Haagse School: ons verstilde leven, vrouwen in de collectie & het netwerk van Sientje - Editie #79
Aankomende veilingen
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Oktoberveiling - 22/10 - 24/10 - met Gorter, Artz, Bauer, Scherrewitz, De la Rivière, Schipperus, Grobe, een kerk op een heuvel door Wiggers, Braakensiek, Rabbers, De Bock, Schaap en Steelink jr. Check hier.

VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst- antiek en schilderijenveiling - online only - tot 20 oktober - met Prins, Hoynck van Papendrecht, Tetar van Elven, Van Beek, Zoetelief Tromp, Akkeringa, Zandleven, Mauve, Van Mastenbroek, Willem Maris, Larij, Mari ten Kate, Koldewij, Knip, Sebes, Van Ingen, Arps, Voerman sr., een molen door Offermans, een nettenboetster door Schalbroeck, Van den Berg, Jacob Ritsema, Ludwig Wenckebach, Antoni de Jonge, Vester, Frits Mondriaan, Scherrewitz, Koppenol, Van Soest, twee pastels van Siebe ten Cate, Kruysen, Oppenoorth, Van Dam van Isselt, Johannes ten Kate, Bakker Korf, Van Konijnenburg, Toorop, Dankmeijer, Van der Stap, Balwé, Van der Weele, Stutterheim, Oerder, Bogman en de peperloodsen in Enkhuizen door W.G.F. Jansen. Check hier. Kijkdag inplannen kan hier.
Tentoonstelling: 'Mag het ook mooi zijn?' - Frans Hals Museum - Haarlem
Tentoonstelling: 'Vrouwelijke kunstenaars uit de collectie kunst 1885-1935' - Drents Museum - Assen
Tentoonstelling: 'Vrouwelijke kunstenaars' - De Mesdag Collectie - Den Haag
Met hun interesse voor kunst van vrouwelijke kunstenaars waren de Mesdags hun tijd ver vooruit. Met name Sientje Mesdag-van Houten had een belangrijke rol in de ondersteuning van vrouwelijke kunstenaars. Haar netwerk vormt de rode draad in deze collectiepresentatie. Met werken van onder andere Thérèse Schwartze, Suze Robertson, Marie Bilders-van Bosse, Margaretha Roosenboom en uiteraard Sientje Mesdag-van Houten. Meer informatie over de tentoonstelling hier. Zie de verschillende werken hier.
Via Instagram: @voermanmuseumhattem
Het Voerman Museum in Hattem heeft via Instagram een een video gedeeld waarin ze hun 'barnfind' schoonmaken, zodat deze weer toonbaar is: 'Onlangs vonden we deze Jan Voerman sr. Een baggerschuit op de IJssel. Het was behoorlijk vies geworden, maar na een schoonmaakbeurt zijn de kleuren weer stralend!' Instagram post met video hier.
Biografie: Froukje Wartena
Froukje Wartena trekt vanuit Friesland al schilderend een spoor langs de meeste illustere schilderstreken van Nederland. Hoewel haar werk altijd ruimschoots waardering heeft gevonden, blijft een grote doorbraak uit.
Frouwkje 'Froukje' Wartena (Akkrum, 1855 – Laren, 1933) wordt op 28 juli 1855 in het Friese Akkrum geboren als de derde dochter van Auke Herres Wartena en Joukje Luitzens van der Sluis. Haar vader is dokter in de streek. Wanneer hij in 1882 komt komt te overlijden, verhuist Froukje samen met haar moeder naar Groningen. Daar krijgt zij schilderles van Johannes Egenberger, hoofdonderwijzer van de academie Minerva. Haar talent brengt haar een jaar later al naar Amsterdam, waar ze gaat studeren aan de Rijksnormaalschool voor Tekenonderwijzers. Ze woont eerst samen met haar moeder aan de Marnixstraat, later alleen aan de Leidsegracht. De Oostenrijker Georg Sturm is haar docent. En terwijl deze zich naast lesgeven vooral bezighoudt met het ontwerpen van de wanddecoraties van het Rijksmuseum in aanbouw, volgt Froukje een avondcursus aan de Rijksakademie van beeldende kunsten bij Ferdinand Oldewelt.
Wartena behaalt in 1890 haar MO akte tekenen en geeft les op verschillende locaties in Nederland en België, terwijl haar moeder afwisselend bij haar of één van haar vier zussen woont. Zo verblijft ze in Rolde, Halen, Brussel, Dordrecht en Nunspeet. Vervolgens in Den Haag, Bergen en Blaricum, om uiteindelijk neer te strijken in Laren waar zij een atelier betrekt aan het Mauvezand. Tussendoor vindt Wartena ook nog tijd voor studiereizen naar Frankrijk en Duitsland. In zowel Den Haag, Laren als Bergen heeft Wartena intensief contact met collega schilders en exposeert ze regelmatig. Rondom de eeuwwisseling heeft de schilderes een bestaan weten op te bouwen als zelfstandig kunstenaar, zodat zij zich voortaan volledig kan richten op haar vrije werk. Ze exposeert bij de tentoonstellingen van Levende Meesters, tijdens de grote 'De Vrouw - 1813-1913' tentoonstelling in Amsterdam en in Berlijn. In 1915 heeft Wartena bij kunsthandel de Vries in Arnhem een eerste grote overzichtstentoonstelling met ruim vijftig schilderijen en aquarellen. Elsevier's Geïllustreerd Maandblad schrijft het volgende: 'We vonden hier in hoofdzaak landschappen, groote en kleine; stadsgezichten, dorpsstraatjes, buitenwijken aan rivieren, steenen bouwwerken, binnenplaatsen, weiden en duinen en sneeuwgezichten. [...] En uit al dit werk sprak gevoel voor kleur, liefde voor een teergrijzen toon, voor blond licht, voor de gebondenheid van schaduwvlakken, waarin alle kleuren naar één zelfden toon gaan, deel uitmaken van één geheel, evenals liefde voor de eenheid van het al-over-doortintelend licht, een dat blij is, niet heftig, maar zacht en blond en vol innigheid, vol stemming.' Hoewel Wartena niet meer terugkeert naar Friesland, is zij wel degelijk verbonden met haar 'Heitelân'. In 1919 exposeert zij tijdens een tentoonstelling van Friese Kunst bij de Haagse Kunstkring. In hetzelfde jaar is de schilderes ook present bij een tentoonstelling van 'De maatschappij tot bevordering van schilder- en teekenkunst', in Leeuwarden, waar zij in de daaropvolgende jaren regelmatig blijft exposeren.
Froukje Wartena overlijdt op 14 april 1933 op 77-jarige leeftijd in haar woonplaats Laren. Zij was naast lid van 'De maatschappij tot bevordering van schilder- en teekenkunst', ook lid van Arti et Amicitiae, Pulchri Studio, Sint Lucas, genootschap Kunstliefde en de Kunstenaarsvereniging Laren-Blaricum. Ook maakte zij deel uit van de groep rondom Rjucht & Sljucht, een vereniging voor Friese kunstenaars in Holland. Werk van Froukje Wartena bevindt zich in de collecties van onder andere het Rijksmuseum Amsterdam en het Fries Museum.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.

Tijdens de European Art Auction (Part I) aankomende donderdag 15 oktober bij Christie's in New York, wordt deze gouden 'Marine' van Mesdag aangeboden. Geschatte opbrengst tussen de 120.000 en 180.000 Dollar. Het schilderij wordt verkocht door het Brooklyn Museum om met de opbrengst bij te dragen aan het onderhoud van de collectie. Meer informatie over het kavel hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen hier
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!