PAN Amsterdam, samen buiten schilderen & kunst langs de kust - Editie #146
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 146ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
Pokémon GO. Dat is die rage van een aantal jaar geleden, waarbij zowel kinderen als verwassenen achter digitale animaties van spelfiguren op beelden van de camera van hun smartphone, gekoppeld aan echte locaties in de fysieke ruimte aanrenden. Zo maakten we in 2016 voor het eerst massaal kennis met het fenomeen Augmented Reality (AR). Dat leidde tot taferelen waarbij er sprake was van grote toeloop op plekken waar een zeldzame Pokémon ‘gevangen’ kon worden. Van het Vondelpark tot op willekeurige plekken in de duinen.
Die tijden leken afgelopen maand even weer te keren, maar dan met fysieke kaarten, toen het Van Gogh Museum onlangs een serie eigen Pokémonkaarten uitbracht.
Wie het Van Gogh Museum bezocht, liep een paar weken geleden grote kans bij de uitgang een groepje jongemannen tegen het lijf te lopen, schreef de NOS. Zij vroegen bezoekers bij buitenkomst naar hun Pokémonkaarten, om deze online voor hoge bedragen door te verkopen. Zogeheten resellers verdienden zo aan de Pokémon-presentatie in het museum.
Enable 3rd party cookies or use another browser
In het museum zijn zes Pokémon-kunstwerken te bewonderen, gebaseerd op het werk van Van Gogh. Bezoekers kunnen een speurtocht doen en ontvangen aan het eind een Pokémonkaart met een speciale Van Gogh-Pikachu erop. De afgelopen weken doken al verschillende TikTok-video's op met duwende en trekkende Pokémon-fans in de museumwinkel.
Aankomende veilingen
VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Algemene veiling - 4 en 5 november - met Stutterheim, Geijp, Snoek, een molen door Martin Monnickendam, De la Rivière en Hobbe Smith. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Kunst & antiekveiling 7 november - met Mesdag-van Houten, Raaphorst, Tholen, Lopez de Leao Laguna, Van Vliet, Willem & Willem Elisa Roelofs, Geijp, Hermanus Koekkoek, Hendrik Hulk, een schelpenvisser door W.G.F. Jansen, twee stillevens van Dievenbach en Van der Nat. Check hier.
MEDUSA AUCTIONEERS SPRUNDEL - Najaars veiling - 6, 7 & 8 november - met Ronner-Knip, Zon, Helfferich, een Volendammer door Willy Sluiter, Van Langen, Van Rossum du Chattel, Münninghof, Pletser, Mesdag-van Houten, Kruysen, Van Wijngaerdt en een brug over een slotgracht door Klinkenberg. Check hier.
VEILINGHUIS DE ELAND DIEMEN - November veiling - 6/9 november - H.P. Koekkoek, Haaxman, Van Borselen, Jan Weissenbruch, Willem Maris, Marius Bauer, Springer, Joosten, Vertin, Hilverdink, Bosboom, Smith, Scheeres, Lopez de Leao Laguna, Van Kregten, Van der Nat, Berend Brouwer, Broedelet, een stilleven met physalis en gemberpot door Mesdag-van Houten, Dankmeijer, Willem Elisa Roelofs, Offermans, Smits, zigeuners door Broos, W.G.F. Jansen, Pierre Tetar van Elven, Cornelis van Waning, Bastert, Robertson, Wolbers, Doeleman, een Italiaans riviergezicht door J.H.B. Koekkoek, Heijl, Hendrik Hulk, Frits Mondriaan, Grootveld, Eickelberg, Poggenbeek, Haverman-Birnie, Allebé, Gidding, Dievenbach, De Bruin en Vrolijk. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Masters, Nineteenth Century & Early Modern Art | 14 november (zaalveiling) - met Gerardina van de Sande Bakhuyzen, Kleijn, Bosboom, een portret van koning Willem III door Eerelman, J.H. Weissenbruch, Mauve, Jacob Maris, Gabriël, H.W. Mesdag, Blommers, twee vissersvrouwen in de schermering door Isaac Israels, Willem Witsen, een boerderij aan het Gein door Piet Mondriaan, Breitner, Willem Roelofs, een molen in de sneeuw door Louis Apol, Artz, Van Mastenbroek, Marius Bauer en spelende kinderen op het strand door Willy Sluiter. Check hier.
VENDUEHUIS DEN HAAG - Old Masters, Nineteenth Century & Early Modern Art Online | Part 2 - tot 16 movember - met Tholen, Louis Apol, Willem Maris, Bosboom, een scheepswrak op het strand door Sadée, een gezicht op het Kurhaus en het Seinpost door Floris Arntzenius, David Artz, Krabbé, Blommers, Van Mastenbroek, Akkeringa, Zürcher, Tholen, Scherrewitz, Willem Roelofs, Zilcken, Willy Sluiter, Van Trigt, Smith, J.H. Weissenbruch, Van Borselen, Gabriël, Gerard Bilders, H.J. Wolter, Breitner, mensen bij een bankje in het Oosterpark door Isaac Israels, bloemen door Witsen, Marius Bauer, Thérèse Schwartze, Van Welie en een stilleven met een kaars door Van Dam van Isselt. Check hier.
VEILINGGEBOUW DE ZWAAN AMSTERDAM - Algemene Kunst- en Antiekveiling 8 t/m 21 November (schilderijen en tekeningen kavels 4500-4724) - met Van Everdingen, Schiedges, Bosboom, Rust, 70 studietekeningen door Lebret, Vanderborght, Jan Kuijpers, Willem Maris, Mesdag-van Houten, Oldewelt, Johannes Leurs, Tholen, Van der Waay, De la Rivière, Schipperus, Poggenbeek, Bongers, Bongers, David Bles, Willie Sluiter, Carbaat, Van Daalhoff, Van Wijngaerdt, Van Andringa, Meiners, Van Konijnenburg, Robertson, Arntzenius, een landschap met een molen door Wiggers, Hingman, Bodifée, Julius van de Sande Bakhuyzen, Dekken en Offermans. Check hier. (schilderijen en tekeningen kavels 4800-4982) - met Louis Apol, Willem Maris, Van der Maaten, W.C. Nakken, J.H. Weissenbruch, Dommershuijsen, Van Leemputten, Klinkenberg, H.W. Mesdag, Gabriël, Willem Roelofs, Van Hoorn, een houtskool van een Amsterdamse gracht bij avond door Isaac Israels, Lizzy Ansingh, Van der Nat, Jacob Maris, vrouw op een akker in Drente door Breitner, het strand bij IJmuiden door Breitenstein, Thamine Tadema-Groeneveld, Van Assendelft, Van Wissekerke, Robertson, Mesdag-van Houten, Pieters, Van der Maarel, Gorter, Taco Mesdag, H.J. Wolter, Blommers, Martin Monnickendam, De Bock, Marie Engelina van Regteren Altena, Hoppenbrouwers, Poggenbeek, diverse schilderijen van Zandleven en tekeningen door Jo Koster. Check hier.
Tentoonstelling: ‘Kunstleven langs de vloedlijn’ - Museum Katwijk
Van 29 oktober tot 31 maart is in het Katwijks Museum de tentoonstelling ‘Kunstleven langs de vloedlijn’ te zien. De vloedlijn heeft de strandganger altijd gefascineerd. Door de eeuwen heen hebben kunstenaars, vaak en plein air, het bruisende leven in en aan de vloedlijn van Katwijk vastgelegd. Die fascinatie is een van de fundamenten van Katwijk als kunstenaarsdorp. Waar langs de vloedlijn zee en strand elkaar raken, staat de kunstenaar klaar om die ontmoetingsplaats kleurrijk vast te leggen. Van zwoegende schelpenvissers tot spelende kinderen. Bernard Blommers, Hans von Bartels, Willy Sluiter en vele andere legden het vast in vaak kleurrijke, soms stemmige schilderijen. De tentoonstelling ‘Kunstleven langs de vloedlijn’ toont een selectie van veertig schilderijen met activiteiten die gedurende een langere periode langs de kust plaatsvonden en nog steeds plaatsvinden. Meer informatie hier.
Kunstbeurs: Pan Amsterdam 2023
Van 19 tot 26 november is het weer tijd voor de PAN Amsterdam. Ook dit jaar is de Haagse School weer goed vertegenwoordigd op deze kunstbeurs in de Rai. Zo toont Jop Ubbens twee monumentale werken - van Louis Apol en Willem Roelofs - maar ook Jan van Essen en Marius Bauer. Kunstgalerij Albricht heeft een interieur van een hoedenatelier door Isaac Israels, kunsthandel Bies een kalme zee door H.W. Mesdag. Ivo Bouwman is aanwezig met onder andere Isaac Israels, Jongkind en Edxard Koning, Hein A.M. Klaver heeft werken op papier van Van Welie, Bosch Reitz, ISaac Israels en Floris Arntzenius, terwijl Dolf D. van Omme werken op papier heeft van Van der Waay, Marius Bauer, Jan Toorop, Van der Weele, Breitner en ook van Isaac Israels. Kunsthandel Mark Smit heeft onder andere ‘ezeltje rijden’ door Israels en een Zeeuws duingezicht door Hart Nibbrig, maar ook bijvoorbeeld Mesdag, Breman en J.H. Weissenbruch. Kunsthandel Studio 2000 heeft een bomschuit door Jan Toorop en amongst others Wolter, Breitner en Suze Robertson en E.J. van Wisselingh & co toont onder andere een vintage Mauve; paard en wagen.
Laatste kans! ‘Verlangen naar de natuur’ - Rijksmuseum Schiphol
Nog tot en met 5 november te zien onder de titel Verlangen naar de natuur presenteert het Rijksmuseum op Schiphol elf 19de-eeuwse landschappen uit de eigen collectie. Deze schilderijen van onder anderen Willem Roelofs, Anton Mauve en Richard Roland Holst laten zien hoe het beeld van het landschap verandert onder invloed van de opkomst van de industrie. Waar kunstenaars eerst de natuur machtig en groots afbeelden wordt later de invloed van de mens voelbaar, waarna tenslotte het verlangen naar de onbedorven natuur centraal komt te staan. De werken zijn bijna een jaar lang te zien geweest in de dependance van het Rijksmuseum op Schiphol. Meer informatie hier.
Via Instagram @bruningheintzfineart
Professor Nicolaas van der Waay had een bijzondere aandacht voor het Burgerweeshuis in Amsterdam en in het bijzonder voor de daar verblijvende weesmeisjes. Het Burgerweeshuis heeft een lange, sinds 1580, en rijke historie en is thans in gebruik als museum: het Amsterdam Museum (voormalig Amsterdams Historisch Museum). Van der Waay vereeuwigde de weesmeisjes vele keren, zie ook het andere fraaie voorbeeld in onze collectie. In dit prachtige portret, uitgevoerd in krijt/houtskool, zien we een weesmeisje dat vol aandacht bezig is met haar handwerk. Ze heeft niet door dat ze getekend wordt omdat ze geconcentreerd is op haar werk. Het is een portret dat technisch zeer knap is uitgevoerd en het meesterschap van van der Waay goed laat zien. Het portret straalt rust, tederheid en liefde uit.
Bekijk de volledige post via Instagram hier.
Het werk: ‘De schilder Gabriël in een landschap’ - Willem Bastiaan Tholen & Gabriël
Willem Bastiaan Tholen (1860 - 1931) was een Nederlands kunstschilder die opgroeide in een artistiek milieu, waar zijn vader actief was als schilder en kunsthandelaar. Zijn opleiding aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam legde de basis voor zijn kunstenaarschap. Na zijn opleiding zocht hij verdere verdieping bij de Haagse School-schilder Constant Gabriël (1828 - 1903), met wie hij een bijzondere band ontwikkelde. De zomers brachten ze vaak samen door, schilderend en plein air in de veenderijen rond Kampen en het pittoreske Giethoorn.
Veelzijdig
Tholens veelzijdigheid als kunstenaar blijkt uit zijn diverse onderwerpen, variërend van water- en havengezichten met boten tot landschappen, stadsgezichten en portretten. Zijn liefde voor zeilen en boten weerspiegelde zich in zijn schilderijen van de Nederlandse binnenwateren en rivieren, waar hij de beweging van water en wolken met verfijning vastlegde. Ondanks zijn nauwe band met de Haagse School schilders, weigerde Tholen zichzelf volledig in die stroming te plaatsen. Zijn kleurgebruik was subtiel anders, vaak gedempter of juist levendiger, en zijn onderwerpkeuze veelzijdiger. Atmosfeer en tonaliteit speelden een centrale rol in zijn werk, met een subtiel strijklicht dat zijn schilderijen een bijzondere levendigheid gaf. Tholen was een reislustig kunstenaar die zich in verschillende steden in Nederland vestigde, uiteindelijk een atelier in Den Haag betrekkend. Zijn werk is vertegenwoordigd in gerenommeerde collecties, waaronder die van het Gemeentemuseum in Den Haag, het Stedelijk Museum in Amsterdam, Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Rijksmuseum in Amsterdam.
Rond 1880 gingen Tholen & Paul Joseph Constantin Gabriël meerdere malen op excursie om in de openlucht, en plein air, natuurstudies te vervaardigen, waarbij ze elkaar soms portretteerden. Deze samenwerking leverde een aantal olieverfstudies op, die niet bedoeld waren voor verkoop maar als referentie dienden voor toekomstige werken. Dit werk getuigt van deze praktijk en beeldt de collega-schilder Gabriël af in de natuur met zijn schildersgerei. Nog in de natte verf heeft Gabriël op de studie van Tholen aanpassingen verricht, die zichtbaar zijn in het groen rond de schilder en het blauw in de lucht. In een andere, veel grovere, toets heeft hij correcties aangebracht om de nog jonge Tholen te onderwijzen. Het dubbele auteurschap van dit werk is uniek binnen Tholens oeuvre.
Het bovenstaande artikel is geschreven door Bob Scholte. Het schilderij is te koop via Bob Scholte Fine Art. Check hier.
Special Offer
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
‘Kunstpedagoog’ Hendricus Petrus (Henk) Bremmer (Leiden 1871 – Den Haag, 1956) begon als schilder. In 1889 was hij korte tijd leerling aan de Teeken- en Schilderacademie in Den Haag waar hij ook een zijn MO-akte tekenen behaalde. Als kunstschilder werkte hij al snel in pointillistische trant in zijn atelier te Leiden, dat een plaats van samenkomst werd van jonge Nederlandse en Belgische schilders en letterkundigen. Van 1893 tot 1895 werkte hij hoofdzakelijk als kunstjournalist om zijn brood te verdienen. Een jaar later begon hij met zijn succesvolle kunstcursussen. In het seizoen 1906–1907 was Helene Kröller-Müller een van zijn leerlingen. Zij begon al snel met het verzamelen van kunst. Bremmer adviseerde haar bij het samenstellen van haar collectie – de basis van het latere Kröller-Müller Museum – en vergezelde haar ook op aankoopreizen.
Bij het Düsseldorfer Aukrionshaus wordt op 4 november een boom met een dame door Henk Bremmer geveild. Startprijs €1000,- Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS, of hier via bol.com.
Huiswerk goed gedaan,de liefhebbers zijn op alles voorbereid,dank,jan hoekstra
Weer veel informatie.