Haagse School: papier hier! Een balansact & de Rembrandt van de Veluwe - Editie #38
Aankomende veilingen
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling online tot 19 maart - met bloemen van Verster, koeien van Willem Maris, een roeibootje van Du Chattel, Vrolijk, Rochussen, Destree, Mesdag-Van Houten, Henkes, Toorop, Van Mastenbroek, Willy Sluiter, Stutterheim en W.G.F. Jansen. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DEN HAAG - Werken op papier uit de bedrijfscollectie van Deloitte - met ondermeer een getekend haventje van W.B. Tholen, een portret van Willem de Zwart, paarden van Dupont, Wijsmuller, W.C. Nakken, Groenewegen en Van Hoytema. Check >>> HIER <<<
NOTARISHUIS ARNHEM - Algemene Kunst-, Antiek- en Inboedelveiling online tot 25 maart - met Geijp en Schipperus. Check >>> HIER <<<

VEILINGGEBOUW DE ZWAAN - Algemene Kunst- en Antiekveiling 27 maart (schilderijen woensdag 27/3) t/m 9 april 2019 - met Théophile Bock, Jacob Maris, Van Borselen, Bauffe, Jozef Israëls, Haverman, Van Konijnenburg, W.G.F. Jansen, Dijsselhof, Van der Nat, Bauer-Stumpff, Willem Elisa Roelofs, Van Waning, Coba Ritsema, Van Daalhoff, Dittlinger, Bas Veth, Cornelis Kuypers, Pieters, Giffing, De La Rivière, Groenewegen, Greive, Bles, Eerelman, Mauve, Hilverdink, Pieter Scheen, Jongkind, Zoetelief Tromp, Morgenstjerne Munthe, Edzard Koning, Floris Verster, Van der Nat, Lizzy Ansingh, Cornelis Koppenol, Matthijs Maris, Willy Sluiter, Anton van Anrooy, Van Wijngaerdt, W.G.F. Jansen, Wijsmuller, Isaac Israëls, Jan van der Linde, Martin Monnickendam, een veemarkt door Willem de Zwart en een gezicht op de Oude Waal bij de Montelbaanstoren door Willem Witsen. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Arthur Briët, 'Rembrandt van de Veluwe' - Noord-Veluws Museum - Nunspeet
Arthur Briët (Madioen, Java 25 januari 1867 - Nunspeet, 23 februari 1939) volgt vanaf 1884 zijn opleiding aan de Koninklijk Academie in Antwerpen waar hij een studiegenoot is van Vincent van Gogh. Hij rondt zijn opleiding in 1888 af met een Prix d’ Excellence. Na een verblijf in Parijs, Italië en België vestigt hij zich in 1892 weer in Nederland. Op zoek naar mooie plekjes ontdekt hij Nunspeet, waar de schilder in 1893 gaat wonen om er nooit meer weg te gaan. De tentoonstelling geeft een overzicht van het werk van de kunstenaar, die behalve intieme interieurstukken en sfeervolle landschappen ook magistrale portretten schilderde. Briët dankt zijn bijnaam ‘Rembrandt van de Veluwe’ aan het feit dat hij net als zijn wereldberoemde voorganger met een sterk licht-donker contrast in zijn schilderijen werkt.
Tentoonstelling: Outside - Museum No Hero - Delden
De tentoonstelling Outside in Museum No Hero geeft een beeld van de (internationale) belangstelling voor deze stroming en de ontwikkeling daarvan in binnen- en buitenland. Kunststromingen en vernieuwingen volgen elkaar in de negentiende eeuw in snel tempo op en hoewel de meeste veranderingen beginnen in Parijs sijpelen deze door naar de rest van Europa en ook naar Nederland. Via Barbizon komen de verftubes ook bij de Nederlanders terecht en wordt het buiten schilderen een ware trend. Krijgt u niet genoeg van dit verhaal? Dan kunt u na een bezoekje aan Delden meteen door naar Museum Gouda voor de tentoonstelling Buiten schilderen.
Biografie: Willem Bastiaan Tholen
het leven van Willem Bastiaan Tholen - zowel privé als professioneel - kan beschouwd worden als een vruchtbare balansact tussen de Haagse School en het Amsterdamse Impressionisme van de Tachtigers.

Willem Bastiaan Tholen (Amsterdam, 1860 - Den Haag, 1931) wordt op 13 februari 1860 geboren in Amsterdam. Hij groeit op in de Hanzestad Kampen. Het gezin Tholen is artistiek; zowel zijn zuster als zijn vader schilderen. Kunstenaars als Gabriël en Kruseman van Elten zijn vrienden van de familie. Willem Bastiaan blijft in de derde klas van de HBS zitten (net als zijn klasgenoot Louis Couperus). Dat is voor hem het sein om met zijn jeugdvriend Jan Voerman naar Amsterdam te vertrekken. De jongemannen schrijven zich in aan de Rijksacademie in Amsterdam. Piet Meiners, Anton van Rappard en Willem Witsen zijn jaargenoten en worden al snel vrienden. Tholen verlaat de academie echter al na twee jaar in 1877, ruimschoots voordat de 'bent van Tachtig' geformeerd wordt.
Tholen gaat naar Delft, alwaar hij zijn akte tekenen haalt aan de Polytechnische school onder leiding van Adolf le Comte. Hij geeft vervolgens les aan een middelbare school in Gouda en schildert in zijn vrije tijd. In die periode verblijft hij ook in Brussel om les te krijgen van Gabriël. In de eerste jaren '80 is Tholen meestentijds in Kampen, waar hij lesgeeft en naar de natuur werkt rondom de IJsselstad. Vanaf 1885 haalt hij de banden met zijn oude klasgenoten weer aan. Hij is dan ook geregeld te vinden op het buitenverblijf 'De Ewijckshoeve' van de familie Witsen, waar Meiners, Witsen en andere schilders de zomers doorbrengen. Zijn thematiek flirt met de bravoure van de Tachtigers, maar hij blijft meer gericht op het landschap dan de stad. Op één van deze zomerdagen ontmoet hij ook zijn toekomstige vrouw, Coba Muller - hartsvriendin van 'Cobi', de zuster van Willem Witsen -, met wie hij in 1886 zal trouwen. Het echtpaar verhuist naar Voorburg en vestigt zich kort daarna in Den Haag. De carrière van Tholen kent een gestage, opwaartse lijn. Nadat hij ook internationaal erkenning verwerft, kan hij zich volledig richten op het schilderen. Samen met de familie Arntzenius (alwaar 'Cobi' inmiddels is ingetrouwd) betrekken de Tholens de 'kanaalvilla' waar hij de rest van zijn leven zal blijven wonen. Ook nadat zijn (zeventien jaar oudere) vrouw in 1918 overlijdt en hij in 1919 hertrouwt met jonkvrouw Lita de Ranitz.
Vanaf 1901 maakt Tholen met zijn Lemsteraak 'Eudia' zwerftochten over de Zuiderzee, de Zeeuwse wateren en de Kaag. Hij legt overal het nautische leven vast. De vissers, de botters en de bootjes worden - naast portretschilderingen - de belangrijkste onderwerpen. In eerste instantie veelal de drukte aan de kades in de havens van stadjes als Enkhuizen, Monnickendam en Vlissingen, maar met het klimmen der jaren verdwijnen de mensen steeds meer uit beeld. En het perspectief verandert. Veel lucht en nog een stukje pier of een eenzaam baken. In de verte een zeilende botter. Het ontbreekt het de schilder niet aan erkenning. Zo maakt Tholen in 1929 een portret van prinses Juliana en in 1931 van koningin Wilhelmina. In 1930 wordt ter ere van zijn zeventigste verjaardag een overzichtstentoonstelling gehouden in zowel Kunstzaal Kleijkamp als bij Pulchri Studio. Bij deze gelegenheid ontvangt de schilder ook een benoeming tot ridder in de orde van de Nederlandse leeuw. Een jaar later overlijdt Willem Bastiaan Tholen, na een kort ziekbed, op 71-jarige leeftijd in zijn woonplaats Den Haag. In de collectie van het Rijksmuseum Amsterdam bevindt zich een groot aantal schetsbladen en het intrigerende werk het slachthuis. Ook in Museum Gouda, Gemeentemuseum Den Haag, Groninger Museum, Stedelijk Museum, Centraal Museum en het Dordrechts Museum treft u werk van W.B. Tholen. Dat laatste museum organiseert samen met Fondation Custodia een tentoonstelling over Tholen onder de titel 'Een gelukkige natuur', die eind dit jaar eerst in Parijs en vervolgens in Dordrecht te zien zal zijn. Meer info >>> HIER <<<
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Een kenmerkend kleurrijke en tekenachtige aquarel van Jongkind. Aankomende 28 maart onder de hamer bij Sothebys in Parijs, tijdens de 'Oeuvres sur papier' veiling. Schatting 5000 - 7000 euro. Overige lots onder andere Dufy, De Vlaminck en Signac. Check >>> HIER <<<. Op dezelfde dag wordt bij Christies in Parijs ook werk op papier geveild. Ondermeer een tekening van een vrouw en profil door Van Gogh.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!