Haagse School: Tholen voor Teylers, meesterschap & het tragische leven van Thamine Tadama - Editie #119
Aankomende veilingen
CATAWIKI AMSTERDAM - Classical Artworks Auction (Dutch & Belgian Art 1800-1950) - tot 28 april - met Kees van Waning, Vertin, Pleijsier, Portielje, J.H.B. Koekkoek, Van Prooijen, Eickelberg, Smits, Briët, Ten Kate, Sterre de Jong, Van Ingen, Scherrewitz, Hilleveld, Vrolijk, Sijthoff, Van Assendelft, Burnier, Raaphorst, Schipperus, een strandgezicht met bomschuit door Joseph Bles en een melkende boer door Van Beek. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Inboedel & Curiosa - tot 30 april - met Kruijsen, Jans, een vissersjongen door Van Prooijen, Rensburg en Markus. Check hier.
De Prins Hendrikkade bij de Schreierstoren doek, gesign. l.o., 37 x 47 cm
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Kunstveiling - 4 & 18 mei - (schilderijen en aquarellen 4500 - 4710) met Bosboom, Albert van Beest, Bastert, David Bles, W.G.F. Jansen, Van Maasdijk, Jacob Ritsema, Bongers, Dijsselhof, Van Hettinga Tromp, Engel, Johannes Leurs, Kees van Waning, brieven van Jan Toorop en schetsboeken van Piet van Wijngaerdt. Check hier (schilderijen en aquarellen 4800 - 4964) met J.H.B. Koekkoek, Barbara van Houten, Morgenstjerne Munthe, Dievenbach, Tadama-Groeneveld, Smits Willy Sluiter, Sijthoff, Cornelis Kuypers, Gruppe, Wolter, Frankfort, Breitner, een Haarlemse gracht door A.L Koster, Wiggers, Maurits Monnickendam, Wijsmuller, Weijns, Hoynck van Papendrecht, Willem Weissenbruch, Marie van Regteren Altena, Van Vuuren, Van Engelen en diverse werken door Herman Heuff. Check hier.
Collectie: Tholen voor het Teylers Museum - Haarlem
Teylers Museum is een bijzondere aanwinst rijker: het schilderij Molens te Giethoorn van Willem Bastiaan Tholen (1860-1931). Het werk is aangekocht ter gelegenheid van het afscheid van Marjan Scharloo, die twintig jaar directeur van het museum was en eind vorig jaar stopte. Het schilderij werd op 11 april onthuld door minister Robbert Dijkgraaf tijdens het door corona uitgestelde afscheidsfeest. Na restauratie is het vanaf juni in de Tweede Schilderijenzaal bewonderen. Hoofdconservator Kunst Terry van Druten: ‘Het heeft alles in zich om een echte publiekslieveling te worden.’ Teylers Museum bezit al twee kleine olieverfstudies, vijf prenten en twee tekeningen van Tholen. Meer informatie hier.
Verkooptentoonstelling: Meesterschap - Mark Smit Kunsthandel - Ommen
Onder meer de pastel 'In de paskamer' door Isaac Israels is te zien en te koop tijdens de verkooptentoonstelling met als titel 'Meesterschap' die tot en met 7 mei te bezoeken is bij Mark Smit Kunsthandel in Ommen. Meer informatie hier.
Via Instagram: @rkdnl
'Portrait of Barend Leonardus Hendriks, Lodewijk Franciscus Hendrik Apol, Karel Klinkenberg and Sieger Baukema', members of the Exhibition of Living Masters committee, 1893, collection RKD.
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Thamine Tadama-Groeneveld
De meeste schilderessen werden bekend vanwege hun stillevens en portretten. Thamine Tadama-Groeneveld legde zich als vrouw juist wel toe op Haagse School thema's als duin-, dorp- en zeegezichten. Dat zij daarbij haar echtgenoot - de schilder Fokko Tadama - overvleugelde, had uiteindelijk fatale gevolgen.
Thamina Henriëtte Bartholda Jacoba 'Thamine' Groeneveld wordt op 15 oktober 1871 geboren in Utrecht. Zij is de dochter van Thamina barones Taets van Amerongen en Hinrich Groeneveld. De kleine Thamine krijgt in Arnhem teken- en schilderles bij het genootschap 'Kunstoefening', waar zij ook kennismaakt met de jonge wees Fokko Tadama, die door hun docent Sieger Baukema onder zijn hoede genomen is. Thamine wordt toegelaten tot de damesklas van de Rijksacademie in Amsterdam. In deze periode bloeit de romance met Fokko Tadama - die dan ook aan de Rijksacademie studeert - weer op. Het stel trouwt in 1895 en verhuist naar Egmond aan den Hoef. Daar nemen ze deel aan de Art Summer School van de beroemde Amerikaanse schilder George Hitchcock. De school die gevestigd is in Huis Schuylenburgh (de woning van de schilder) aan de Herenweg 292, is gedurende een aantal jaar het middelpunt van een schilderskolonie, die nu bekend staat als de Egmondse School. Behalve Thamine en Fokko maken onder andere de Amerikanen Karl Anderson, Walter MacEwen, Alice Blair Ring, James Jebusa Shannon, Letta Crapo Smith, de Nederlander Paulus Adriaan Gildemeester en de Duitsers Heinrich Heimes, Hans Herrmann, en Heinrich Petersen-Angeln deel uit van deze groep internationale kunstenaars aan de Noordzee.
In 1898 exposeert het echtpaar Tadama samen op de Salon van de Société des Artistes Français in Parijs. Hier vallen de werken van Thamine duidelijk beter in de smaak dan die van haar man, die daar in eerste instantie luchtig op reageert door zich dan voortaan maar beschikbaar te stellen als assistent van zijn vrouw. Wanneer hun eerstgeboren zoon echter nog in datzelfde jaar overlijdt betekent dat een klap die zowel Thamine als Fokko nooit werkelijk te boven komen. Rond de eeuwwisseling, een jaar na de geboorte van hun dochter, besluit Fokko helemaal te stoppen met schilderen. Hij zoekt afleiding in de jacht en de hondenfokkerij. In 1907 verhuizen de Tadama's naar Katwijk aan Zee. Het huwelijk strandt twee jaar later, waarna Fokko naar Amerika emigreert. Thamine blijft met haar dochtertje achter in Katwijk. Naast een atelier heeft zij ook een expositieruimte aan huis. In eerste instantie gaat het combineren van het moederschap met het kunstenaarschap Thamine goed af. In 1912 ontvangt zij een gouden medaille tijdens een tentoonstelling in Arnhem, maar in 1914 merkt de kunstcriticus Plasschaert in dagblad Het Vaderland over enkele kleinere werken die bij de Utrechtse kunsthandel Caramelli & Tessaro worden tentoongesteld op dat zij juist in haar vroegere werk 'frisscher en meer open van atmosfeer' leek te zijn geweest. Daarna wordt het steeds stiller rond de kunstenares.

In 1929 volgt het krantenbericht dat Tadama-Groeneveld 'ter zake van krankzinnigheid' onder curatele is gesteld, terwijl Fokko Tadama zich in 1935 in Seattle van het leven berooft, nadat hij in zijn laatste levensjaren wel het penseel weer had opgepakt. Drie jaar later, op 3 april 1938, overlijdt Thamine Tadama-Groeneveld op 66-jarige leeftijd in een inrichting in Zandvoort. De schilderes was lid van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae in Amsterdam. Onder andere het Katwijks Museum heeft werk van haar in de collectie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!