Haagse School Nieuwsbrief

Share this post

Haagse School: niet te stoppen, de nieuwe vrouw & het jubileum van Pulchri Studio - Editie #130

haagseschool.substack.com

Haagse School: niet te stoppen, de nieuwe vrouw & het jubileum van Pulchri Studio - Editie #130

Bob Hardus
Sep 26, 2022
Share this post

Haagse School: niet te stoppen, de nieuwe vrouw & het jubileum van Pulchri Studio - Editie #130

haagseschool.substack.com

Aankomende veilingen

VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Septemberveiling - 26 t/m 28 september - met J.H.B. Koekkoek, Everhardus Koster, Willem de Zwart, Bodifée, Van der Nat, Schaap, Smith, Weiland, Floris Arntzenius, Sebastiaan de Ranitz, W.G.F. Jansen, Berend Brouwer, Kever, Kranenburg, Schermer, Koot, Jan Smits, een bloemstilleven door Anna van den Berg, Steelink Sr., Heuff, Pabst, Maurits Monnickendam, De Bock, Wingen, Valkenburg en een visser door Koppenol. Check hier.

CATAWIKI AMSTERDAM - online tot en met 28 september - met Bosboom, Smits, Bogman, een bloemstuk door Oerder, W.G.F. Jansen, De la Rivière, Rinke, Groenewegen, Constant Artz, Raaphorst, een stadsgezicht door Eickelberg en een portret door Marinus van Regteren Altena, Check hier.

FISCHER'S AUCTION EDE - Timed Online - 30 september - met Eversen, Willem Koekkoek, Willy Sluiter, Kleijn, Constant Artz, Van Borselen, eenden in het gras door Willem Maris, een Amsterdams stadsgezicht door Co Breman, Dijsselhof, J.H. Weissenbruch, Henriëtte de Vries en Scherrewitz, Check hier.

'Awaiting the fishing fleet' - olieverf op doek: Philip Sadée (Adams Auctions Amsterdam, kabel 4)
'Awaiting the fishing fleet' - olieverf op doek: Philip Sadée (Adams Auctions Amsterdam, kabel 4)

VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst en Antiekveiling - Timed online tot 4 oktober - met een jongensportret door Lizzy Ansingh, Toorop, Elchanon Verveer, een gebed voor de avondmaaltijd door Jozef Israëls, Hoppenbrouwers, Zandleven, Bastert, C.J. de Vogel, Stroebel, Van Bommel, Berend Brouwer, Schermer, Hilleveld, een gezicht op Hattem door Voerman, Kleijn, Van Vuuren, Hoynck van Papendrecht, Wolter, Frankfort, Dijsselhof, Van der Ven, J.J.C. Spohler, Wiegman, Cornelis Kuijpers, Gerard Koekkoek, Van der Weele, Münninghof, H.P. Koekkoek, Bodifée, P.C. de Moor, Everhardus Koster, Arnold Koning, Van Mastenbroek, Antoinette van Hoytema, Henkes, Lopes de Leao Laguna, Van Everdingen, Jurres, Geijp, Steelink jr., Jans, Bosboom, W.G.F. Jansen, spelende kinderen door Nachtweh, Baukema, Van Konijnenburg, Johan Braakensiek, Van Daalhoff, Dingemans, Sijthoff en een klein schetsje door Robertson. Check hier.

TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - donderdag 6 oktober - met Wijdoogen, Simon Maris, Jacob Ritsema, een interieur met kippen door Willem Weissenbruch, W.A. Knip, David Bles, Coster, Van der Stap, Scherrewitz, Geijp, Check hier.

'Stilleven van hangende attributen' - pastel: Marie van Regteren Altena (Van Zadelhoff veilingen, kavel 239428)
'Stilleven van hangende attributen' - pastel: Marie van Regteren Altena (Van Zadelhoff veilingen, kavel 239428)

ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - Adams Celebration Sale: Eye to Eye with 19th Century Masters - 9 oktober - met Sadée, Scherrewitz, Apol, Isaac Israels, De Bruin, Van Borselen, een interieur door Mondriaan, een besneeuwde straat door Tholen, Van der Waay, Albert Neuhuijs, Floris Arntzenius, Blommers, J.F. Spohler, Vertin, Eversen, Willem Koekkoek, Ten Kate, Petrus Molijn, Bosboom en Vos. Check hier.

VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling - 10 oktober - een moeder met kind door Wally Moes, Eversen, Akkeringa, Simon Maris, Geijp, Raaphorst, Bodifée, Van Steenwijk, diverse werken door Van Regteren Altena, Reymert, J.H. Weissenbruch, Lizzy Ansingh, Ans van den Berg, W.F. Hulk, Jacob Ritsema, Dievenbach, J.J.C. Spohler, Wijsmuller, Gidding, drie tekeningen door Willem de Famars Testas, Melcher-Tilmes, Schaap, Van Daalhoff en een naakt door Heijenbrock. Check hier.

Tentoonstelling: 'Jubileumexpositie - Oude Meesters' - Pulchri Studio - Den Haag

In oktober organiseert Pulchri Studio een tentoonstelling, ter ere van het 175-jarige jubileum. Er zijn drie onderdelen: verleden, heden en de toekomst van Pulchri Studio. Deze drie onderdelen worden uitgelicht in drie verschillende exposities in de imposante bovenzalen. Met ruime aandacht voor de 'Oude meesters', schilders van de Haagse School. De schilderijen van onder andere Bosboom, Weissenbruch, de gebroeders Maris en Mauve, worden getoond samen met kunstwerken van de huidige Oude Meesters; kunstenaarsleden die al 40 jaar of langer lid zijn bij Pulchri Studio. Meer informatie hier.

Tentoonstelling: 'De nieuwe vrouw' - Museum Singer Laren

'Zuster Nelly' 1894 - gekleurd krijt: Jan Toorop (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)
'Zuster Nelly' 1894 - gekleurd krijt: Jan Toorop (herkomst: coll. Rijksmuseum Amsterdam)

De Nieuwe Vrouw vertelt het verhaal van veranderende maatschappelijke posities van vrouwen, gereflecteerd in de Nederlandse kunst vanaf eind 19de eeuw. In de schijnwerpers staan vrouwen die de barricade op gaan, nieuwe werkvelden betreden, meesterwerken scheppen, collecties aanleggen, een sigaret opsteken, met hun korte (of lange) coupe flaneren of op de fiets springen. Vrouwen die – keer op keer – tornen aan de ideeën van wat typisch ‘vrouwelijk’ of ‘mannelijk’ is, die met conventies breken en grenzen verleggen. De tentoonstelling stelt vragen over de macht om te kijken en bekeken te worden, in een tijd waarin vrouwen verandering opeisen van wetgeving en moraal. Centraal staat de beeldvorming van de vrouw, tegen de achtergrond van de voortschrijdende emancipatie. Met maar liefst 70 spraakmakende schilderijen, tekeningen en beelden van zowel vrouwelijke als mannelijke makers, die getuigen van vrouwelijke kracht, talent, doorzettingsvermogen én schoonheid. Het zwaartepunt ligt op de periode 1880-1950, aangevuld met hedendaagse kunst die uitnodigt tot reflectie op het heden. Er wordt werk getoond van onder anderen Charley Toorop, Marlene Dumas, Else Berg, Jan Sluijters, Iris Kensmil, Lou Loeber, Eva Besnyö, Helen Verhoeven, Rineke Dijkstra, Leo Gestel, Thérèse Schwartze, Isaac Israels en Jan Toorop. De tentoonstelling is te bezichtigen tot en met 8 januari 2023. Meer informatie hier.

Tentoonstelling : 'De Gasfabriek: Van Eeden & Van Gogh' - Van Gogh Museum - Amsterdam

De plekken waar Vincent van Gogh leefde en werkte, spreken bij veel kunstenaars tot de verbeelding. Marcel van Eeden (Den Haag, 1965) liet zich inspireren door Gasfabriek uit 1882, een onalledaagse en enigszins onheilspellende tekening uit de reeks van twaalf stadsgezichten die Vincent maakte van Den Haag. Hij deed dat in opdracht van zijn oom, de kunsthandelaar Vincent 'Cent' van Gogh, die hem een gulden per tekening gaf. Het zijn daarmee in feite de enige werken die Vincent bij leven verkocht. Speciaal voor deze tentoonstelling maakte Van Eeden zes imposante houtskooltekeningen op doek en een fotoreportage, geïnspireerd op Van Goghs tekening. Te zien van 16 september t/m 11 december 2022. Meer informatie hier.

Podcast: 'Om te maken wat ik zelf verkoos' - Suze Robertson - Museum Panorama Mesdag

Tegelijkertijd met de tentoonstelling over Suze Robertson verschijnen ook een documentaire en podcast over haar, getiteld 'Om te maken wat ik zelf verkoos'. De documentaire en podcast zijn vanaf 24 september beschikbaar via onze website. Meer informatie via LinkedIn hier. Op de website van het Panorama Mesdag zijn ook interviews met verschillende makers van de tentoonstelling beschikbaar. Check hier.

Via Instagram: @dordrechtsmuseum

WANDERLUST | instaprondleiding 🚶

Bewonder tijdens de instaprondleiding Wanderlust majestueuze vergezichten, snelstromende rivieren, ruige kusten, minutieus geschilderde planten en bloemen en leer de moedige en avontuurlijke vrouwen en mannen kennen die in de 19de eeuw met potlood en penseel in de hand de grens overstaken.

Elke 1e en 3e zondag van de maand. Aanmelden via link in bio of op de website.

Foto Aad Hoogendoorn

Willem de Famars Testas | Binnenplaats van een huis te Caïro in Egypte | Bruikleen @Rijksmuseum

Bekijk de post op instagram hier.

Biografie: Herman Heuff

Herman Heuff heeft een zwierige illustratieve toets die zijn werk een heel eigen karakter verleent. De schilder, die pas op latere leeftijd volledig voor de kunsten kon kiezen, deed dat uiteindelijk zo radicaal dat zelfs zijn blindheid hem niet wist te stoppen.

Herman Heuff, in 1915 getekend door zijn vriend Anton Pieck
Herman Heuff, in 1915 getekend door zijn vriend Anton Pieck

Hermanus Davinus Heuff (1875, Den Haag - 1945, Heemstede) wordt op 9 juli 1875 geboren in Den Haag. Zijn vader Dirk Johan Heuff is conciërge bij het Ministerie van Financiën, alwaar de familie ook een woning heeft. Hoewel de jonge Herman al snel talent voor tekenen aan de dag legt, hebben zijn ouders hun bedenkingen over een artistieke loopbaan. Iets in de ambtenarij zou meer zekerheid bieden. Herman kan goed leren. Hij wordt in 1888 zelfs uitgeroepen tot de beste in zijn klas op de Openbare Burgerschool. Naast tekenen, zingt Herman ook niet onverdienstelijk in het koor waar hij zijn latere echtgenote Tanna Schoonakker leert kennen.

'De Bierkade, Den Haag' - olieverf op doek: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)
'De Bierkade, Den Haag' - olieverf op doek: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll. AAG Auctioneers, Amsterdam)

In 1904 gaat het pasgetrouwde stel in Voorburg wonen. Heuff is begonnen als klerk bij het kadaster en komt al snel terecht op het ministerie van financiën bij zijn vader. In zijn vrije tijd blijft hij tekenen en schilderen. In de avonduren volgt hij cursussen aan de Haagse Teekenacademie, waar onder andere Willem de Zwart en Floris Arntzenius hem lesgeven. In 1916 besluit Heuff definitief zijn hart te volgen. Hij krijgt per koninklijk besluit één jaar onbetaald verlof van zijn baan als 'adjunct-commies' om zich volledig te richten op zijn kunst. Het gezin verhuist naar Haarlem, waar Heuff aansluiting vindt bij de kunstbroeders Anton en Henri Pieck, die een breed netwerk hebben. Twee jaar later krijgt hij de kans om de oude herberg 'De Dorstige Kuil' aan de Koediefslaan 69 in Heemstede te betrekken. De bollenschilder Anton L. Koster woont een paar huizen verderop. Naast schilderijen vervaardigt Heuff affiches en is hij artistiek adviseur van de Noord-Zuid-Hollandse Vervoer-Maatschappij (NZH). Zijn vrije werk, dat hoofdzakelijk bestaat uit landschappen en stadsgezichten in de stijl van de Haagse School, heeft dan inmiddels zijn weg naar het kunstminnend publiek gevonden. In 1931 slaat het noodlot toe. De kunstenaar wordt blind aan één oog. Ondanks zijn handicap ontwerpt hij in opdracht van de NZH, ter gelegenheid van het halve eeuwfeest, een monumentaal glas-in-loodraam, dat nog steeds te zien is in het huidige NZH Vervoer Museum in Haarlem. Een jaar later verliest Heuff ook het zicht in zijn tweede oog en is hij volledig blind. De kunstenaar schakelt over op vorm. Hij boetseert hoofdzakelijk dierenfiguren die op zijn aangeven in de juiste kleuren worden geglazuurd en gebakken in een aardewerkfabriek in Leiderdorp.

'Zeilboten op een poldervaart' - olieverf op board: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)
'Zeilboten op een poldervaart' - olieverf op board: Herman Heuff (herkomst: voorm. coll Simonis & Buunk, Ede)

Vanaf 1934 wordt Heuff financieel ondersteund met bijdragen uit een speciaal fonds dat de gebroeders Pieck met behulp van de burgemeester van Heemstede en andere notabelen voor de kunstenaar hebben opgericht. Donateurs ontvangen jaarlijks een ets van Heuff. Samen met de inkomsten uit de herberg kan het gezin, waarbinnen drie dochters zijn grootgebracht, net rondkomen. Herman Heuff overlijdt op 1 juli 1945 op 69-jarige leeftijd in Heemstede. Heuff was lid van de kunstenaarsverenigingen Kunst Zij Ons Doel in Haarlem in Pictura in Dordrecht. Werk van de schilder is vertegenwoordigd in de collecties van het Kunstmuseum in Den Haag en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Special Offer!

Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.

'Küstenlandschaft bei untergehender Sonne' - olieverf op paneel: W.A. van Deventer (kavel 17, Leo Spik Auktionen, Berlijn)
'Küstenlandschaft bei untergehender Sonne' - olieverf op paneel: W.A. van Deventer (kavel 17, Leo Spik Auktionen, Berlijn)

Bij Leo Spik Auktionen in Berlijn wordt op donderdag 6 oktober een sfeervol paneel van Willem Antonie van Deventer (Den Haag, 1824 – aldaar, 1893) geveild. In 1973 ging het al eens eerder bij hetzelfde veilinghuis onder de hamer. Richtprijs 600 euro. Meer informatie hier.

*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.

Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.

Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!

Share this post

Haagse School: niet te stoppen, de nieuwe vrouw & het jubileum van Pulchri Studio - Editie #130

haagseschool.substack.com
Comments
TopNew

No posts

Ready for more?

© 2023 Haagse School
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start WritingGet the app
Substack is the home for great writing