Het getemde beest, voorjaarsveilingen & de kop van Gordina - Editie #153
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 153ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
Een jaar na zijn honderdste sterfdag komt de aandacht voor ‘s Neerlands beroemdste impressionist dan toch op gang. In museum Singer Laren opende op 14 juni de tentoonstelling “Breitner | Schilderbeest”. Althans, zo stond het nog in het persbericht. Het beest is gebleven, maar niet op het affiche, daar prijkt nu simpelweg “Breitner”. En dat is meer dan voldoende.
In vijf serene zalen komen de ‘geweldig overweldigende’ werken van de in Rotterdam geboren Amsterdamse impressionist George Hendrik Breitner (Rotterdam, 1857 - Amsterdam, 1923) goed tot hun recht. Vijf zalen met achtereenvolgens woest bereden paarden, gekronkelde naakten, door de regen en het leven geknevelde passanten, natverlichte Amsterdamse straten, kraakheldere tekeningen, zelfbewuste kimonomeisjes, de mooiste onzichtbare maan die er bestaat en een verdwaald straatje in Rotterdam. Of zoals het door gastconservator Suzanne Veldink is gelabeld: Oefenen, Figuur, Licht/Donker, Lijn en Kleur. Niet alleen de namen van de zalen, maar ook van de hoofdstukken in de verhelderende catalogus waarin nieuw licht op één van ‘s lands meest besproken schilders van rond de vorige eeuwwisseling wordt geworpen.
Breitner was op de toppen van zijn roem toen er in 1901 een grote overzichtstentoonstelling met meer dan tweehonderd werken in Arti et Amicitiae in Amsterdam werd georganiseerd. En daarna? Stopte het. Het vuur gedoofd, het beest getemd? Sommigen geloven van wel. De schilder verhuisde naar een villa in Aerdenhout, gebouwd met de opbrengst van de tentoonstelling en in gezelschap van zijn vrouw Marie Jordan. Een voormalig model. Niet geheel toevallig werd er op die eerste grote overzichtstentoonstelling geen enkel naakt getoond. Dat maakt de tentoonstelling in Laren meer dan goed, inclusief het katachtige meesterwerk Liggend naakt waarvoor mevrouw Breitner-Jordan zelf model heeft gestaan.




Een Amsterdamse bouwput uit 1903 is het ‘jongste’ werk dat wordt getoond. Indachtig een uitspraak van de kunstenaar dat je je beste werk maakt voor je veertigste. Een uitspraak die door Suzanne Veldink letterlijk is genomen bij het ontwikkelen van haar visie op het schilderbeest Breitner dat zich uiteindelijk liet temmen. Meer informatie over de tentoonstelling hier.
Aankomende veilingen
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Masters, Nineteenth Century & Early Modern Art Part 1, 2 & 3 - 28, 29 en 30 mei - PART I met Eversen, Willem Koekkoek, Mari ten Kate, Springer, Willem Roelofs, Ronner-Knip, badgasten door Floris Arntzenius, Mesdag, Mauve, Geraldine van den Sande Bakhuijzen, Mondriaan, een span met twee witte werkpaarden door Breitner, dames op een bankje in het Bois de Boulogne door Isaac Israels, J.H. Weissenbruch, Van Maastenbroek, Jan Toorop, Jongkind, Roosenboom, Ansingh, Louis Apol, Koster en Pieters. Check hier. PART II met Gruyter jr, Riegen, Hans, Hoppenbrouwers, Van Leen, Vos, J.J.C. Spohler, Mauve, Springer, Gerardina Jacoba van de Sande Bakhuijzen, Valkenburg, Romeny, Jan Weissenbruch, Hoynck van Papendrecht, Bosboom, Schenkel, was ophangen door F.H. Kaemmerer, J.H.B. Koekkoek, J.F. Hulk, E.P. van Bommel, een studie van de training voor een hondencircusact door Eerelman, Johan Koelman, een grote stier door De Haas, Dommersen, Rip, Tholen, Van Borselen en Scherrwitz. Check hier. PART III met zomer- en winterlandschappen door Louis Apol, Willem Roelofs, Van Borselen, Willem Maris, Scherrewitz, Akkeringa, Pieters, W.G.F. Jansen, J.M. ten Kate, Gabriël, Willy Sluiter, Mesdag, J.H. Weissenbruch, Klinkenberg, Van Mastenbroek, Constant Artz, Kees van Waning, Tholen, Kever, Wolter, Helfferich, schtsen door Marius Bauer, drie circuspaarden door Breitner, Robertson, een kreeft door Dijsselhof, Willem de Zwart, Floris Arntzenius, Jan Toorop, Isaac Israels en Bleckmann. Check hier.
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Algemene veiling - 3 en 4 juni - met Van Steenwijk, Looman, Garjeanne, Mesdag-van Houten, Stutterheim en Allebé. Check hier.
MEDUSA AUCTIONEERS SPRUNDEL - Voorjaarsveiling - 4 en 5 juni - met Van der Weel, Van Soest, Vinke en een markttafereel door De la Rivière. Check hier.
ADAMS AMSTERDAM AUCTIONS - NRC Art, Jewellery & Bags - 10 en 11 juni - met Breman, Van Wijngaerdt, Tholen, Willem de Zwart, Floris Verster, Simon Maris, Hirschig, J.F. Hulk, David Oyens en Hobbe Smith. Check hier.
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Voorjaarsveiling - 17 juni - meer informatie hier.
VEILINGHUIS ONDER DE BOOMPJES LEIDEN - Timed Online Veiling - 17 tot 19 juni - De catalogus wordt op 8 juni gepubliceerd. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Kunst & Antiek - 24/28 juni - De catalogus komt vrijdag 14 juni 2024 rond 17.00 uur online. Check hier.
VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Kunst- en Antiekveiling 193 - 25 juni. Meer informatie hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst & Antiek - 30 juni - De catalogus zal vanaf zondag 16 juni online staan, dan opent ook het bieden. Check hier.
Podcast: Hélène de Rothschild
In de RKD-podcastreeks over vrouwelijke verzamelaars is een nieuwe aflevering verschenen. Katrien Timmers, conservator van Kasteel de Haar, vertelt aan podcastmaker Caspar Stalenhoef over het bewogen leven van Hélène de Rothschild (1863-1947).
De grootste culturele nalatenschap van Hélène de Rothschild is Kasteel de Haar, vlakbij Utrecht. Haar echtgenoot Etienne van Zuylen erfde het in 1890. Het kasteel werd vervolgens met het geld en (mede) naar de smaak van Hélène herbouwd en ingericht. Het echtpaar kreeg twee zoons, waarvan de oudste in 1912 overleed, toen hij op weg was naar Kasteel de Haar. Daarna kwam Hélène er niet graag meer. Ze leefde steeds meer gescheiden van haar man en rond 1918 begon ze een relatie met de Portugese schrijfster en feministe Olga de Moraes, met wie ze tot haar dood samen was. Ervaar meer over het leven en werk van Hélène de Rothschild hier.
Tentoonstelling: Zomers - Een keuze uit de collectie - Museum de Lakenhal - Leiden
Van Jan Wolkers tot Annie Goddijn en Jan Toorop: in de zomer van 2024 is de presentatie Zomers! – Een keuze uit de collectie met ruim dertig werken uit de vaste collectie van Museum De Lakenhal die zich lieten inspireren door de zomer te zien. Ze dateren uit periode 1850 tot 2000, een tijd waarin de beleving van de zomer sterk veranderde. De tentoonstelling is van 16 juli tot en met 13 oktober 2024. Meer informatie hier.
Tentoonstelling: Van Gogh’s Gordina - Het Noordbrabants Museum's-Hertogenbosch
Het Noordbrabants Museum toont nog tot 30 juni het werk Kop van een vrouw (1885) van Vincent van Gogh. Het schilderij geldt als topstuk uit de Brabantse periode van Van Gogh en is sinds 2023 in het bezit van een Engelse verzamelaar, die het voor bijna vijf miljoen Britse ponden wist te verwerven tijdens een veiling van Christie’s London. Model Gordina de Groot is een van de personen die staat afgebeeld op De aardappeleters (1885). Ze was een boerendochter uit Nuenen en stond vaker model voor Van Gogh. Meer informatie hier.
@museumgouda via Instagram
Ook zes bijzondere lithografieën van Jan Toorop zijn vanaf dit weekend te zien in Hete Vuren. Bovenstaande is er één van. Toorop maakte de werken in opdracht. Ze waren een persoonlijk cadeau voor de vader van de opdrachtgever, ter ere van diens 25-jarig jubileum als directeur van De Stearine Kaarsenfabriek in 1905.
De levendige kunstwerken geven een inkijk in het proces van kaarsen maken en het dagelijks werk van de arbeiders - zowel mannen als vrouwen - in de Goudse kaarsenfabriek. Ze zijn oorspronkelijk getekend op kalksteen, “geïnkt” en vervolgens in beperkte oplage op papier gedrukt.
Benieuwd hoe deze prachtige werken, die voor het eerst na meer dan 20 jaar depot weer te zien zijn, er in het echt uitzien? Kom langs!
Bekijk de volledige post op Instagram hier.
Hoogsteder Museum Foundation via LinkedIn
Olena Zelenska opende de tentoonstelling The Hague - Kyiv in de Oekraïense hoofdstad. Willem Jan Hoogsteder bedacht en maakte de tentoonstelling met schilderijen uit zijn privécollectie. Zelenska: "An exhibition in such conditions is a victory. The victory of culture over destruction".
Op de foto: Willem Jan Hoogsteder in Kyiv in gesprek met Olena Zelenska over een schilderij van Jacob Maris, schilder uit Den Haag, Stad van Vrede en Recht.
Lees de volledige post op LinkedIn hier.
Het aanbod / resultaat
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot Marktplaats. Elke editie treft u hier een werk dat te koop wordt aangeboden of recent is verkocht.
Bij Schuler Auktionen in Zürich wordt tijdens een benefietveiling (6 tot 12 juni) voor de Stiftung Krebforschung Schweiz als kavel 3223, een badende vrouw door Rob Graafland (Maastricht, 1875 - Heerlen, 1940) aangeboden. Het schilderij heeft een richtprijs van 3000-5000 Zwitserse Franken. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.


Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over de kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS.