Haagse School: schilderijen als een zomerhit, het hoogste punt & Denkend aan Holland - Editie #40
Aankomende veilingen
DERKSEN VEILINGEBEDRIJF ARNHEM - Kunst- en Antiekveiling 15 tot en met 18 april - met kasteel Doorwerth door Cornelis Kuypers, Van den Berg, Daalhoff, Tholen, Edzard Koning, Munninghof, Dankmeijer, Van Ingen, Bastert, Van der Weele, Dievenbach, De Bock, Schiedges, Van Beek, Jacob Ritsema en een ruim aantal boslandschappen van Jan van Vuuren. Check >>> HIER <<<

ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Kunst- en antiekveiling online 16 april t/m 20 april met schilderijen op 16 april - met Klinkenberg, Scherrewitz, Théophile de Bock, Verschuur Jr., Van der Nat, Stutterheim, Schiedges, Dommelshuizen, Geyp, Mesdag-Van Houten, Van Waning, Rip, Van Soest, Jacques Zon, Witkamp, W.C. Nakken en Pieter Stortenbeker. Check >>> HIER <<<
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst- & Antiekveiling online t/m 14 tot en met 19 april - met figuren van Nicolaas van der Waay, een dame van David Oyens, Cossaar, Tholen, Kever, Van de Sande Bakhuyzen, Pieters, Van Beek, Kuypers, Hobbe Smith, Gidding, Eliza Roelofs, Frits Maris, Westerbeek, Blommers en Groenewegen. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Denkend aan Holland - Kunsthandel L'impression, Wim Roborgh & Carole Denninger - Kortenhoef

Tentoonstelling: vanaf het hoogste punt - Panorama Mesdag - Scheveningen
Biografie: Ferdinand Hart Nibbrig
Schilderijen als een zomerhit; zonnig en met een impact die je een heel leven lang kan bijblijven. Ferdinand Hart Nibbrig was een luminist avant la lettre. Het licht en de luchtige streken kwamen geheel naturel uit zijn penselen sinds hij deze had blootgesteld aan de Franse zon.

Ferdinand Hart Nibbrig (Amsterdam, 1866 - Laren, 1915) wordt op 5 april 1866 in Amsterdam geboren als de tweede zoon van Pieter Nibbrig en Elisabeth Hart. Zijn eerste tekenlessen krijgt hij van de zeeschilder Johan Adolph Rust. Via de Kunstnijverheid & Teekenschool Quellinus belandt hij op zeventienjarige leeftijd op de Rijksacademie van beeldende kunsten in de hoofdstad, waar hij zich onder de hoede van professor August Allebé verder ontwikkelt. Het gedachtegoed van de jonge tachtigers weliswaar toegenegen, is Ferdinand meer gefocust op landschappen en portretten, dan op het vastleggen van het leven in de grote stad. Vanaf 31 januari 1884 mag hij zich bij Koninklijk Besluit 'Ferdinand Hart Nibbrig' noemen. Omdat zijn moeder (van Deense origine) in 1880 de laatste van haar drie kinderloze broers had verloren, zou het voortbestaan van de naam Hart onmogelijk geworden zijn.
In 1888 vertrekt de jonge schilder naar Parijs. Hij gaat in de leer bij de bekende schilder Cormon aan zijn Académie Julian, waar hij in een schildersklas belandt met landgenoten Eduard Frankfort, Hobbe Smith, Arthur Briët en de toekomstige symbolisten die zich zullen verenigen in de groep Les Nabis, met ondermeer aanstichter Paul Gaugain en de kerngroep bestaande uit Pierre Bonnard, Paul Serusier, Édouard Vuillard en Ker-Xavier Roussel. Van die klas bestaat een groepsportret, waar ook Vincent van Gogh op zou staan. Dit laatste is niet met zekerheid vast te stellen. Dat Hart Nibbrig in Parijs via diens broer Theo van Gogh kennis maakt met Vincent en een aantal (post)impressionisten waaronder Pissarro en Seurat is wel bekend. Het enerverende jaar in de Franse hoofdstad schenkt vooral de liefde voor het licht in zijn werk. Terug in Nederland schildert Hart Nibbrig de bollenvelden en de arbeiders bij Bennebroek, in Oostvoorde en ook op Vlieland en in het Geuldal vindt hij zijn motieven. Uiteindelijk verpandt de schilder zijn hart aan de Zeeuwse eilanden en Laren in het Gooi, waar hij al kort na zijn terugkeer in Nederland gaat wonen. Het is collega en vriend Simon Moulijn die hem overhaalt zich te voegen bij de anderen in 'het land van Mauve'. In 1895 trouwt Hart Nibbrig met Johanna Bartruida Moltzer, die hij leert kennen tijdens een portretopdracht voor deze vermogende familie; de erven Lucas Bols. Het jonge gezin laat een huis met atelier bouwen, alwaar drie zoons en een dochter geboren worden. Hart Nibbrig vindt de rust en inspiratie om een gedegen oeuvre (landschappen en portretten vormen de hoofdmoot) bij elkaar te schilderen, waarin de omgeving rondom Laren centraal staat. Tijdens de zomermaanden laat de schilder zich inspireren door het Zeeuwse licht. In 1910 laat hij in Zoutelande het huis 'Santvlugt' bouwen, naar een ontwerp van de architect George Sturm. Samen met Toorop en Mondriaan wordt Hart Nibbrig soms ook tot de luministen gerekend. Zijn stijl wordt met het klimmen der jaren ook pointillistischer. Hart Nibbrig was ondertussen nog steeds gematigd reislustig en schilderde in Duitsland, Algerije en Frankrijk. Zijn stijl vindt ondanks alle inspanningen niet gemakkelijk een weg naar een groter publiek. Men vindt het óf te zeer een kopie van de Fransen, óf de kleuren juist te hard en te kil.

In 1915 overlijdt Ferdinand Hart Nibbrig op 49-jarige leeftijd na een 'smartelijk lijdend' ziekbed. Een jaar later wordt de nalatenschap, bestaande uit ruim honderd schilderijen, geveild bij Frederik Muller in Amsterdam. Antoon Derkinderen schrijft in de begeleidende catalogus: 'Ferdinand Hart Nibbrig is een trouw comparant op onze jaarlijksche tentoonstellingen geweest. Zelfs al moest hij meermalen ervaren dat er tegen zijn werk een zekere koelheid bleef heerschen en de hem toegewezen plaats ongunstiger was, dan hij meende te mogen verwachten... Den strijdt niet te schuwen, maar steeds en altijd opnieuw tot vervulling van elken plicht bereid te zijn, dat was wel karakteristiek in heel het leeven en werken van dezen beminnelijken en eenvoudigen mensch.' Een voorbode voor de vergetelheid, zo lijkt het. Maar de vurig frisse toets en het zilveren licht zorgen ervoor dat Hart Nibbrigs werk nog steeds gewaardeerd wordt. In 1967 was er een overzichtstentoonstelling, net als in 1981, waarbij in het Singer Museum in Laren de Hart Nibbrigzaal werd ingewijd. De laatste grote tentoonstelling was in 1996, waarbij ook een monografie is verschenen. Werk van Hart Nibbrig is opgenomen in de collecties van onder andere het Singer Museum in Laren, het Rijksmuseum Amsterdam, het Kröller-Müller en het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Tijdens internationale veilingen brengen de schilderijen regelmatig hoge bedragen op. Bijvoorbeeld Lente in Laren, bij Sotheby's en A view of Blaricum bij Christie's.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!