Haagse School: Venetiaanse etsen, de eerste vrouw in het lexicon & een feestelijke foto - Editie #100

Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Indonesian Art Sale - 8 september - met een Javaans landschap door Lebret, een jungle met twee figuren door Frans Bakker, Briët en Isaac Israels. Check hier.

CATAWIKI ASSEN - Klassieke kunstveiling (Nederlandse en Belgische kunst 1800-1950) - online only - 4 augustus - met Wouter Verschuur jr., Constant Artz, Voerman sr., Kever, Van Kregten, Jan Theodoor Kruseman, Hendrik en Willem Frederik Hulk, Hoevenaar, Bogman, Willem Roelofs, een zomers landschap met een rivier door Koppenol en 'de brief' door Roland Larij. Check hier.
Nieuws: Locatie boomwortels van Van Gogh bevestigd

Een recent ontdekte historische foto bevestigt de exacte locatie van Vincent van Goghs laatste schilderij 'Boomwortels', dat maakte het Franse Institut Van Gogh op 28 juli bekend. Vincent van Gogh (1853 - 1890) schilderde 'Boomwortels' een paar uur voordat hij zelfmoord pleegde. Vorig jaar werd deze locatie in Auvers-sur-Oise ontdekt door Wouter van der Veen, wetenschappelijk directeur van het instituut dat is gevestigd in dezelfde plaats. Hij vond een ansichtkaart uit ca. 1900-1910 met daarop een tafereel met boomstammen en wortels die op een heuvel groeien. Onderzoekers van het Institut Van Gogh en het Van Gogh Museum kunnen nu met absolute zekerheid de locatie bevestigen waar Van Gogh zijn laatste werk schilderde. Een gratis e-boek over deze ontdekking is hier beschikbaar via de website van Van der Veen. Lees hier het persbericht op de website van het Van Gogh Museum.
Artikel: De Venetiaanse etsen van Willem Witsen - RKD
Audio: over de rol van Bernard Blommers bij het Panorama Mesdag & opgroeien tussen de schilderijen van Van Gogh

Opgroeien tussen de Van Gogh's
Willem van Gogh, achterkleinzoon van Vincent's broer Theo, vertelt in een kort interview op BBC Radio over hoe het was om als kind te spelen tussen enkele van de meest iconische werken van Vincent van Gogh. De schilderijen hebben jarenlang in het huis van zijn grootvader gehangen, voordat de familie deze collectie heeft overgedragen aan de Nederlandse staat, wat heeft geresulteerd in het Van Gogh Museum, waar ze nu voor iedereen te zien zijn. Luister het interview hier.
Via Instagram: @singerlaren
Omdat de zon zich achter de wolken blijft verstoppen en de regen maar blijft vallen, een mooi zomerschilderij [...]
Ferdinand Hart Nibbrig, Zoutelande, ca 1910 - 1915, olieverf op doek, collectie Singer Laren
Bekijk de post op Instagram hier.
Biografie: Anna Abrahams
Anna Abrahams behoorde tot één van de eerste lichtingen vrouwelijke studenten aan de Haagse kunstacademie. Hoewel haar techniek en kleurgebruik werden geroemd, was haar volhardende keuze voor vrijwel uitsluitend bloemstukken en stillevens er wellicht debet aan dat zij nooit is doorgebroken naar een groter publiek.
Anna Adelaïde Abrahams (Middelburg, 1849 - Den Haag, 1930) wordt op 16 juni 1849 in Middelburg geboren als dochter van Hendrik Abrahams en Johanna Oudraat. Haar vader is directeur-eigenaar en hoofdredacteur van De Middelburgsche Courant, opgericht in 1758 en daarmee na de Leeuwarder Courant (1752) en het Haarlems Dagblad (1656) de oudste krant van Nederland. De jonge Anna krijgt haar eerste tekenlessen op het atelier van de beroemde Zeeuwse marineschilder Jan Frederik Schütz. In 1866 gaat ze naar meisjeskostschool de Tafelberg in Oosterbeek waar zij ook les krijgt van de schilderessen Maria Vos en Adriana Johanna Haanen. Hier oefent zij zich in het vervaardigen van (bloem)stillevens. Wanneer de krant van haar vader in 1874 overgaat in een naamloze vennootschap, legt Hendrik Abrahams zijn taken neer en verhuist het gezin naar Den Haag. Anna is in 1878 één van de leerlingen van de damesklas aan de Academie van Beeldende Kunsten in de hofstad.

In 1893 wordt Abrahams door Sientje Mesdag-van Houten voorgedragen en geaccepteerd als werkend lid van kunstenaarsgenootschap Pulchri Studio. Op de Wereldtentoonstelling van 1900 in Parijs ontvangt zij voor haar inzending een eervolle vermelding. In 1916 houdt criticus Albert Plasschaert in de krant Het Vaderland een vurig pleidooi voor Abrahams naar aanleiding van een tentoonstelling in Pulchri Studio. 'Waarom erkent deze menigte [...] het werk van Anna Abrahams niet? Ik heb de bloem- en vruchtstukken van deze schilderes al lang verdedigd. Ik zal het hier met enkele woorden weer doen,' schrijft Plasschaert, waarna hij het kleurgebruik en de 'verfijne natuurlijkheid' in de schilderijen van Abrahams benadrukt. Hoewel deze woorden anders doen vermoeden, is de schilderes al sinds haar beginjaren redelijk succesvol met de verkoop van haar werk, waarbij zij ook leden van het koninklijk huis tot haar klantenkring mag rekenen. Abrahams blijft tot op hoge leeftijd schilderen en exposeren. Tijdens een tentoonstelling bij de Arnhemse kunsthandel Brouwer in 1928 weet zij publiek en critici zelfs nog te verrassen met een nieuw thema door enkele doeken met poppen te tonen. Hoewel goed gedaan, beslist de verslaggever van de Arnhemsche Courant dat zij toch haar 'grootste kunnen' bereikt met bloemstillevens.

Ter ere van de zeventigste verjaardag van de schilderes wordt in Pulchri Studio een overzichtstentoonstelling gehouden. Anna Abrahams overlijdt ruim tien jaar later op 18 januari 1930 in haar woonplaats Den Haag, alwaar zij onder ruime belangstelling van vrienden en collega-schilders is begraven op de Algemene Begraafplaats. Behalve van Pulchri Studio was Abrahams ook vooraanstaand lid van schilderessenvereniging O.D.I.S (Ons Doel Is Schoonheid). Haar nagelaten werk en haar verzameling met werk van onder andere Hendrik Haverman, Sientje Mesdag-van Houten en Willem de Zwart is geveild bij Kunstzaal Kleykamp. Schilderijen en aquarellen van Abrahams bevinden zich in de collecties van Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam, het Kröller-Müller Museum in Otterlo en De Mesdag Collectie en het Kunstmuseum, beide in Den Haag.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
'An eloquent silence' van Alma-Tadema (1836 - 1912) is in het jaar van vervaardiging (1890) al tentoongesteld in Londen, waar de Friese schilder toen al twintig jaar woonde en werkte. Het schilderij is verkrijgbaar via een private sale van Sotheby's, waar het op 22 mei 2019 voor 250.000 Dollar werd verkocht aan de huidige eigenaar. Prijs op aanvraag. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!