Haagse School: Oprjochte Fries? Een vergeten meester & OPROEP: W.B. Tholen! - Editie #2
Aankomende veilingen
VENDU NOTARISHUIS ROTTERDAM - Kunst- en antiekveiling - 31 oktober tot 3 november - met diverse lots van Haagse School schilders waaronder een vissersvrouw van Constant Artz, paarden van Breitner, bloemen van Arntzenius en Balwé en een getekend stadsgezicht van Isaac Israels + nog veel meer (zoals bijvoorbeeld Sadée, Mesdag en Willem de Zwart! >> Check hier
NOTORISHUIS ARNHEM - Kunst- en antiekveiling november 2017 - 6 tot en met 9 november schilderijen en aquarellen met wederom veel bloemen van ondermeer Voerman, Verster, Van Rappard en Groenewegen. Een subtiel bootje van Bauffe en een Maria met kind van Jacob Maris. Scherrewitz, Van Borselen, Neuhuys, Van Rossum du Chattel, herfstbomen van Cornelis Kuypers en moederliefde van Haverman >> Check hier
Tentoonstelling - Een vergeten meester
Pieter de Josselin de Jong maakte al jong furore binnen de kunstwereld. Met zijn academische werk won hij verschillende prijzen en vond hij zijn weg naar museale collecties. Ontdek deze 'meester van zijn tijd' - Josselin de Jong portretteerde zowel arbeiders als zijn collega kunstenaars - vanaf 12 november in het Panorama Mesdag.
Tentoonstelling - In de stad, binnenshuis
Willem Bastiaan Tholen (1860-1931) is vooral bekend als schilder van landschappen en water. Dat hij ook sfeervolle stadsgezichten schilderde, intieme interieurs en ontroerende portretten, is tot nu toe onderbelicht gebleven. Het Dordrechts Museum zet er een spotlight op. De tentoonstelling over 'de andere' W.B. Tholen zal van 21 september 2019 tot 15 december 2019 te zien zijn in Dordrecht, waarna deze doorreist naar Frankrijk: 3 februari 2020 tot 24 mei bij de Fondation Custodia aan de Rue de Lille in Parijs.
OPROEP!
Bent u in het bezit van schilderijen, tekeningen of schetsboeken van Tholen en wilt u graag meewerken aan de tentoonstelling, neemt u dan vooral contact op met projectleider Suzanne Harleman: s.harleman@dordrecht.nl

Biografie: Hobbe Smith
Hobbe Smith (1862 - 1946). Daar zit geen grammetje Nederlands in, die naam! De geboren Fries draagt een Britse achternaam. Zijn vader was echter huisschilder te Witmarsum en daarmee werd de pigment al door zijn havermout geroerd.
De connectie met de Haagse School is evident. De laatste jaren van zijn leven bracht Smith door binnen het Amsterdamse en Haagse kunstenaarsmilieu, als vooraanstaand lid van Arti et Amicitiae, Sint Lucas en Pulchri Studio. Ook in de keuze van zijn taferelen werd hij meer en meer chroniqeur van zijn gevoelens dan de realist die vanuit Friesland naar Amsterdam vertrok om schuitjes te schilderen en havengezichten te maken. De thema's bleven zijn leven lang gelijk, maar de toets werd steeds meer impressionistisch.
Gewillige naaktmodellen
Amsterdam was de grootste inspiratiebron van Hobbe. Niet alleen de havens, de kerken, maar ook het leven en de geneugten van de stad, die hem meer dan eens een gewillig naaktmodel opleverden. Op zijn dertiende verhuisden zijn ouders naar de hoofdstad, waar zijn tekentalent al snel opviel. Hij kreeg les van de vermaarde August Allebé aan de Rijksacademie. En op diens voorspraak was het dat Smith ondersteuning kreeg van koning Willem III om verder te studeren in Antwerpen. In 1902 vestigde een eigen tentoonstelling bij Pulchri Studio zijn naam definitief. In 1917 reikte koningin Wilhelmina hem een gouden medaille uit.
Venetiaans Amsterdam
De havengezichten, grachten en de schepen hebben bij Smith altijd iets dromerigs. Alsof de zon net weer doorbreekt na een regenbui in september. Zo komt er een bijna Venetiaans Amsterdam te voorschijn uit de wolken. In de aquarellen vaak begeleid door een typerend dekwit, dat regelmatig een industriële rookpluim voorstelt. Smith overleed in 1942 in de hoofdstad. Hij was 79 jaar oud.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.