Haagse School: schilderen met tandpasta, Pleijsier keert terug & feesten in Hotel Hamdorff - Editie #96
Aankomende veilingen
ZEEUWS VEILINGHUIS MIDDELBURG - Schilderijen - 10 juni - met schapen door Westerbeek, Koppenol, Schütz, Artz, een horlogemaker door Allebé, een bezoek aan de antiekmarkt door Vaarzon Morel, De La Rivière, Van Dam-van Isselt, Kever en een havengezicht door Jan Toorop. Check hier.
VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Kunst & Antiekveiling 178 - 15/16 juni - met Van Langen, Robertson, Van de Sande Bakhuijzen, De Moor, Zürcher, Bloem, Van Schaik en Schildt. Check hier.

VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Zomer veiling - 18 t/m 20 juni - met Van Vuuren, Vertin, Grobe, een herbergscène van Sterre de Jong, Rip, Hollander, Gorter, Eversen, Van Soest, Van Rossum du Chattel, Deutmann, Van Kregten, Schiedges, Helfferich, Willemsen, Kleijn, Melcher-Tilmes, Adrianus Kuijpers, Weegewijs, W.G.F. Jansen, Jan Apol, Weiland, Van der Stap, Willem Elisa Roelofs, Schaap, Van Gulik, Bastert en allerhande tekeningen door Van Konijnenburg. Check hier.

VEILINGHUIS AAG AMSTERDAM - Old masters to modernists - 21 juni - met J.F. Hulk sr., Riegen, J.H.B. Koekkoek, Morel II, Van der Maaten, Eversen, Springer, Dommersen, Van Bommel, Vertin, Vrolijk, J.F. Spohler, Floris Arntzenius, verschillende Rotterdamse stadsgezichten door Van Mastenbroek, Mesdag, Jacob en Matthijs Maris, Tholen, J.H. Weissembruch, Gorter, Rip, Voerman sr., Ruijs, Stortenbeker, Hilverdink, Joseph Bles, Mari, Johannes en Herman ten Kate, Blommers, Sadée, Kever, een stilleven door Van Looy, tweemaal kaartspelers, waarvan één door Jozef Israëls en één door Martin Monnickendam, Van der Voort in de Betouw, diverse werken door De Famars Testas, Nakken, Bauer, Ansingh, Roosenboom, Pieters, Van Rappard en een breiend weesmeisje door Van der Waay. Check hier.
Tentoonstelling: De terugkeer van een Vlaardings schildertalent - Museum Vlaardingen
Tentoonstelling: Affiches van Hamdorff - Singer Laren

In villa De Wilde Zwanen in Museum Singer Laren is van 5 juni t/m 15 augustus een tentoonstelling gewijd aan het beroemde hotel Hamdorff. De moderne affiches van Hotel Hamdorff verbeelden de roemruchte geschiedenis van het bruisende middelpunt van kunstenaarsdorp Laren. Rond 1900 transformeert de ondernemer Jan Hamdorff (1860-1931) herberg De Vergulde Postwagen aan de Brink tot het nieuwe 'luxe' Hotel Hamdorff. Vervolgens laat hij in 1913 een kunstzaal aanbouwen met bijbehorend feestterrein. Naast de grote jaarlijkse kunsttentoonstelling biedt Hamdorff daar iedere zomer een spraakmakend programma vol muziek en feesten waar volop modern wordt gedanst. Meer informatie hier.
Via Instagram: @museumvianen
RESERVEER NU: Wij staan te trappelen, jij ook? Van 5 t/m 13 juni heb je nog de mogelijkheid om #Trouweviervoeter te bezoeken. Bij uitzondering zijn wij ook ma 7 juni geopend. Reserveer snel een tijdslot op stedelijkmuseumvianen.nl. Bekijk de post op Instragram hier.
Biografie: Elias Stark
Elias Stark was een apotheker die uitgroeide tot een bekende tandarts in Amsterdam. En hij was de uitvinder van tandpasta in een tube. Later ambieert Stark naast de tandheelkunde ook een positie in de schone kunsten. Dat hij ontegenzeggelijk talent had voor het hanteren van materie uit een tube, bewijst zijn werk als schilder en illustrator.
Elias Stark (Rhenen, 1849 - Brussel, 1933) wordt op 16 augustus 1849 geboren in Rhenen. Zijn vader houdt er een apotheek aan de Heerenweg. Van enige professionele interesse in de kunst is tijdens de opvoeding van de kleine Elias geen sprake. Hij gaat farmacie studeren in Leiden. In 1873 behaalt hij zijn diploma, waarna hij een aanstelling krijgt aan (het Nosocomium Academicum, een voorloper van) het Academisch Ziekenhuis Leiden. In 1876 wordt de "de wet op de uitoefening van de tandheelkunde" aangenomen en Elias Stark legt als één van de eersten - nog datzelfde jaar - met goed gevolg zijn examen af. Ondertussen blijft hij actief als apotheker en docent aan de universiteit, maar wanneer hij wegens aanhoudende malaria-aanvallen een jaar ziekteverlof neemt, kiest hij nadien fulltime voor de tandheelkunde. Hij vestigt zich in Amsterdam en geeft in eerste instantie gratis consultaties. Zo maakt hij snel naam in de hoofdstad, waar hij binnen afzienbare tijd een succesvolle praktijk bestiert.

Stark maakt carrière in de tandheelkunde. Niet alleen met een populaire praktijk, maar ook als bijdrager aan een tandheelkundig tijdschrift en producent van mondverzorgingsproducten. In de jaren '1880 ontwikkelt hij een tube voor tandpasta, zodat deze niet meer in potjes verpakt hoeft te worden. In zijn vrije tijd verkent hij met potlood en schetsboek de omgeving rondom zijn woonhuis annex tandpastafabriek aan de Amsteldijk. Zijn ontdekkingstochten voeren hem tot aan het Gooi. In Laren komt hij in contact mét en raakt hij geïnspireerd door de schilders rondom Anton Mauve. De etiketten op de verpakkingen van zijn producten worden voortaan gesierd door Larense taferelen; landschappen met koeien en schapen die hij zelf ontwerpt. Stark blijkt een man van vele talenten. In 1889 verkoopt hij al een ets voor het dan ongekend hoge bedrag van 1000 gulden via kunsthandel Goupil & Cie en in 1897 wordt op een tentoonstelling in Venetië één van zijn etsen gekocht door koning Umberto I van Italië. Niet slecht voor een hobbyist. Stark krijgt advies van Mauve, Bakker Korff en J.F. Hulk en ontwikkelt zich tot een schilder met een voorkeur voor landschappen en havengezichten. In 1903 verhuist hij met zijn gezin naar Laren, waar hij de villa "Hein Duvel" laat bouwen. Wanneer zijn vrouw in1907 komt te overlijden, maakt Stark diverse reizen, onder andere naar Italië en in 1909 via Egypte naar Indonesië, waar één van zijn zoons woonachtig is. Over deze reis publiceert hij in 1910 een boek met illustraties.

Stark organiseert in 1919 een verkooptentoonstelling voor de oprichting van het een oude mannen- en vrouwenhuis, dat er dan nog niet is in Laren. 'Nu ik deze maand mijn zeventigsten verjaardag beleefd heb, voel ik dien misstand scherper dan vroeger en heb daarom in mijn atelier hier een tentoonstelling ingericht van circa honderd schilderijen, etsen en aquarellen,' schrijft Stark in zijn oproep. De opbrengst van ruim twaalfduizend gulden wordt ondergebracht in een fonds. Pas in 1947 wordt het beoogde doel bereikt met de opening van verzorgingshuis 'De Beukelaar' aan de Torenlaan in Blaricum. De weldoener / kunstenaar / tandarts / apotheker / schrijver / uitvinder Elias Stark heeft dat niet meer meegemaakt. Hij overlijdt op 6 februari 1933 in Brussel - waar hij de laatste tien jaar van zijn leven heeft gewoond - en wordt begraven op de Algemene begraafplaats in Naarden. Elias Stark was lid van kunstenaarsgenootschap Arti et Amicitiae in Amsterdam. Werk van zijn hand is te vinden in de collectie van ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!