Haagse School: met andere ogen, twaalf tekeningen & een schilder op een boot - Editie #88

Aankomende veilingen
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - online only - 15 februari, eerste kavels sluiten vanaf 19:00 uur - met Groenewegen, Smith, Mesdag-Van Houten, Oerder, Maurits Leon, Jan Kruijsen, Constant Artz, Jurres, een paard met slee door W.C. Nakken, H.J. Knip, Tholen, Kever, Rueter, Cossaar, Brouwer, bloemen door Marie van Regteren Altena en een boer met zeis door Dievenbach. Check hier.

VAN ZADELHOFF HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling - 15 - 16 februari - met Mauve, J.H. Weissenbruch, Simon Maris, Dommersen, Mari ten Kate, Groenewegen, Heijenbrock, Frans Vos, Van den Berg, De Bock, Mesdag-Van Houten en Van Daalhoff. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings - Online Only - 18 - 28 februari - Catalogus online: 18 februari 2021 hier.
Tentoonstelling: 'Met andere ogen' - Museum Gouda
Tentoonstelling: 'Maritieme Meesterwerken (Boijmans bij de buren)' -

Tentoonstelling: 'Ongekend - 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen' - Van Gogh Museum - Amsterdam

Wanneer het Van Gogh Museum weer open kan, presenteert het de tentoonstelling Ongekend. 10 jaar bijzondere aanwinsten en hun verhalen. Met kunstwerken die in de afgelopen tien jaar door het museum zijn verworven om het verhaal van de collectie completer te maken. Het museum wil laten zien dat de collectie meer vertegenwoordigt dan alleen Van Gogh. In deze tentoonstelling worden de 'ongekende' werken getoond met hun verhaal. Natuurlijk ook het meer recent verworven 'Knotwilg' van Vincent zelf. Ook de 'Tulpenvelden vlak bij Den Haag' van Claude Monet zullen te zien zijn. Een uitgebreide selectie van de getoonde werken hier.
Via Instagram: @rkdnl
George Hendrik Breitner, 'Willem Witsen at work in his floating studio in Amsterdam', ca. 1911, collection RKD. Bekijk Instagram post hier. In 2003 wijdt RTV Dordrecht een korte documentaire aan de schilder: 'Willem Witsen, schilder op een boot', naar aanleiding van de overzichtstentoonstelling die toen gehouden werd in het Dordrechts Museum. De maker, Frank Peters - die dan nog niet eerder van de schilder heeft gehoord - gaat in de documentaire op zoek naar de oorsprong van het Dordtse werk van Witsen, dat weliswaar deels gemaakt is vanaf een boot, maar wel een boot van een heel ander kaliber dan het drijvende atelier in Amsterdam waar Breitner hem in 1911 heeft vastgelegd. 'Een harde dobber, tegen de wind en de stroom...' In 2019 bezocht en beschreef Henny de Lange de locaties die Witsen in Dordrecht aandeed en vastlegde nogmaals in een uitgebreid gedocumenteerd en geïllustreerd artikel in dagblad Trouw. Lees het artikel hier.
Biografie: Willem Hamel
Willem Hamel werd geboren met een zilveren lepel in de mond, maar kwam al vroeg op eigen benen te staan. Als schilder zocht hij steun bij zijn grote voorbeeld Mauve, maar vond hij zijn belangrijkste inspiratie uiteindelijk in het Drentse landschap.
Willem Hamel (Rotterdam, 1860 - Egweil, Duitsland 1924) wordt op de eerste novemberdag van 1860 in Rotterdam geboren als zoon van een welgestelde veehandelaar. Wanneer Willem vijftien is, overlijdt zijn vader en komt zijn onbezorgde jeugd abrupt ten einde. Hij komt eerst in de leer bij een horlogemaker, dan bij een timmerman en vervolgens gaat Willem aan de slag in het atelier van een decoratieschilder. Daar lijkt hij zijn metier gevonden te hebben. In de avonduren volgt hij lessen aan de Rotterdamse academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen, waar zijn talent wordt onderkend. Aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen ontwikkelt hij zich onder Karel Verlat tot kunstschilder. Na zijn opleiding keert Willem terug naar de Maasstad, waar hij in 1886 trouwt met Judith van Dalen. Ze krijgen een dochter en een zoon. Het jonge gezin verblijft gedurende enige jaren afwisselend in Rotterdam, het Gelderse Ede en in Drenthe. Vooral aan Drenthe verpandt de schilder zijn hart.

In 1891 vestigt Hamel zich in Rolde. Daar schildert hij het landschap, interieurs met de lokale bevolking en schaapskuddes met hun herders. Hij exposeert zijn werk regelmatig bij de Rotterdamse Kunstclub, en ontvangt gemiddeld goede kritieken, hoewel hem soms een gebrek aan originaliteit wordt verweten. Zijn schapen zouden wel erg duidelijk op die van Mauve geïnspireerd zijn. Hamel komt daar zelf trouwens ronduit voor uit. In zijn atelier hangt een portret van de schilder met het onderschrift: 'Hulde aan den grooten meester'. In 1894 keert het gezin terug naar Zuid-Holland. Ditmaal verkiest Hamel - vooral vanwege zijn astma - de zeelucht van Den Haag boven Rotterdam. Als lid van Pulchri Studio heeft hij ook steeds meer succes tijdens tentoonstellingen - zowel nationaal als internationaal -, waarbij de Drentse thema's de hoofdmoot van zijn werk blijven vormen. In 1900 wordt Hamel bekroond met de diplôme de grand prix tijdens een tentoonstelling in Parijs voor zijn schilderij ‘La fin d'un jour de pluie’. Na zijn echtscheiding in 1905 maakt Hamel een lange reis door Duitsland en Oostenrijk, waarna hij neerstrijkt in Apeldoorn. Hier raakt hij bevriend met Willemina Vermaat die onder het pseudoniem 'Wilma' een bekend schrijfster van christelijke romans en verhalen zou worden.

Zowel de fysieke als de geestelijke gezondheid van Hamel hobbelen geleidelijk achteruit. In januari 1913 doet de politie een oproep in de Arnhemsche Courant om uit te kijken naar de schilder, die al enige tijd vermist wordt. Later dat jaar verhuist hij naar Kootwijk. De relatief droge zandgrond zou beter voor zijn voor zijn longen, maar de bewoning van een houten hut op de heide duidt ook op een zelfverkozen isolement. Ondanks zijn povere gesteldheid blijft Hamel aan het werk. In 1916 koopt koningin Wilhelmina nog een aquarel van de schilder tijdens een tentoonstelling in Pulchri Studio. Op 23 augustus 1924 overlijdt Willem Hamel op 64-jarige leeftijd tijdens een kuur in het Beierse dorp Egweil, nabij Ingolstadt aan de Donau. Hij wordt - pas drie maanden later - begraven in zijn woonplaats Kootwijk. 'Een dag van schoonheid en stilte, waarvan hij er in zijn leven zoovele heeft geschilderd' bericht de Apeldoornsche Courant over de 'simpele plechtigheid' die wordt bijgewoond door 'enkele vrienden en verwanten'. Een personage in de novelle 'Visioen' die Vermaat in het jaar na het overlijden van Hamel schrijft en publiceert, zou op de schilder gebaseerd zijn. Werk van Hamel is te vinden in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en het Drents Museum in Assen.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Op 1 maart wordt tijdens een de veiling van A family collection: works on paper, Van Gogh to Freud bij Christie's New York, de inkttekening 'La Mousmé' - er bestaat ook een geschilderde versie - van Vincent van Gogh geveild. De tekening is vervaardigd in de zomer van 1888 in het Franse Arles. De schilder stuurt het, samen met 11 andere tekeningen, naar zijn vriend, de Australische kunstenaar John Russell, in de hoop dat deze één of meerdere werken wil aankopen. Op 3 augustus schrijft Vincent aan zijn broer Theo het volgende, nadat hij in brieven uit eerdere dagen zijn overwegingen al kenbaar had gemaakt: 'J’ai envoyé à Russell 12 dessins d’après des études peintes et j’ai donc eu occasion d’en reparler.' In dezelfde brief klaagt de schilder dat hij van Gauguin vernomen heeft dat deze - wegens geldgebrek - nog niet in staat is om de schilder te bezoeken in het Zuid-Franse Arles, waar hij 'het gele huis' gehuurd heeft, met de idee er een soort kunstenaarskolonie te stichten. Richtprijs tussen $7.000.000 - 10.000.000.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bekijk de virtuele tour van Veenstra's actuele winterexpositie op de website van Galerie Offingawier
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!