Haagse School: Utrechtse School? De verstilde stad & Carmencita - Editie #15
Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Spring Auction European Fine Art - 30 Mei, nu reeds online bieden! Met een zeer uitgebreide selectie Haagse School: onder meer een stoere botter van W.B. Tholen, bomschuiten van German Grobe, bollen van A.L. koster, een vrouw met kruiwagen van Artz, Akkeringa, Josselin de Jong, Isaac Israëls, Roelofs, Dijsselhof, Hendrik Willem Mesdag, Hendrik Jan Wolter, Matthijs Maris, Louis Apol, Willy Sluiter, Bernard Pothast, Scherrewitz, Van Rappard, Van Borselen, Jongkind, Bosboom, Weissenbruch, Arntzenius, Mauve, Zoetelief Tromp en Morgenstjerne Münthe. Check >>> HIER <<<
CATAWIKI - Klassieke kunstveiling Nederlandse en Belgische schilderijen tot zaterdag 5 mei - met paarden van W.C. Nakken en Van Kregten en koeien van Groenewegen en A.H. Koning. Check >>> HIER <<<
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Online veiling 5 & 6 mei - met Henri van Daalhoff, Thomas van Wissen, Hendrik Haverman en Hendrik Jan Wolter. Check >>> HIER <<<
VAN ZADELHOFF HILVERSUM - Online veiling 14 & 15 mei - Check >>> HIER <<<
Boek - 'Groet Molletje van mij' - Rudo den Hartog
Rudo den Hartog schreef met 'Groet Molletje van mij' een bijzonder boek, over een bijzondere kunstenaar. Alexander Mollinger (1836 - 1867) was de - te jong gestorven - meesterleerling van Willem Roelofs, die zich als landschapsschilder ontwikkelde in de vormingstijd van de Haagse School. Aan de hand van vele historische gegevens (brieven, verslagen van kunstenaarsgenootschappen, dagboeknotities) schetst dit boek een aangrijpend beeld van een gevoelig mens en zeer getalenteerd schilder, die gestorven is, nog voordat zijn werk tot volle wasdom kon komen en de Haagse School misschien meer een Utrechtse School was geworden. Uitgegeven in 2008 bij Optima te Vianen, >>> HIER <<< verkrijgbaar.
Verkooptentoonstelling - Lentevierdaagse - Simonis & Buunk
Van donderdag 24 tot en met zondag 27 mei organiseert kunsthandel Simonis & Buunk de Lentevierdaagse. Een tweejaarlijkse verkooptentoonstelling met belangrijke kunst van 'Petits Maîtres', waaronder een ruime vertegenwoordiging Haagse School met bijvoorbeeld Constant Artz, Willem de Zwart en Willem Roelofs (toch zeker bij de laatste zouden we de beschrijving 'Petit Maître' in twijfel willen trekken...) Prijsklasse tot 25.000 Euro. Catalogus check >>> HIER <<<
Biografie: Willem Witsen
Het zijn er aardig wat, schilders met een eigen 'huis'. Rembrandt, Mesdag, Koekkoek bijvoorbeeld. En Willem Witsen, die had er liefst drie. De geboren Amsterdammer leeft voort in zijn 'Witsenhuis' aan het Oosterpark in de hoofdstad, alwaar ook nu nog kunstenaars welkom zijn om te wonen en te werken. En ook het familielandgoed de Ewijckshoeve, bij Den Dolder en 'Villa Zonneberg' in Ede hebben een prominente plaats in zijn kunstenaarsleven, dat vervlochten is met zijn kunstbroeders en zusters van De Tachtigers.
Willem Arnoldus Witsen (Amsterdam, 13 augustus 1860 – Amsterdam, 13 april 1923) is een kunstzinnige telg uit een oud regentengeslacht. Hij ontdekte de Amsterdamse grachten op zijn geheel eigen manier. Een verstild perspectief, vaak vanuit het water. Als schilder, etser en fotograaf legde hij een zonderling zachtmoedige en stille hoofdstad vast in een tijd dat zij, eindelijk aangeraakt door de industrialisatie, en onder aanvoering van Witsens' makkers van de Tachtigers, juist begon te bruisen en te swingen. Alsof Witsen besefte dat zijn schilderijen en foto's weleens de laatste rust zouden vangen.
Chroniqueur
De volledige correspondentie van Willem Witsen is bewaard gebleven. Via de kunstenaar kunnen wij kennis maken met het artistieke milieu van Amsterdam in de tweede helft van de negentiende eeuw. Witsen correspondeerde met onder andere Jacobus van Looy, Jan Veth, August Allebé, Breitner, Willem Kloos, Philippe Zilcken en W.B. Tholen. Daarnaast was hij actief fotograaf en een zwaarmoedig, maar buitengewoon sociaal bewogen en genereus mens, bij wie de deur voor collega's en vrienden altijd openstond. Dat de aandacht voor de kwaliteit van zijn eigen werk weleens wat onderbelicht gebleven is, is hiervan de onvermijdelijke weerslag gebleken. Willem Witsen was een begaafde kunstenaar die meer heeft geschilderd dan het verstilde Amsterdam. Gedurende zijn hele leven maakte hij ook portretten, stillevens, naakten en landschappen.
Willem Witsen studeerde aan de Rijksacademie in Amsterdam en in Antwerpen. Hij was lid van de kunstenaarsvereniging Sint Lucas en Arti et Amicitiae. Witsen schilderde hoofdzakelijk in en rondom Amsterdam, met uitzondering van de periode 1893 - 1902, toen hij getrouwd was met dichteres Betsy van Vloten en het echtpaar verbleef op Villa Zonneberg in Ede. Willem Witsen overleed in 1923 aan bronchitis en werd begraven op de De Nieuwe Ooster, in een graf waar ook Breitner twee maanden later zijn rustplaats vond. Na zijn dood schreef Willem Kloos de sonnettenreeks 'Levensherinneringen aan Willem Witsen''. Willems tweede vrouw, Augusta Maria Schorr, schonk hun woning - nu bekend als het Witsenhuis - in 1940 aan de Nederlandse staat, bestemd als onderkomen voor armlastige schrijvers. Het Dordrechts Museum en het Rijksmuseum Amsterdam hebben werk van zijn hand. De Stichting Willem Witsen stelt zich ten doel het onderzoek naar zijn leven en werk en het culturele leven van zijn tijd te bevorderen en te ondersteunen door het publiceren van zijn correspondentie.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
Heeft u tips of reacties? U wilt sponsor worden, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief door aan vrienden en collegae.