Haagse School: witte muurtjes, het Amsterdam van 1885 & de Scheveningse pier - Editie #129
Aankomende veilingen
NOTARISHUIS ARNHEM - Kunst en Antiekveiling - tot 13 september - met hooiwerkers door Hart-Nibbrig, Van Houten, Rip en Johannes Spohler, Wijdoogen, Ten Kate, Bakker-Korff en een allegorie door Van Welie. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Timed online veiling | 25 september - met Van Lokhorst, Dankmeyer, ezeltje rijden door Isaac Israels, Ten Kate, Rip, Hilverdink, Bodifée, Briët, Contant Artz, Bauffe, Van Hulsteijn, Frits Mondriaan, negen figuurschetsen door Willy Sluiter, Höppe, Münninghof, Simon Maris, Oldewelt, Eickelberg, Willem en J.H. Weissenbruch, een gezicht op Dordrecht door Floris Arntzenius, Bleys en H.W. Jansen. Check hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Septemberveiling - 26 t/m 28 september - de catalogus van de september veiling wordt op 17 september gepubliceerd. Check hier.
VENDUHUIS DE ELAND DE ZON AMSTERDAM - Septemberveiling - 26 t/m 29 september - met Mauve, Voerman, Witkamp, een gifslangenplaag door Jurres, Hulk, Arnold Koning, een vrouw op een hondenkar door Melcher-Tilmes, W.G.F. Jansen, Van Kregten, Van Wijngaarden, Bikkers, Mak, Wijsmuller, Hoevenaar en J.H.B. Koekkoek. Check hier.
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Septemberveiling - schilderijen op 27 september - met een molenaar door Witsen, bloemen door Liernur, De Bruin, Berends, De la Rivière, W.G.F. Jansen, Van der Weele, Cornelis Kuypers, Akkeringa, Bogman, Markus, Klinkenberg, Münninghof, Helfferich, Van Rappard en Arnold koning. Check hier.
Boek: 'Wat stilte wil' - het Amsterdam van 1885 - Arthur Japin
De nieuwe roman van Arthur Japin speelt zich af in het veranderende Amsterdam van 1885, waarin een eigenzinnige jonge zangeres haar weg vindt. De schrijver van Wat stilte wil, leidt de lezers van Hat Parool langs oude sociëteiten, opleidingsgebouwen, woonhuizen en de plek van de allereerste Amsterdamse jogger en het café-restaurant waar schilders als Witsen, Van Looy, Breitner en Isaac Israels samenkwamen met dichters als Willem Kloos en Albert Verwey. De kunstenaars deelden lief en leed en gaven er hun nieuwe kunsttheorieën gestalte. Meer informatie hier.
Tijdschrift: Toeval, strategie en succes in het leven van Nederlandse kunstenaars (1600-1920) - RKD - Den Haag
In hoeverre waren kunstenaars verantwoordelijk voor hun eigen succes? Het nieuwe dubbelnummer van Oud Holland staat in het teken van de manieren waarop Nederlandse kunstenaars tussen 1600 en 1920 in hun artistieke carrière actief en bewust weerstand boden aan het lot. Alle artikelen in het nummer zijn geschreven door medewerkers van het RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis. Zeventiende- en achttiende-eeuwse kunstenaars als Herman Saftleven (1609-1685) en Cornelis van Spaendonck (1756-1839) komen aan bod, maar ook Hendrik Willem Mesdag (1831-1915) en Piet Mondriaan (1872-1944). De auteurs onderzoeken hoe netwerkstrategieën werden ingezet om succes niet aan het toeval over te laten. Meer informatie hier.
Via Instagram: @demesdagcollectie
🌊 Branding op de Noordzee (1870)
Bekijk volledige post op Instagram hier.
Biografie: Bernard Schregel
Bernard Schregel had als kunstschilder een vliegende start, waardoor hij de rest van zijn carrière een beetje achter de feiten aan is blijven lopen. Een feilloos gevoel voor de toets en toon van de Haagse School, brachten hem uiteindelijk meer activiteiten in de kunst dan uitsluitend als schilder.
Bernardus Petrus Schregel (1870, Den Haag - 1956, Den Haag) wordt op 17 mei 1870 geboren in Den Haag. Bernard is een snelle leerling. Al op zijn zestiende wordt hij toegelaten aan de Haagse Academie voor Beeldende kunsten. Door samenwerking en volharding vooruit, is de schildersvereniging waar hij aansluiting bij vindt. In 1890, tijdens de jaarlijkse tentoonstelling voor studenten van de academie, wordt zijn werk door de jury, waar ondermeer Hendrik Mesdag, Christoffel Bisschop en Geraldine van de Sande Bakhuizen deel van uitmaken, met eer onderscheiden. Mesdag koopt bovendien één van zijn schilderijen voor in zijn beroemde collectie. De schilder maakt in 1892 een vliegende start in zijn professionele carrière, wanneer koningin Emma een schilderij van hem koopt. Schregel is dan inmiddels ook lid van Pulchri Studio, waar de kunstbeschouwingen een goede mogelijkheid vormen om zijn werk verder bekendheid te geven. Hij verkoopt in de eerste jaren na zijn opleiding zijn werk, dat voornamelijk bestaat uit landschappen in de stijl van de Haagse School, uitstekend. Ook zijn stillevens worden door zowel vakbroeders als het kopende publiek gewaardeerd. Om zijn levensonderhoud aan te vullen geeft de schilder tekenles.
Schregel is aan het begin van de twintigste eeuw uitgegroeid tot een gewaardeerde figuur in het Haagse culturele leven. Behalve met zijn collega's, onderhoudt hij ook betrekkingen met Louis Couperus en andere schrijvers, journalisten en hoogwaardigheidsbekleders. Deze activiteiten staan mede in dienst van Schregel's werkzaamheden als kunsthandelaar. Hoewel zijn werk gewaardeerd wordt, gaat hij niet mee met de modernere schilderstijlen die de 'grijze school' steeds meer verdringen. In het tijdschrift Onze Kunst bespreekt de progressieve criticus-schilder Conrad Kickert het werk van de schilder in 1908 als volgt: 'Met Bernard Schregel is het bedenkelijker, daar hier, waar gansch de vonken van vernuft niet afspatten, geen voortreflijker werk buiten zijn genre van-belichte-boerderij-muurtjes-onder-groen bewijzen brengt dat deze schilder, in gunstiger omstandigheden, nog wel een artiest zou kunnen zijn, terwijl dit genre zelf, waar de witte muurtjes geen zon en de buitensfeer geen tinteling heeft, waar de hardheid kil en de zonnigheid koud is, geen getuigenis van geestesbewegen verschaft. Jammer dat ook enkele landschappen, gemoedelijk en gevoelig, versuft zijn door doodwerken.' Schregel blijft bij die gewraakte stijl, want ze zijn zo gevoelig opgezet dat ze de kritiek van Kickert moeiteloos weerstaan. Die is beter te zien in het licht van die tijd. Schregel is standvastig, hoewel hij niet wegkijkt voor sommige ingetogen vernieuwers, getuige het grote aantal werken van Jan Mankes dat hij verhandelt. Dat zijn eigen carrière niet volledig ten onder gaat aan zijn andere werkzaamheden, bewijzen buitenlandse exposities in Rome en een gouden medaille tijdens de wereldtentoonstelling in Montevideo.
Schregel overlijdt op 18 oktober 1956, na een lang ziekbed, op 86-jarige leeftijd in het ziekenhuis aan het Westeinde in Den Haag. Hij was op dat moment het oudste lid van Pulchri Studio. Een jaar later wordt tijdens de traditionele voorjaarstentoonstelling niet alleen de 110de verjaardag van de vereniging gevierd, ook Schregel wordt geëerd met een selectie uit zijn werk. Behalve lid van Pulchri Studio was de schilder ook verbonden aan Arti et Amicitiae en Sint Lucas in Amsterdam en de Haagsche Kunstkring. Werk van Schregel is vertegenwoordigd in de collecties van Museum Mesdag en het Kunstmuseum Den Haag. In 2016 werd het familiearchief geschonken aan het Haags Gemeentearchief. Het geeft een beeld van de artistieke loopbaan van Schregel en zijn dochter Antoinette Bernardine Schregel (1903-1980). Naast familiefoto's bevat het ook originele tekeningen en aquarellen van beide kunstenaars.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!