Haagse School: tussen kunst en kitsch, TEFAF Maastricht & de leeuwentemmer - Editie #63

Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM - veiling t/m 3 maart - met aquarellen van Mesdag, Apol, Groenewegen, Nakken, Van Rossum du Chattel en Offermans. Schilderijen van Van Daalhoff, Kruijsen, Schaap en Robertson. Check >>> HIER <<<
CATAWIKI ASSEN - Betaalbare kunstveiling (Nederlandse schilderijen) t/m 5 maart - met een winters laantje door Doeleman, een molen door Van Beek, Van Regteren Altena, Heijl, Geijp. Check >>> HIER <<< Klassieke kunst veiling (Nederlandse en Belgische schilderijen) t/m 6 maart - met Artz, Bach, De la Rivière, en een stilleven van Mesdag-Van Houten. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DICKHAUT MAASTRICHT - Kunst- en antiekveiling 6 tot 9 maart. Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS HET ALD FRYSLAN IJLST - 10, 11, 12 en 13 maart 2020 - met een najaarsdag van Bodifée en een 'doktershuis' van Savrij. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: In The Picture - Van Gogh Museum - Amsterdam

Welk beeld wilden kunstenaars als Van Gogh, Munch, Morisot, Courbet, Sargent, Thérèse Schwarze en anderen met hun portretten neerzetten? In de 19de eeuw beeldden schilders zichzelf af om te oefenen, te experimenteren, of om hun identiteit over het voetlicht te brengen. Ze maakten ook portretten van elkaar, vaak als teken van vriendschap. De voorjaarstentoonstelling In the Picture in het Van Gogh Museum vertelt verhalen over identiteit en imago. In 75 portretten van en door kunstenaars, waarbij de zelfportretten van Vincent van Gogh de rode draad vormen. Tot en met 24 mei 2020. Meer informatie >>> HIER <<<
Een nieuwe Mondriaan ontdekt bij Tussen Kunst & Kitsch
Een ets van Rembrandt, ook nog eens door hemzelf gedrukt, plus een vroege Mondriaan. Dat zijn volgens AvroTros de topstukken die boven water kwamen tijdens opnames van nieuwe afleveringen Tussen Kunst en Kitsch, schrijft Het Parool. Voor de eerste aflevering van het seizoen bracht een man een stilleven met een koperen schaal en twee vruchten in, Uit de erfenis van zijn tante. Een vroege Mondriaan, constateerde Willem de Winter, vaste expert van het programma, beëdigd taxateur en eigenaar van kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co in Haarlem. 'Het oeuvre van Mondriaan is door wetenschappers en kunsthistorici al heel goed in kaart gebracht, dus het is heel bijzonder dat er nu nieuw werk aan toegevoegd kan worden,' aldus De Winter in Het Parool. Twee jaar eerder ontdekte hij ook al een vroege Mondriaan - een portret van een jonge vrouw - tijdens de opnames van het tv-programma. Dat werd tijdens de PAN in Amsterdam aangeboden en daar meteen verkocht.
Kunstbeurs: TEFAF - Maastricht
Op de TEFAF Maastricht onder andere Kunsthandel Albricht uit Oosterbeek, Kunsthandel Bies met een 'koepelkerk' door Jacob Maris, Daatselaar Fine Art & Antiques en kunsthandel Kunsthandel Jacques Fijnaut B.V. Ook het RKD is met een stand vertegenwoordigd op de beurs.
Via Instagram: @museazutphen
Check deze afbeelding op het Instagram account van @MuseaZutphen. Het is een mooie animatie van enkele van de getoonde werken tijdens de tentoonstelling 'Koele wateren, schatten uit het Rijks', die tot 21 juni te zien zal zijn in het Stedelijk Museum Zutphen. Meer informatie over de tentoonstelling >>> HIER <<<
Biografie: Jan van Essen
Bekende Nederlandse dierenschilders? Jan de Haas schilderde koeien. Otto Eerelman veel honden en paarden, datzelfde geldt voor Verschuur. Dijsselhof natuurlijk vissen, dus die mocht zeker niet te dichtbij de katten van Ronner Knip. We kennen ze wel degelijk, de dierenschilders. Van de Amsterdammer Jan van Essen heeft u wellicht niet eerder gehoord. Zijn nalatenschap is gekooid zoals zijn favoriete onderwerpen.
Johannes Cornelis van Essen (Amsterdam, 1854 – Scherpenzeel, 1936) wordt op woensdag 25 januari 1854 geboren in Amsterdam. Zoals wel vaker het geval, geven de ouders pas na een periode van mild doch standvastig verzet toe aan de wens van hun zoon om kunstenaar te worden. De kleine Jan mag zich bekwamen in het tekenen en schilderen op het atelier van Johan Greive, een schilder die het vak nog heeft geleerd bij Cornelis Springer. Na twee jaar op dit atelier - waar Jan kennismaakt met onder andere Hendrik Kever en Joan Berg - betrekt de dan twintigjarige schilder zijn eigen onderkomen in de hoofdstad. Dat hij talent heeft staat buiten kijf. Kunsthandelaar Tersteeg verkoopt met regelmaat schilderijen van de jonge kunstenaar. De thema's? Landschappen. Omdat daar goed mee te verdienen is. Maar al snel is Van Essen dit thema beu en keert hij zijn blik stadwaarts. De straten van Naarden, Haarlem en Amsterdam vormen het decor van zijn stadsgezichten. In die periode is hij ook al regelmatig in Artis te vinden, waar hij zijn blik vooral richt op de bezoekers. De dieren zijn dan nog bijzaak.

Al in 1877 maakt de jonge Van Essen zijn opwachting tijdens de tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters in Amsterdam. Het werk wordt goed ontvangen en twee jaar later is hij present op een grote tentoonstelling van kunstenaarsvereniging Arti et Amicitiae. In het Algemeen Dagblad wordt zijn 'mijmerende juffrouw' als 'verdienstelijk' omschreven, maar zou het aan 'luchttoon' ontbreken. Er is een stijgende lijn in de waardering voor zijn werk. In 1883 verdient Van Essen met het schilderij 'Een middag bij Eemnes' een eervolle vermelding tijdens de uitreiking van de jaarlijkse Willink van Collenprijs. 1885 is het jaar waarop zijn carrière een beslissende wending neemt. Van Essen ontmoet de Engelse schilder en beeldhouwer John Macallan Swan. De Brit heeft dan al naam gemaakt met zijn leeuwenschilderijen en hij raadt zijn Nederlandse collega aan zich ook verdiepen in dit thema. In Artis heeft hij immers ruimschoots de mogelijkheid deze koningen van de jungle naar believen te bestuderen. En zo geschiedt. Van Essen maakt naam met zijn leeuwenschilderijen en maakt en passent ook de andere dieren van Artis tot onderdeel van zijn oeuvre. Of het ook wel echte kunst is wat hij maakt wordt door critici weleens hardop in twijfel getrokken. Maar het deert Van Essen niet. Hij heeft zijn roeping gevonden. Zijn palet is vijf jaar lang vol liefde gewijd aan de beesten van Artis.
In 1890 verlaat de schilder zijn geboortestad. Samen met vriend en collegaschilder Willem Steelink vestigt hij zich in het Gelderse Scherpenzeel. Om daar na enige omzwervingen (Den Haag, Laren, Bussum, Blaricum) uiteindelijk voorgoed neer te strijken. In het buitenleven - en dan met name de jacht - is de schilder helemaal in zijn element. De leeuwen worden in de loop der jaren dan ook vervangen door hazen, honden en een enkel (jacht)stilleven. Maar oude liefde roest niet. Op de vraag of hij niet eens zijn geliefde leeuwen in het wild zou moeten aanschouwen, antwoordt Van Essen in 1897: ‘Ik ben bang, dat ik 't er leelijk zou vinden, en dat ik daar ginds een mogelijk veel juisteren, maar leelijker indruk der dieren zou ontvangen. Hier in 't hok met de dikke, ijzeren tralies zie ik het gevangen dier, dat als 't wilde, zijne bewakers en gevangenis zou kunnen verpletteren. Dáár ginds is hetzelfde grootsche dier een stipje in de oneindigheid der woestijn.' Dat hij zijn exotische dieren uitsluitend schildert met indrukken opgedaan in Amsterdam, weerhoudt hem niet van internationale erkenning. Zowel in Melbourne, Nice, Parijs en Keulen ontvangt hij tijdens tentoonstellingen eervolle vermeldingen. Van Essen wordt benoemd tot erelid van de Haagsche Teeken-Maatschappij en koningin Emma koopt een schilderij van hem. De schilder is actief bij kunstenaarsgezelschappen M.A.B., Pulchri Studio en Arti et Amicitiae. Daar wordt op zijn zeventigste verjaardag een erententoonstelling gehouden (samen met leeftijdsgenoot Nicolaas Bastert). Van Essen overlijdt twaalf jaar later in zijn huis in Scherpenzeel. Werk van zijn hand is opgenomen in de collecties van ondermeer het Teylers Museum in Haarlem, Kunstmuseum Den Haag, het Stedelijk en het Rijksmuseum in Amsterdam en natuurlijk in Artis.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!