Haagse School: schilderijen vernietigen, het huis van Millet & uitwaaien aan zee - Editie #47

Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DER NOTARISSEN DEN HAAG - Indonesian Art Sale - 28 & 29 augustus - met een aquarel van een dorpsplein door Marius Bauer, een 'heilig bos' van Nieuwenkamp, en een gamelan orkest en een portret ten voeten uit van de danser Raden Mas Jodjana door Isaac Israëls. Check >>> HIER <<<
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 24 juli - Met een zonnig huisje van Weijns, Rabbers en Van Daalhoff. Check >>> HIER <<< Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 27 juli - met een bospad van Gorter, Van der Linde en Artz. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Jubilee Exhibition – 10 Years MKdW - Museum Kunst Der Westküste - Alkersum (DE)

Op de Jubilee Exhibition – 10 Years MKdW van het Museum Kunst der Westküste op het Duitse Noordzee-eiland Föhr, zijn een aantal schilderijen uit de collectie van Simonis & Buunk te bewonderen. De werken van Arntzenius en Kaemmerer hebben Scheveningen als onderwerp en de twee vroege Mondriaans zijn geschilderd aan het Gein, een riviertje in de provincie Utrecht. Op het Duitse eiland Föhr is het Museum Kunst der Westküste sinds 2009 geopend. Hier wordt kunst getoond die in relatie staat tot de zee en de kust. Het museum is opgericht vanuit de verzameling van prof. H.C. Frederik Paulsen. Hij verzamelde Deense, Duitse, Nederlandse en Noorse kunst uit de periode van 1830 tot 1930. Dit jaar bestaat het museum 10 jaar en dat wordt gevierd met deze prachtige tentoonstelling. Nog tot en met December 2020. Meer info >>> HIER <<<
Tentoonstelling: Frisse wind - Gemeentemuseum Den Haag
Al eerder aangekondigd. Nog tot eind september te zien in het Gemeentemuseum in Den Haag; de tentoonstelling 'Frisse wind'. Highlights uit de Haagse School collectie, voor de laatste keer te zien in het Gemeentemuseum; vanaf het najaar zal het museum voortgaan onder de naam 'Kunstmuseum'. Sinds het ontstaan in 1866 is het de vijfde maal dat er een nieuwe naam voor een nieuwe tijd gekozen wordt. Tentoonstelling met onder andere Jozef Israëls, Jacob en Willem Maris, Hendrik Willem Mesdag, Jan Hendrik Weissenbruch en Anton Mauve.
Paintcast: Mijn Lage Land #2 - door de bril van een Syriër
Dit is Nederland in één oogopslag! Zwart-witte koeien, de wolken, alleen de molen ontbreekt... Firas Edris bekijkt het schilderij 'Koeien in een drassig landschap' van Willem Maris door de bril van zijn vaderland Syrië. Geniet van deze 'paintcast’ - deel #2 van de serie 'Mijn Lage Land, kijk door andere ogen naar het schilderij van…’ Alle schilderijen in de vijfdelige reeks zijn NU in 'realtime' te zien tijdens de tentoonstelling 'Lage Landen. Schatten uit het Rijks’ in Museum Gouda. In de volgende editie van de Haagse School nieuwsbrief kunt u genieten van de paintcast over het schilderij 'De schilder zelf, schilderend in een weidelandschap met vee’ van Hendrikus van de Sande Bakhuyzen.
Paintcast #2 beluisteren? Check >>> HIER <<<
Biografie: Jo Bauer-Stumpff
Jo Bauer-Stumpff was eerst dochter van en later de vrouw van. Dat weerhield de 'Amsterdamse Joffer' er niet van om een eigen carrière in de kunst op te bouwen, af te breken en weer op te bouwen.
Johanna Bauer-Stumpff (Amsterdam, 1873 – Amsterdam, 1964) wordt op 22 maart 1873 geboren in Amsterdam als jongste dochter van Willem Stumpff (1826-1912), dirigent en zakelijk leider van het Parkorkest en directeur-gérant bij het Koninklijk Nederlands toneel. Als jongste van zeven kinderen groeit Johanna op met de vrijheid om zich artistiek te ontwikkelen. Na de HBS haalt ze haar MO-akte tekenen aan de Rijksnormaalschool. Van 1894 tot 1900 studeert Jo, onder professor August Allebé, aan de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar zij ook een eigen loge heeft. Mede studenten zijn de toekomstige Amsterdamse Joffers zoals Marie van Regteren Altena, Coba Ritsema en Lizzy Ansingh.
Na haar academiejaren betrekt Stumpff een atelier aan het Singel in Amsterdam, naast dat van Coba Ritsema. Vrouwen 'mogen' in die jaren wel schilderen, maar lekker buiten en plein air wordt toch als ongepast beschouwd. Vandaar dat de thema's zich vaak beperken tot stillevens, portretten en interieurs, zo ook in het geval van Johanna Stumpff. In 1901 verblijft zij korte tijd in Parijs om lessen te volgen aan de vermaarde Académie Julian. In dat jaar wordt ook een naaktstudie van haar hand tentoongesteld bij kunstenaarsvereniging St. Lucas. Het is Stumpff's eerste en voorlopig laatste tentoonstelling. In 1902 trouwt zij met de kunstschilder, schrijver en oriëntalist Marius Bauer en staakt dan haar eigen artistieke activiteiten om zich geheel te kunnen wijden aan 'de plichten van de huisvrouw' en het behartigen van de belangen van haar echtgenoot. Zij zou zelfs een groot deel van haar tekeningen en schilderijen vernietigen, volgens sommigen om ook maar de geringste zweem van belangenverstrengeling voor te zijn. Het echtpaar vestigt zich in Aerdenhout, waar onder begeleiding van Willem Bauer, architect en 'broer van', net 'Villa Stanboul' is verrezen. Stumpff begeleidt haar man op enkele van zijn reizen, naar ondermeer Spanje, Algerije, Marokko, Thailand, India en Indonesië. In 1916 verhuist het echtpaar naar Amsterdam, waar zij in contact komt met Georg Rueter, Willem Witsen en Isaac Israëls, maar het is ook een hereniging met haar medestudenten van Academie.
Pas midden jaren '20 begint Bauer-Stumpff voorzichtig weer te tekenen. Zo zijn er enkele door haar geaquarelleerde portretten van Marius Bauer bekend. Het is echter pas na diens dood in 1932 dat zij haar eigen carrière weer volledig oppakt. Ze verhuist als alleenstaande vrouw (het echtpaar had geen kinderen) naar een chique appartement in Amsterdam Zuid en schildert veel, alsof ze de dertig voorgaande jaren nog in kan halen. Dit leidt in 1935 al tot haar eerste solo-expositie bij kunstzaal Frans Buffa. Het is mede aan deze productieve jaren te wijten dat ze de geschiedenis ingaat als onderdeel van de Amsterdamse Joffers, zoals de geuzennaam luidde van de door Albert Plasschaert beschreven groep invloedrijke vrouwelijke schilders rond de eeuwwisseling. Haar werk heeft in het tweede deel van haar carrière aan bewondering en aandacht geen tekort. De kritieken zijn geregeld lovend en in 1952 ontvangt zij bij Arti et Amicitiae een gouden medaille voor haar oeuvre. Ook wordt zij benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Naussau. Bauer-Stumpff overlijdt in de winter van 1964 op 91-jarige leeftijd. Ter nagedachtenis schreef Maaike Braat het volgende in het Algemeen Handelsblad: Omringd door het werk van haar man, kon zij niet anders dan dit oeuvre als toetssteen voor haar eigen werk gebruiken: ze bleef meestal ontevreden over zichzelf. Gelukkig was zij reëel genoeg om haar eigen kunnen naar waarde te schatten. Ze hoopte een enkel goed werk, of twee, maar dan bijzonder goed, na te laten. Werk van Bauer-Stumpff bevindt zich in de collecties van onder andere het Rijksprentenkabinet, Amsterdam, het Amsterdam Museum en Singer Laren.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!