Haagse School: tegen een boom fietsen, monnikenwerk & een nieuwe Van Gogh ontdekt? - Editie #34
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Nederlandse betaalbare schilderijen (tot 23/01) veilingen. Met De la Rivière, twee keer Jacques Zon, een pastel moeder met kind van Cossaar en een boerderijtje van Akkeringa. Check >>> HIER <<<
CATAWIKI ASSEN - Nederlandse klassieke schilderijen (tot 26/01) - met Mesdag-Van Houten, Artz, W.G.F. Jansen, Van der Linde en Frans Helfferich Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst- en antiekveiling vanaf 3 februari - Check >>> HIER <<< (catalogus beschikbaar één week voor aanvang veiling)
VENDUEHUIS DE ELAND DIEMEN - Februariveiling - 4 februari - met een koeienmelkende boer van Freek Engel, een kaartlegster van Van Wijngaerdt, Van Borselen, Jan Dona, De Bock en meer kavels volgen. Check >>> HIER <<<

DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Februariveiling - kunst en antiek 4 & 5 februari - drie krijttekeningen van Van Looy, Breitner, Tholen, W.G.F. Jansen, Albert Neuhuys, Bastert, Wenckebach, Van Daalhoff, Edzard Koning, Van Vuuren, Oldewelt, Markus en Victor Bauffe. Check >>> HIER <<<
Heeft Drenthe er een nieuwe Van Gogh bij?
Het Van Gogh Huis in het Drentse dorp Nieuw Amsterdam kreeg begin dit jaar een een klein schilderij uit een erfenis van een 92-jarige dame uit Den Haag aangeboden. Het is gesigneerd met de wereldberoemde naam en de handtekening zoals we die kennen: Vincent. Maar is het ook daadwerkelijk een 'echte' Van Gogh? Het doek toont een café interieur (zie artikel), dat in zijn tweede Haagse periode geschilderd zou moeten zijn. Jan Halfwerk, oud-voorzitter van het Van Gogh Huis, denkt dat er een reële kans bestaat dat het een echte is. Met behulp van het Drents Museum zal de komende tijd verder onderzoek gedaan worden.
Boek: Hommage aan Martin Monnickendam
‘Hommage aan Martin Monnickendam’ is werkelijk een eerbewijs. Het boek beschrijft het leven van de Amsterdamse schilder Martin Monnickendam (1874 - 1943) in woord en vooral veel beeld - de publicatie is zelfs verluchtigd met extra, losse illustraties van schetsen, kattebelletjes en persoonlijke notities. De schrijver onderhield vanaf de jaren '70 van de vorige eeuw intensief contact met twee dochters van de schilder die in hun woning in Elspeet een enorme collectie schilderijen en tekeningen van hun vader bij elkaar probeerden te houden. Deze hommage is, samen met een stichting en een uitgebreide overzichtscatalogus een mooie weerslag van vele decennia 'monnikenwerk'. Delen van de collectie van de dochters Monnickendam zijn inmiddels waar nodig gerestaureerd en aangeboden aan diverse musea, waaronder het Amsterdam Museum en Joods Historisch Museum.
Hommage aan Martin Monnickedam (2009) - Auteur: R.J.C. Van Helden / Uitgeverij W Books. 144 pagina’s - koop >>> HIER <<<
Biografie: Piet Meiners
Piet Meiners fietste zichzelf letterlijk de vergetelheid in. Een 'zonderlinge natuur' die tot uiting komt in zowel het werk als de levensloop van de jong gestorven schilder. Een kort relaas van de stille vriend van 'de bent van Tachtig'.

Pieter 'Piet' Meiners (Oosterbeek, 1857 - Lage Vuursche, 1903) wordt op 1 november 1857 geboren in Oosterbeek nabij Arnhem als eerste zoon van de landschapsschilder Claas Hendrik Meiners. Hij groeit op aan de Veluwezoom in een gezin met drie broers en een zuster. Als jongeling krijgt hij tekenles van portretschilder B.L. Hendriks aan de Arnhemse tekenschool Kunstoefening. In 1876 wordt hij toegelaten tot de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij tot 1883 zal studeren onder begeleiding van August Allebé. Jaargenoten zijn onder andere Jan Voerman, Wally Moes, Anton van Rappard, Willem Bastiaan Tholen en Willem Witsen. De beide Willems groeien uit tot zijn beste vrienden. Bezijden een uitstapje naar Antwerpen, waar hij samen met Witsen studeert aan de Academie voor Schone kunsten, voltooit Meiners zijn opleiding in Amsterdam. In het Stamboek der leerlingen wordt hij omschreven als 'zeer leerzaam en ijverig', maar er wordt ook een notitie gemaakt van zijn 'zonderlinge natuur'.
Meiners keert na zijn opleiding terug naar Arnhem, waar hij vooral inspiratie vindt in het duister. In de periode tot 1886 schildert en aquarelleert hij voornamelijk landschappen bij avondschemer of in de nacht. Ook het stilleven heeft zijn aandacht. 'Les Buveurs d'eau' is het schilderij waarin het gemoed van Meiners volledig lijkt samen te vallen met zijn kunstenaarschap. Dit stilleven, waarin we de kunstenaar in een spiegel op de rug bezien, lezend in een boek, is voorzien van het Franse opschrift dat verwijst naar de gelijknamige roman ('De waterdrinkers') van Henri Murger uit 1855. Het boek - dat door vele tachtigers, waaronder Kloos en Van Deyssel meerdere malen is aangehaald - beschrijft het verhaal van een groep kunstenaars die op zoek is naar afzondering en puurheid, wars van de trends en commerciële invloeden van het grote stadsleven.
Ondanks zijn hang naar eenzaamheid is Meiners vanaf 1886 met regelmaat te gast op landgoed de Ewijckshoeve, het zomerverblijf van de familie van zijn vriend Willem Witsen. Hier ontmoet hij zijn oude klasgenoten die inmiddels zijn ondergedompeld in de zinderende smeltkroes van kunst en literatuur in Amsterdam. Deze 'bent van Tachtig' beschouwt Meiners als een 'rondlopende, soezerige nietsdoener', die desondanks gestaag door schildert en zich vanaf 1896 zelfs permanent zal vestigen op het landgoed in de omgeving van Lage Vuursche. In de zomers, wanneer de artistieke goegemeente van Amsterdam zich verpoost rondom Witsen en zijn vrouw Betsy van Vloten, zondert Meiners zich af, om zich 's winters, waneer het landgoed verlaten is, nuttig te maken met het verzorgen van de dieren en de tuin. Zijn carrière verloopt ondertussen zoals zijn leven, tegen de achtergrond. In 1903, wanneer op voorspraak van zijn makkers een solo tentoonstelling bij de Rotterdamse Kunstkring wordt ingericht, ontstaat er meer aandacht voor zijn werk. Wat dit voor het verdere verloop van de carrière van de kunstenaar zou kunnen betekenen blijft ongewis. Op 15 oktober dat jaar, in een donkere herfstnacht, na een bezoek aan het plaatselijke café, fietst de dan 45-jarige schilder in de buurt van de Ewijckshoeve tegen een boom. Een ongeluk met dodelijke afloop. Pas in 2013 wordt in Museum Jan Cunen voor het eerst weer een tentoonstelling aan Piet Meiners gewijd. Zijn werk is opgenomen in de collecties van ondermeer het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam, Kröller-Müller en het Boijmans van Beuningen in Rotterdam.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!