Haagse School: vol voorjaarsveilingen, testen voor toegang & de schilders van team Mesdag - Editie #92

Aankomende veilingen
VEILINGHUIS DE ELAND DIEMEN - Kunst & Antiekveiling - 12 /16 april - met Wiggers, Raaphorst, Zon, Den Beer Poortugael, Van Wijngaarden, Bauffe, Simon Maris, Vogel, Wittig-Keijser, Willy Sluiter, Ronner-Knip, De la Rivière, Smits, De Ruiter, een Duits straatje door Hoynck van Papendrecht, Savrij, Geraldine van de Sande Bakhuyzen. Check hier (*nu met de juiste link, vorige editie stond er een verkeerde!)
VEILINGHUIS KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 12/16 april - met Van Wijngaerdt, Groenewegen, W.G.F. Jansen, Ter Meulen, Heijenbrock, Hendrik Hulk, Mesdag-van Houten, Willem Roelofs, Jan Kruijsen, Raaphorst, Nakken, Oerder, Meeles, Klinkenberg, Van Daalhoff, Marie van Regteren Altena, een stilleven met perziken door Rueter. Check hier.
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - Voorjaarsveiling timed only - 12 - 19 april - catalogus zeer binnenkort online. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Kunst & Antiekveiling April - 13 april - Jan Evert Morel II, Kruseman van Elten, Eerelman, een hondje door Ronner-Knip, Morgenstjerne Munthe, een ‘bevlagde’ Spuistraat door Klinkenberg, een bedelaar door Marius Bauer en Jan Cossaar. Check hier.

VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Algemene Kunst- en Antiekveiling - 14 – 26 april 2021 (schilderijen 15/4) - met Constant Artz, Geraldine van den Sande Bakhuyzen, Bosboom, Mauve, Mari ten Kate, Van Welie, Floris Arntzenius, Pieters, Van der Waay, Marie & Martinus van Regteren Altena, Morgenstjerne Munthe, Ans van den Berg, Van Wijngaerdt, een binnenhaven door Van Mastenbroek, Wolter, Robertson, Lizzy Ansingh, Zandleven, Albert Neuhuys, de Sint Lievensmonstoren in Zierikzee door Van Dam-van Isselt, Jo Bauer, Bastert, Gorter, Monnickendam, Van Prooijen, Willem Roelofs, diverse dames in potlood en inkt door Alexander Bakker Korff, David Bles, Kruijsen, Dijsselhof, Van Blaaderen, Van Daalhoff, Nefkens, Duiker, Gildemeester, Sijthoff en een stilleven met een sinaasappel door Stutterheim. Check hier.
VEILLINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en Antiekveiling - 18 april - met Raaphorst, Willem Weissenbruch, Willem Maris, Akkeringa, Van der Stap, Terhell, Arnold Koning, Constant Artz, Klinkenberg, J.H.B. Koekkoek, Albert Neuhuijs, Jan Kleintjes, aanstormende cavalerie door De Veer, Van Soest, Greive, Kleijn, Heijl en Herman Heijenbrock. Check hier.
Boek - De schilders van het Panorama van Scheveningen
Een ambitieus project. Dat was Panorama Mesdag vanaf het begin. Nu ruim 140 jaar geleden. Een jubileumjaar en aanleiding voor het verschijnen van de publicatie: De Schilders van het Panorama van Scheveningen. Wederom geldt; een ambitieus project. Het uitgangspunt van de makers van het boek (Museum Panorama Mesdag en Scriptum Art Books) is de wens om een standaardwerk over het Panorama Mesdag te maken. Het onvolprezen panoramaschilderij van bijna 1700 vierkante meter, dat door de schilder zelf - Hendrik Willem Medag (Groningen, 1831 - Den Haag, 1915) - als zijn magnum opus werd beschouwd. Een waar meester toont zich vaak een verbinder, die binnen samenwerkingen extra krachten weet te realiseren. Juist voor dat aspect is er in het boek extra aandacht. Het panorama is ontstaan op basis van de ideën van Mesdag, maar behalve door de zeeschilder zelf als drijvende kracht, evenzeer gerealiseerd door zijn vrouw Sientje Mesdag-van Houten, Théophile de Bock, Bernard Blommers en enfant terrible George Hendrik Breitner. Het mooi uitgegeven boek 'De schilders van Panorama Mesdag Scheveningen' maakt kunsthistorisch inzichtelijk hoe het panorama is ontstaan en maakt daarnaast op verschillende persoonlijke niveaus van de betrokken kunstenaars invoelbaar hoe Team Mesdag dit 'onmogelijke' schilderij voor elkaar heeft gekregen. Meer informatie hier in het persbericht.
De schilders van het Panorama van Scheveningen (2021) - Auteurs: Suzanne Veldink en Laura Prins, met bijdrages van Titia van Lier, Evelien de Visser en Boudewien Goslings / Uitgave Scriptum Art Books, Den Haag | Museum Panorama Mesdag (192 pagina’s). Verkrijgbaar in de museumwinkel (webshop) en de Nederlandse boekhandel.
Video - Meisje in een witte kimono - Rijksmuseum in 60 seconds
Tentoonstelling - Schatten uit het depot - van Arntzenius tot Zeepbakje - Haagse Historisch Museum
Via Instagram: @museumsneek
Deze brievenbak werd gebruikt om brieven en kaarten in te bewaren, die per beurtschip werden verzonden. Aan de binnenkant van het deksel een schildering: twee elkaar tegemoet zeilende tjalken.
De brievenbak was van Wiggert Amsterdam. Hij onderhield een beurtdienst van Hindeloopen op Sneek van 1898 -1950. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie - Hendrik Valkenburg
Hendrik Valkenburg had een vroege roeping, maar maakte pas laat de keuze voor een carrière als fulltime kunstschilder. Eerst stond zijn vader hem in de weg, vervolgens de belangen van zijn gezin en daarna een kwakkelende gezondheid.

Hendrik Valkenburg (Terwolde, 1826 - Amsterdam, 1896) wordt op 8 september 1826 in Terwolde - onder de rook van Deventer - geboren als zoon van bakkersknecht Cornelis Valkenburg en Aaltjen Egberts. De kleine 'Hein' wil op jonge leeftijd al tekenen, maar zijn vader ziet liever dat zijn zoon een vak leert. Zo komt Hein eerst in de leer bij een goudsmid en vervolgens in een boekhandel. In zijn vrije tijd mag hij wel lessen volgen aan de Deventer tekenschool onder leiding van de schilder Jacob Jansen Vredenburg. Het talent van de jonge tekenaar staat buiten kijf. In zijn Deventer jaren wordt hij twee keer onderscheiden met een medaille, voor een getekend portret en voor een naaktstudie. Toch kan hij pas na het overlijden van zijn vader in 1844 serieus toewerken naar een carrière als schilder. In 1848 heeft Hein voldoende gespaard om te vertrekken naar Antwerpen waar hij studeert aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten.

In 1853 kan Valkenburg als tekenleraar in Almelo aan de slag. Hij verkiest de financiële zekerheid boven zijn scheppingsdrang en vertrekt uit de Scheldestad. In Almelo ontmoet hij zijn echtgenote, worden de kinderen geboren en vertoeft de schilder in relatieve rust. Maar onderhuids blijft het borrelen. Via aanstellingen als tekenleraar in Helmond en als hoofd van de burgeravondschool in Zwolle, komt Valkenburg uiteindelijk toch in Amsterdam terecht. Om voeling te houden met zijn ambities stuurde hij jaarlijks werken in naar de beoordelingscommissie voor koninklijke subsisies. Uiteindelijk wordt hij uitgenodigd. 'Toen de schilder werkelijk kwam, zagen de verwonderde commissieleden een ruim 45 jarig man, echtgenoot en vader, die niets anders begeerde dan eene tegemoetkoming in de kosten voor een tijdelijk verblijf in Amsterdam. Ze werd hem toegestaan en van Mei tot September werd het bekende atelier op de Rozengracht betrokken. Eenmaal hier zijnde, beviel het er hem zoo goed dat hij moeite deed, er een vaste betrekking te krijgen. Deze deed zich weldra voor aan de ambachtschool in de Westerstraat,' memoreert Johan Gram in Elsevier's Geïllustreerd Maandblad (1894). De hoofdstad is Valkenburg goed gezind. Hij verkoopt zijn werk - hoofdzakelijk landelijke interieurs - , maar blijft daarnaast lesgeven. Dat trekt een zodanige wissel op zijn gezondheid dat hij na enkele jaren besluit de school te verlaten om alleen van zijn kunst te leven. In 1883 ontvangt hij tijdens de wereldtentoonstelling in Amsterdam voor het schilderij 'Een stichtelijk uurtje in den Achterhoek’ een gouden medaille. 'Zonder schroom [...] een meesterstuk' schrijft de Nieuwe Rotterdamsche Courant. Het schilderij wordt verkocht aan Godfried Hendrik Leonard, baron van Boetzelaer. Het betekent eindelijk het langverwachte startschot voor een geslaagde carrière, waarin Valkenburg vooral met zijn Larense binnenhuistaferelen bekend zal worden.
'Noeste vlijt, stalen ijver en wilskracht', zo beschrijft het Dagblad van Zuidholland en 's Gravenhage de schilder ter ere van zijn zeventigste verjaardag. En passent wordt in dezelfde krant ook melding gemaakt van zijn bijdrage aan een recent geopende aquarellententoonstelling in Enschede, waar de schilder vertegenwoordigd is. Twee maanden later komt hij - ondanks zijn altijd al kwakkelende gezondheid - toch vrij plotseling te overlijden aan een hartverlamming. De schilder wordt begraven op de Oosterbegraafplaats en enkele maanden later worden zijn nagelaten schilderijen geveild bij Frederik Muller in Amsterdam. Onder andere Museum Mesdag, Museum Catharijneconvent, Kröller Müller, Rijksmuseum Twente, Singer Laren en het Rijksmuseum Amsterdam hebben werk van zijn hand in hun collecties. De Sint Janssteeg in Laren werd in 1927 omgedoopt tot de Hendrik Valkenburglaan. In 2018 krijgt Museum Catherijneconvent het originele schilderij 'Een stichtelijk uurtje in den Achterhoek' officieel in bruikleen. Lees meer hier.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek. Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS, of via de boekhandel.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!