Haagse School: met sprankelende toets, een markante joffer & het bescheiden archief - Editie #87
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiek - 27 juni - met Bosboom, Dingemans, Van Dranen, koeien door Bogman, Van Soest, een kippenschuur van Meiners, diverse werken van Jurres, De Bock, Bos, Oerder, Van der Nat, Terhell, Cossaar, Isaac Israels en een aasgier door Van Hoytema. Check hier.
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - kunst- en antiekveiling - 28/29 juni - met Herman ten Kate, Briët, W.G.F. Jansen, Van Rossum du Chattel, Stutterheim, Groenewegen, Terhell, De Bock, Kleijn, Roggeveen en knisperende bloemen door Edzard Koning. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 29, 30 juni en 1 juli - met een straatje in St. Tropez door Weijns, Jo Koster, Markus, Van Kregten en Jurres. Check hier.
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - online veilingen - 29 juni t/m 2 juli - met Van Steenwijck, Constant Artz, W.G.F. Jansen, Ronner-Knip, Van Wijngaerdt, Hulk sr., Gruijter, H.W. Jansen, Jan Toorop, Bosboom, Van Borselen, De Zwart, Hendrik ten Cate, Gabriël, Bogman, Van der Ven, een stilleven met boek door Margaret Meijer, Riegen, De Bruin, Vertin, J.H.B. Koekkoek, een gezicht op het Zwitserse Aarburg en één op Dordrecht door Siebe ten Cate, De Josselin de Jong, Heijenbrock, Stark, Van Beest, Schregel, Albert Neuhuijs, Willem Maris, Pieters, Van der Linde, Grothe, Horrix, Gorter, Groenewegen, Stutterheim, Weegewijs, Dankmeijer, Van Welie, Koppenol, Blommers, Terhell en een mopshondje door Van Soest. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Classical Paintings & Drawings - 24 juni - 4 juli - meer informatie hier.
VENDUEHUIS DE ELAND DIEMEN - Zomerveiling - 28 juni / 5 juli - met Rueter, een gezicht op de ruïne van Brederode door Van Borselen (kopie naar Schelfhout), Constant Artz, Kruseman van Elten, Broeckman, Van Hattem, Hoppenbrouwers, een riviergezicht door Willem Weissenbruch, Ter Meulen, W.G.F. Jansen, Smissaert, Doeleman, Steelink jr., Bosboom, Bastert, Van der Weele, Groenewegen, een dame in het park door Hartz, Stark, Wassenaar, Van Steenwijk, Dingemans, Willem de Zwart, Stüber, Van Langen, Hamel, Bergsma en 'voeten wassen' door Koppenol. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - Online Only - tot 5 juli - meer informatie hier.
Nieuws: Archief van Willem Rip naar RKD
Tentoonstelling: Lucie van Dam van Isselt, een markante Veerse Joffer - Museum Veere
In museum Veere is de tentoonstelling 'Lucie van Dam van Isselt, een markante Veerse Joffer' geopend, waarbij een gelijknamig boek is verschenen bij uitgeverij WBOOKS. Karen Ekker, gastconservator: 'Lucie van Dam van Isselt (1871-1949), een kunstenares van formaat, vooral waar het gaat om bescheiden taferelen. Moedig ook, ze scheidde twee maal, moest haar kinderen bij haar eerste man achterlaten en weigerde in WOII deel te nemen aan de Kulturkammer. Ze had haar opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten genoten en woonde vanaf 1907 in het stadje Veere waar naast Engelse, Amerikaanse, Franse en Belgische intellectuelen, ook een aantal Nederlandse schilders was neergestreken. Lucie maakte bovendien deel uit van de groep schilders rond Jan Toorop, waaronder Piet Mondriaan en Jan Sluijters, en nam jaarlijks deel aan de spraakmakende zomerexposities in Domburg. Na ruim vijfentwintig jaar vertrok ze naar Den Haag.' Meer informatie hier.
Tentoonstelling: De Veluwe door het oog van Martinus Nefkens en Jan van Vuuren - Museum Lunteren
Tentoonstelling: Van Lyndens Erfenis - de tuinen van Lyndenstein - Beetsterzwaag

In de tuinen van Huize Lyndenstein bij Beetsterzwaag is deze zomer een tentoonstelling te zien met als hoofdonderwerp de schilderijencollectie die door Reinhard baron van Lynden en zijn vrouw Maria Catharina van Lynden – Van Pallandt in 1899/1900 is geschonken aan het Rijksmuseum in Amsterdam. De collectie bestond uit bijna 90 schilderijen, waaronder ook werken uit de Haagse School (Mesdag, gebroeders Maris, Mauve) en uit de School van Barbizon (Corot, Dupré, Troyon). Topstukken zijn werken van Whistler, Courbet, Daubigny en Monet die deel uitmaken van de vaste opstelling in het Rijksmuseum. Van ongeveer 40 schilderijen zijn reproducties op ware grootte te zien, met kunsthistorische achtergrondverhalen. De tuinen zijn zeven dagen per week toegankelijk en de toegang is gratis. Op zaterdag- en zondagmiddag zijn er bij mooi weer vrijwilligers aanwezig om bezoekers van informatie te voorzien. Meer informatie hier. Een overzicht van de collectie in het Rijksmuseum hier.
Via Instagram: @stedelijk.museum.schiedam
Als Marie Wandscheer in 1876 wordt toegelaten tot de de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam komt ze terecht in een damesklas, een groep van acht vrouwelijke kunstenaars. Deze ‘Amsterdamse joffers’ kiezen voor traditie. Ze schilderen wat zich binnenshuis afspeelt en maken stillevens, portretten en alledaagse taferelen. Niet zo gek dus dat het oeuvre van Wandscheer voor het overgrote deel uit bloemstillevens bestaat.
Beeld: Marie Wandscheer, Stilleven met bloemen, collectie Stedelijk Museum Schiedam. Bekijk de post op Insagram hier.
Biografie: Willem Steelink jr.
Willem Steelink. Junior. Die toevoeging is belangrijk, want heel anders dan bij de schilderijen van zijn vader, kenmerkt het werk van junior zich door een opgetogen, bijna magisch sprankelende toets.
Willem 'Wilm' Steelink (Amsterdam, 1856 - Voorburg, 1928) wordt op 16 juli 1856 geboren in Amsterdam. Hij is het eerste kind van Maria Schulmaijer en de bekende schilder Willem Steelink. In het gezin - waar nog zeven kinderen geboren zullen worden - is ruimschoots aandacht voor de kunstzinnige ontwikkeling van de kleine Willem jr. Dat gaat, net als bij zijn vader, in het atelier aan huis gepaard met het leren van de nobele ambachten van het graveren en het etsen. Tussen 1873 en 1879 studeert Wilm aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij leskrijgt van Barend Wijnveld. In 1881 rondt hij zijn opleiding af aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen, onder leiding van Karel Verlat.

Steelink kent al snel de weg in het artistieke milieu. In 1883 illustreert hij met een serie van vijftig schilderijen de heldengeschiedenis van koning Oberon met daarin verweven de geschiedenis van Huon en Rezia naar het klassieke dichtwerk van C.M. Wieland. Deze voorstellingen worden in Amsterdam, Utrecht, Groningen en Arnhem tentoongesteld en verschijnen in druk bij een nieuwe uitgave van het epos. In 1885 ontwerpt Steelink het visitekaartje van de gernommeerde kunsthandelaar en veilingmeester Frederik Muller. Willem Steelink junior heeft zijn naam als illustrator gevestigd. Naast werk voor opdrachtgevers, maakt hij ook zijn eerste schilderijen voor de verkoop. Historiestukken. Interieurs. Dat is de stiel. En hoewel zijn werk wordt gewaardeerd, slaat hij in 1890, nadat hij met zijn vriend Jan van Essen het landschap bij Hilversum verkend heeft, een nieuwe richting in. Met succes. De jonge koningin Wilhelmina koopt een jaar later, tijdens een tentoonstelling bij kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam een heidelandschap van de schilder. Samen met Van Essen betrekt Steelink een atelier in Renswoude. Zijn landschappen met schapen vinden gemakkelijk hun weg naar handelaren en liefhebbers in binnen- en buitenland. Omdat het landschap er volgens Steelink al te veel onderhevig is aan moderne invloeden, verhuist de schilder met zijn gezin naar het Gelderse Scherpenzeel. Hij heeft er contact met andere 'Veluweschilders' zoals Edzard Koning, Maurits Lapidoth, Jan Apol en Bernard Koldeweij en verkoopt zijn schilderijen via de gerenommeerde kunsthandelaren Frans Buffa in Amsterdam en Goupil in Den Haag. Na zeven vruchtbare jaren strijkt de schilder neer in de stad van de Haagse School, waar hij een atelier deelt met Herman van der Weele, Willy Martens en zijn vriend Jan van Essen. De gearriveerde kunstenaars ziet zijn werk opgenomen in de vermaarde collectie van Mesdag en heeft internationale aandacht via tentoonstellingen van Sint Petersburg tot München, waar hij een gouden medaille wint.

Willem Steelink blijft tot op het laatst succesvol exposeren, hoewel vier jaar voor zijn dood zijn rechterbeen geamputeerd wordt. De schilder overlijdt op 27 november 1928 na een ziekbed van enkele maanden - waar de nationale dagbladen uitgebreid verslag van uitbrengen - in het ziekenhuis in Voorburg. Willem Steelink junior was lid van de kunstenaarsverenigingen Arti et Amicitiae in Amsterdam en Pulchri Studio in Den Haag, waar hij meerdere bestuursfuncties heeft bekleed. Steelink was commandeur in de orde van St. Mauritius en St. Lazarus van Italië en onderscheiden met diverse ordes, waaronder die van Oranje Nassau en de Kroonorde van België. Werk van zijn hand is te vinden in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en Museum Singer Laren.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!