Haagse School: voor hete vuren, met militair verdriet & Amsterdam in aquarel en pastel - Editie #94
Aankomende veilingen
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Schilderijen - bronzen - keramiek- zilver - Live veiling zojuist (10 mei 19:30 uur) begonnen - met Albert Neuhuijs, Van der Ven, Mauve, Tibbe, woonwagens en circustenten door Bastert, Jacob Ritsema, Engel, De Graaff, Van Konijnenburg, kippetjes op een boerenerf door W.G.F. Jansen, Dupont. Check hier.
VEILINGHUIS BUBB KUYPER HAARLEM - Auction 74 - 18 tot 21 mei - met Akkeringa, Bauffe, een gezicht op de Theems door Cossaar, Dijsselhof, G. Haverman, H. Haverman, Jurres, Van Konijnenburg, Edzard Koning, Catharina Kool, Antoon en Theo Molkenboer, Plasschaert, Willy Sluiter, Van Soest, een Iers landschap van Toorop, portret van een schippersknecht door Jan Veth, Van der Waay, Wenckebach, Van Wijngaerdt. Check hier. Diverse dames door De Famars Testas, Antoni de Jonge, Jongkind, De Josselin de Jong, Kaemmerer, Knip, Albert Neuhuijs, Poggenbeek, vissersvrouwen door Sadée, Vrolijk en Wiggers. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling (online) 14 mei - met Groenewegen, Rip, Pabst en een breiende vrouw door Van Rappard. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art - zaalveiling 26 mei - met Gabriël, Van Everdingen, Philippeau, Hulk sr., J.J.C. Spohler, J.H.B. Koekkoek, Mari ten Kate, Ronner-Knip, Nakken, Eerelman, Van Deventer, Geraldine van de Sande Bakhuyzen, een regenboog door Willem Roelofs, J.H. Weissenbruch, Mauve, H.W. Mesdag, getekende waspitten van Breitner, een molen door Toorop, Floris Arntzenius, bloemen door Witsen, Koster, Apol, een Amsterdams stadsgezicht door Jacob Maris, Tholen, De Bock, Willem Maris, Albert Neuhuijs, Blommers, een breischool in Huizen door Wally Moes, Jozef Israëls, Thérèse Schwartze, Johannes ten Kate, Willy Sluiter, Gorter, Klinkenberg, Scherrewitz, opiumschuivers door Marius Bauer, Isaac Israels, Smits, Voerman, Verster, Jongkind, De Zwart, Van Blaaderen, Wolter en een zonnig gezicht op de Leuvehaven in Rotterdam door Van Mastenbroek. Check hier.

VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Master Paintings, 19th Century & Early Modern Art Online - Online | 27 mei 2021 - met Rust, Joseph Bles, Hermanus Koekkoek II, Hulk sr., Herman ten Kate, Elchanon Verveer, Hoynck van Papendrecht, dieverse heide- en boslandschappen door Hanedoes, Bogaard, Vos, Mauve, Bosboom, Bakker Korf, Jozef Israëls, Floris Arntzenius, Zoetelief Tromp, Louis Apol, Constant Artz, Mesdag-van Houten, Akkeringa, De Zwart, Poggenbeek, Raaphorst, Voerman, Kever, Moerman, Barbara van Houten, Oerder, de Amstel in de schemer door Wolter, Zandleven, een gans en een kalkoen door Van Hoytema, Hart Nibbrig, Van Blaaderen, een zelfportret door Weijns, Leo Nardus en Toorop. Check hier.
Tentoonstelling: Breitner, Israels en tijdgenoten. Amsterdam in aquarel en pastel - Stadsarchief Amsterdam
Amsterdam in aquarel en pastel 1860-1920 (2021) - Auteur: J.F. Heijbroek / Uitgeverij Thoth, Bussum (208 pagina’s).
Nieuws: Limburgs Museum voor hete vuren

Stichting M5 is een samenwerkingsverband van vijf stadsmusea: Museum Gouda, het Markiezenhof in Bergen op Zoom, Gemeentemuseum Het Hannemahuis in Harlingen, het Westfries Museum in Hoorn en het Stedelijk Museum Zutphen. Deze musea speuren in het depot van het Rijksmuseum naar verrassend werk van onbekende meesters en onbekend werk van beroemde schilders. Dat leverde al twee reizende tentoonmstellingen op. 'Lage landen' en 'Koele wateren', dat momenteel te zien is in Museum Gouda. Op 30 april 2021 is M5 uitgebreid met het Limburgs Museum, gevestigd in Venlo. Dit museum zal meedoen met de tentoonstelling 'Hete vuren', de laatste in de reeks, waarin eerder ook nog 'Hoge luchten' zal volgen. Meer informatie hier.
Tentoonstelling: Het beeld spreekt! - Nederlands Steendrukmuseum - Valkenswaard
Via Instagram: @villamondriaan
🖼 : Piet Mondriaan, Polder met aangemeerde boot bij Amsterdam I., 1899-1900, olieverf op doek, particuliere collectie
Op dit schilderij is een binnenschip in een kleine waterweg in de buurt van Amsterdam te zien. Op de achtergrond is aan de linkerzijde de Koninklijke Waskaarsenfabriek weergegeven, die Piet Mondriaan in hetzelfde jaar nog op een apart doek vastlegde. De fabriek werd destijds vaak afgebeeld “om de kostbare erfenis van een roemrijk verleden te verbeelden”. Mondriaan legde de fabriek echter om andere redenen vast. Bekijk de Instagram post hier.
Biografie: Thomas Simon Cool
Thomas Simon Cool ontwikkelde zich als kunstenaar op de tweesprong tussen de romantiek en de nieuwe natuurbeleving van de Haagse School. Een grote werklust gecombineerd met zwakke zenuwen, zorgde voor een kort maar krachtig schildersleven.
Thomas Simon Cool (Den Haag, 1831 – Dordrecht, 1870) wordt op 12 december 1831 geboren in Den Haag. Zijn vader Wouter Cool is hoofdambtenaar van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Moeder Jikke de Vries Koopmans overlijdt als Thomas dertien is. Cool sr. hertrouwt twee jaar later. In 1848 wordt uit dat huwelijk Thomas' halfbroer Wouter geboren, die later carrière zal maken in het leger. De jonge kunstenaar volgt dan al zijn eerste onderwijs aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar hij les krijgt van onder andere Jacobus van den Berg. In 1851 begint hij aan zijn eerste meesterstuk, geïnspireerd op een sterfscène uit 'Atala', een novelle van de Franse schrijver François René de Chateaubriand. De twintigjarige Thomas werkt twee jaar aan het schilderij, dat ruim drie meter breed is. Het betekent meteen zijn doorbraak. In 1853 oogst hij succes met het werk tijdens een tentoonstelling in Den Haag, in 1854 in Rotterdam en Amsterdam en in 1855 in Parijs. Overal wordt 'de kloeke poging van den jongen schilder zeer op prijs gesteld,' aldus Carel Vosmaer in zijn 'Over Kunst - schetsen en studieën' uit 1882: 'De eerste greep was gelukt en eene schoone toekomst opende zich.'

De jonge Cool vertekt samen met zijn vriend de Taco Jan Scheltema naar Parijs, waar hij zo'n drie jaar zal studeren. In zijn Parijse jaren weerspiegelt de invloed van zijn gesprekken met de schilder Johannes Bosboom, die hem zou hebben laten inzien dat 'het muzikale en het dichterlijke' onderdeel uit zou moeten maken van zijn schilderen. Vanaf 1857 woont Cool weer in zijn ouderlijk huis aan het Westeinde in Den Haag. Hij weet zijn historische schilderijen nu en dan tentoon te stellen maar vertrekt in 1861 naar Antwerpen om verder te studeren aan de academie aldaa. Hier maakt hij kennis met zijn mede-studenten, de Nederlanders Alma-Tadema en Van Trigt en de Belgische schilder Bource. Ondertussen stuurt Cool zijn nieuwe schilderijen - simpele, boerentaferelen en niet meer de grote, litteraire thema's van weleer - in voor tentoonstellingen in Nederland. Hij heeft succes met zijn 'Meisje bij een bron', 'ploegende paarden' en portretten van onder andere zijn vrienden Scheltema en Van Trigt. Na zijn terugkeer in Nederland vindt Cool een baan als tekenleraar aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda, waar zijn halfbroer net aan een opleiding is begonnen. De aanhoudende 'zielepijnen' hebben dan echter al een deel van zijn levenskracht weggenomen. Desondanks wordt hij gewaardeerd en al snel bevorderd tot leraar eerste klasse.
Op 29 augustus 1870 maakt de schilder in zijn woonplaats Dordrecht een einde aan zijn leven. Zijn vader plaatst een advertentie in dagblad Het Vaderland: 'Heden overleed na eene langdurige ongesteldheid mijn hartelijk geliefde zoon Thomas Simon Cool, leraar aan de Kon. Militaire Academie te Breda.' In 2005 wordt in Museum Paul Tetar van Elven in Delft de tentoonstelling 'Zoo vele talenten in zielepijn vergaan...' georganiseerd, waarbij een gelijknamige catalogus, geschreven door Marjan Reinders verschenen is. Hierin is ondermeer aandacht voor nagelaten dagboekfragmenten en brieven van de schilder.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Tijdens de 20th Century Evening Sale van Christie's op donderdag 13 mei in New York wordt Vincent van Gogh's 'Le pont de Trinquetaille' geveild als lot 29 B. 'een zeldzame kans om een van de schilderijen uit Arles te bemachtigen, zijn meest gewilde periode bij verzamelaars,' aldus kunsthistoricus Martin Bailey in The Art Newspaper: 'Het schilderij is gemaakt in juni 1888 en stelt een brug over de rivier Rhône van Arles naar de buitenwijk Trinquetaille voor. Van Gogh zette zijn ezel op de kade, op slechts een paar minuten lopen van het Gele Huis, het huis dat hij later zou delen met Paul Gauguin. Het uitzicht op de rivier was niet ver van waar hij drie maanden later een nachtelijk visioen zou schilderen, Sterrennacht over de Rhône (1888).' Het werk kent een illustere lijst met voormalige eigenaren en komt nu voor eerst sinds 2004 weer op de markt. Richtprijs 25-35 miljoen dollar. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!