In een ander licht, vergeten op zolder & kunst voor de kost - Editie #149
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 149ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
Natuurlijk kijken we nog steeds met plezier naar winterlandschappen. En zijn we blij dat we dit jaar ook eens in real life van deze taferelen hebben kunnen genieten. Dat neemt niet weg dat het verlangen naar de voorjaarsbloei zich sterk begint te ontwikkelen.
Naarden The Art Fair markeert traditioneel een kantelpunt; eind januari zijn de ijzers nog scherp, maar lengen de dagen als belofte voor het naderende voorjaar. Tijdens deze kunstbeurs - die afgelopen weekend plaatsvond in de Grote Kerk - waren wederom een aantal kunsthandels vertegenwoordigd die een mooie collectie werken van de Haagse School toonden. Met voorjaarsbloeiers én winterlandschappen.
Aankomende veilingen
DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - 5 februari - met Sterre de Jong, Dankmeijer, een handwerkende vrouw door Willem Eelsingh, Pieters, Markus, Cornelis Kuijpers, Jurres, Poggenbeek, Nefkens, Alber Neuhuys, Marinus geijp, Weiland, Stegeman, Van Lerven, diverse werken door Munninghof, Baukema, Sierig, Briët, Tholen, Jetses, Weegewijs, Van Ingen en Van Everdingen. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - online only - 5 februari - met Willem Elisa Roelofs, Hamel, Groenewegen, Wolter Weyers, Van Konijnenburg, Geijp, Westerbeek, Koppenol, spelende kinderen in de sneeuw door De Vries Lam, Teixeira de Mattos, Poggenbeek en Van Hoytema. Check hier. - VENDUE NEXT DOOR RESERVE - Online Only - 6 februari - met E.p. van Bommel, Van Anrooy, Bogman, Schildt, Van Kregten, Poggenbeek, een gezicht op Zierikzee door W.G.F. Jansen, Stortenbeker en Ten Klooster. Ckeck hier.
KORST VAN DER HOEFF VEILINGEN DEN BOSCH - Kunst & Antiek veiling - 5 februari - met Reijntjens, Geijp, Van Essen, Dona, Van Essen, Kruijsen, Riegen, Ahrendts, Breman, Rueter, Markus, Van Soest, Van Everdingen, Berkemeier en Van Wissen. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling - 7 en 8 februari - met Hamel, Van Nievelt, Heuff en A.C. Geijp. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Veiling 18 februari - Catalogus online: 4 februari. Check hier.
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - afloop online veilingen - 26 Feb t/m 29 Feb - Check hier.
Onderzoek: Vrouwelijke handelaars en verzamelaars in Nederland in kaart gebracht
In 2021 kreeg RKD-conservator Evelien de Visser een NWO-Museumbeurs toegekend voor haar project Vrouwen in de kunst. Handelaars en verzamelaars in Nederland, 1870-1914. Nu heeft De Visser haar onderzoek afgerond. De resultaten dragen bij aan de zichtbaarheid van de vrouwelijke handelaars en verzamelaars in deze periode.
De Visser startte met een inventarisatie van vrouwelijke handelaars en verzamelaars aan de hand van bronnen bij het RKD. Ze onderzocht de kopers van aquarellen in het dagregister van de Haagse kunsthandel Goupil in de periode 1883-1916. Binnen het totaal van 6000 namen konden 114 unieke vrouwelijke kopers worden geïdentificeerd. Ook werd gekeken naar bruikleengevers in tentoonstellingscatalogi van de belangrijkste Nederlandse kunstenaarsverenigingen en kunsthandels in deze periode. Het betrof in totaal 5500 geëxposeerde kunstwerken en objecten, waarvan bijna 560 bruiklenen van vrouwelijke eigenaren. Lees meer via het RKD hier.
Vooruitblik: ‘Haagse School in een ander licht’ - Kunstmuseum Den Haag - vanaf 16 maart
In de tentoonstelling De Haagse School in een ander licht wordt het succes van deze kunststroming van onder meer Jozef Israëls en Hendrik Willem Mesdag onder de loep genomen, schrijft het Algemeen Dagblad over de tentoonstelling die in maart opent in in het Kunstmuseum in Den Haag.
Aan de hand van zes thema’s wordt ed aantrekkingskracht van de Haagse School onderzocht; sentiment, spontaniteit, licht, poëzie, natuurbeleving en landschap in transitie. Binnen elke thema worden hoogtepunten en minder bekende werken uit de collectie van het museum getoond. Bovendien gaan de werken steeds een verrassende confrontatie aan met dat van een kunstenaar uit een andere periode. Denk aan een portret van Jozef Israëls naast een portret van Van Gogh, een schilderij waarop industrialisatie zichtbaar wordt in combinatie met een hedendaagse foto waarop verandering is vastgelegd of een gedicht dat aansluit bij een poëtisch gevoel dat spreekt uit een kunstwerk. Meer informatie hier.
Vooruitblik: ‘Kunst voor de kost’ - Dordrechts Museum - vanaf 20 april
'Als kunstenaar verdien je pas geld na je dood' – het is een veelgehoorde opvatting. Maar waar komt dat idee vandaan? En klopt het eigenlijk wel? Kom meer te weten over de ondernemende kant van de kunstwereld in de tentoonstelling 'Kunst voor de Kost – de kunstenaar als ondernemer in de 19de eeuw.'
Met kunstwerken van o.a. Jozef Israëls, Matthijs Maris, Henriëtte Ronner-Knip en Johan Barthold Jongkind. De tentoonstelling wil laten zien dat kunst niet alleen de ongrijpbare business is die het soms lijkt; maar dat kunstenaar uiteindelijk ook gewoon een beroep is waar mensen hun geld mee verdienen. Meer informatie hier.
Via LinkedIn @MuseumPanoramaMesdag
In de tentoonstelling ‘Kinderen van de Haagse School’ zijn een aantal mooie bruiklenen te bewonderen. Bijvoorbeeld dit schilderij van Anthon van Rappard, afkomstig uit het Centraal Museum in Utrecht.
In 1885 schilderde Van Rappard de arbeiders in de steenfabriek Ruimzicht bij Utrecht. Op het eerste gezicht zou je het misschien niet denken, maar op dit schilderij staan ook kinderen afgebeeld. Vanwege de lage lonen moest vaak het hele gezin meewerken op de fabriek. Kinderen sjouwden op blote voeten met de gevulde steenvormen, gaven de klei aan of legden de stenen te drogen. Zij werkten wel 16 uur per dag. Rond 1872 bestond meer dan de helft van de werknemers in de steenfabriek uit kinderen.
🖼️ Anton van Rappard, 'Fabrieksterrein met arbeiders', 1885. Bruikleen Centraal Museum Utrecht.
Bekijk de volledige post op LinkedIn hier.
Via Instagram @Katwijksmuseum
Dit schilderij is een beetje een vreemde eend in de bijt in onze huidige tentoonstelling die draait om het leven langs de vloedlijn. Het schilderij is namelijk niet geschilderd aan het Katwijkse strand, maar in Viareggio. Hoe komt dat zo? Isaäc was een zoon van de bekende schilder Jozef Israëls. In tegenstelling tot zijn vader ging Isaäcs interesse niet zo uit naar Katwijk, maar meer naar moderne en mondaine badplaatsen zoals Viareggio in Italië en in Nederland Scheveningen. Hoewel Isaäc zeker gevormd was in de Haagse school, miste hij de hang naar nostalgie en voelde zich meer aangetrokken tot kleurrijke taferelen van de moderne tijd. Dit schilderij laat dat duidelijk zien, en biedt een mooi contrast om nog eens extra te zien wat de schilderkunst in Katwijk nu zo bijzonder en anders maakt dan in andere kustplaatsen.
Het schilderij is nog te zien t/m 31 maart in het Katwijks Museum
Bekijk de volledige post via Instagram hier.
Het werk
Dick Wolf, een Amerikaanse tv-producent die bekend is van successeries zoals Law & Order en Miami Vice, kocht in 2022 tijdens een veiling bij Sotheby’s in New York het schilderij ‘Beach at Scheveningen in Calm Weather’ van Vincent van Gogh voor een bedrag van ruim 2,8 miljoen dollar. Hij schenkt dit schilderij nu, samen met ruim 200 werken (schilderijen, beelden, tekeningen) uit vooral de Barok en de Renaissance, aan het Metropolitan Museum of Art in New York.
Het schilderij geldt als één van de eerste werken die Van Gogh maakte in de buitenlucht. Er zijn zelfs zandkorrels in de verf te vinden. Het is gemaakt in 1882, het jaar dat de schilder in Den Haag woonde en een moeizame relatie had met Sien Hoornik en er vaak samen met Breitner op uittrok om te tekenen in de achterbuurten. Van Gogh kenner Martin Bailey beschrijft de bewonderenswaardige geschiedenis die het schilderij doormaakte nadat Van Gogh het werk in 1885, samen met een veertigtal andere schilderijen, had achtergelaten op zolder bij zijn ouders in Nuenen. De schilder vertrok eerst naar Antwerpen en vervolgens naar Parijs.
Van Gogh’s moeder verhuisde nog in datzelfde jaar, na het overlijden van haar maan, met haar dochter Anna, naar Breda. De achterbleven schilderijen werden in een kist opgeborgen en opgeslagen bij de Bredase verhuizer en timmerman Adrianus Schrauwen. Van Gogh vergat zijn werken niet. In de zomer van 1888 schreef hij erover aan zijn broer Theo. Maar toen zijn moeder en zus naar Leiden verhuisden lieten zij de kratten wel achter bij de timmerman.
In april 1890 - drie maanden voor zijn dood - schreef Vincent aan zijn moeder: "Heb je toevallig nog die oude studies en tekeningen van mij? Zelfs als ze op zichzelf niet goed zijn, kunnen ze mijn geheugen opfrissen en informatie verschaffen voor nieuw werk... Maar het is niet belangrijk genoeg dat je er lang naar moet zoeken.'
Verkocht voor één gulden
De familie liet het krat ook na het overlijden van Vincent verstoffen in Breda. Toen ze Adrianus Schrauwen in 1903 eindelijk benaderden, kregen ze te horen dat hij de kist een jaar eerder aan de opkoper Jan Couvreur had verkocht voor één gulden. Couvreur had ze weer doorverkocht aan Kees Mouwen, die in Breda een kledingwinkel uitbaatte. De Rotterdamse kunsthandelaar Christiaan Oldenzeel kocht ze vervolgens en organiseerde één van de eerste grote Van Gogh-tentoonstellingen.
In de kist bevond zich ook het Scheveningse strand. Nadat Oldenzeel het schilderij had verkocht zou het uiteindelijk in 2010 in bezit komen van een Amerikaanse verzamelaar, die het uitleende aan het Minnesota Marine Art Museum in Winona, totdat het bij Sotheby’s geveild werd.
‘Toen ik dezen brief geschreven had kwam het mij voor dat er iets aan mankeerde. Ik dacht – ik moet zorgen dat ik hem schrijven kan dat ik eens zoo’n brok Zand, Zee, lucht heb aangepakt zooals we ’t zamen te Schevening zagen. Toen hield ik mijn brief op en marcheerde dezen morgen naar ’t strand en ben daarvan zooeven teruggekomen met een tamelijk groote geschilderde studie van Zand, zee & lucht en een paar pinkjes & mannetjes op ’t strand.7 Er zit nog duinzand in en ik verzeker U dat ’t niet bij deze blijven zal.’
- uit brief 255 van 11 augustus 1882
Special Offer
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot Marktplaats. Elke editie treft u hier een werk dat recent is verkocht.
Tijdens de Art & Interior Auction bij Van Ham in Keulen wordt deze woensdag 31 januari een charmant paneeltje van Mari ten Kate (Den Haag, 4 maart 1831 - Driebergen, 26 maart 1910) geveild als ‘Jagdhund in den Dünen’. Bieden vanaf € 600,- Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS.
spotlights everywhere,excellent information!,janhoekstra