin de Jong, Van Konijnenburg en Louis Apol. Nog tot 26 januari 2020 te zien. Meer info >>> HIER <<<
Toontoonstelling: Meesterlijk! vier eeuwen teken- en schilderkunst - Kunsthal - Rotterdam

Via Instagram: @zaansmuseum
Biografie: Jan Harm Weijns
Jan Harm Weijns gold lange tijd als nestor van de Rotterdamse schilders. En dat voor een geboren Zwollenaar. Zijn gloedvolle taferelen van de Maasstad en omstreken maken die positie echter meer dan duidelijk.
Jan Harm Weijns (Zwolle, 1864 – Rotterdam, 1945) wordt op 6 december 1864 in Zwolle geboren als eerste zoon van de barbier Arie Nicolaas Weijns en Alida Maria Weijns. Als twaalfjarige jongen gaat Jan Harm naar de stadstekenschool in Zwolle, waar hij les krijgt van Jan Derk Huibers. De talentvolle knaap vervolgt zijn opleiding in Amsterdam. Hij behoort tot de eerste lichting van de Rijks Normaalschool voor het Tekenonderwijs, die in 1881 is opgericht - gevestigd in een zijgebouw van het Rijksmuseum in Amsterdam. Onder leiding van directeur Willem Molkenboer behaalt Weijns in 1885 zijn MO akte tekenen. Hij keert terug naar Zwolle en is vervolgens ruim vijf jaar tekenleraar in Enschede, voordat hij in 1892 wordt benoemd tot leraar aan de HBS in Rotterdam. Een aantal jaar later zal hij ook als docent aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen (de huidige Willem de Kooning Academie) worden aangesteld.
Weijns is in Rotterdam duidelijk op zijn plek. Naast het lesgeven ontwikkelt hij zich snel tot schilder van pittoreske plekjes in en rondom de Maasstad. Vooral aan de Beukelsdijk tussen Delfshaven en Schiedam, vindt hij zijn inspiratie aan de waterkant, bij de landhuizen en de boerderijen. Van voorgevels tot doorkijkjes en van spelende kinderen tot wassende vrouwen. In alle seizoenen. En met succes. De schilder wordt lid van kunstenaarsgenootschappen Pulchri Studio in Den Haag en Arti et Amicitiae en Sint Lucas in Amsterdam. In de hoofdstad viert hij ook zijn eerste grote successen. Zo heeft hij in 1907 in het Panoramagebouw aan de Plantagelaan een tentoonstelling met veertig schilderijen en in 1911 wordt hem tijdens de Vierjaarlijksche van Amsterdam voor het schilderij 'Het gouden najaar' een zilveren medaille toegekend. Ook in het buitenland (onder andere Argentinië en de Verenigde Staten) oogst de schilder lof voor zijn werk. Vanaf 1915 exposeert Weijns, samen met negen andere Rotterdamse schilders (waaronder Huib Luns, Ferdinand Oldewelt, Adriaan de la Rivière), regelmatig gezamenlijk, zodat zij bekend komen te staan als 'De Rotterdamsche tien'. In 1925 wordt ter ere van de zestigste verjaardag van Weijns een tentoonstelling gehouden bij de Rotterdamse Kunstkring. In dat jaar word de schilders ook benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau.

'Blijmoedigheid, oprechtheid en frischheid, welke in den persoon en het werk van Weyns altoos de meeste aandacht hebben getrokken.' Zo wordt de kunstenaar in 1939 in het Algemeen Handelsblad getypeerd. Weijns overlijdt ruim zes jaar later, op 14 december 1945 in Rotterdam. Hij is dan 81 jaar. Kunsthandel van Zanten organiseert een jaar later een grote overzichtstentoonstelling. Het werk van Weijns is vertegenwoordigd in de collecties van ondermeer Museum Boijmans van Beuningen en Kunstmuseum Den Haag. In 1953 is er een straat in Rotterdam naar hem vernoemd.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!