Tussen de bollen, eindelijk thuis & The Mondrian Papers - Editie #151
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 151ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief, waarin behalve heel veel nieuws over Vincent van Gogh - afgelopen zaterdag was zijn 170ste verjaardag - natuurlijk ook de kleurenpracht van de bollenvelden niet ontbreekt.
Anton Louis Koster (Terneuzen, 1859 – Haarlem, 1937), bij leven ook wel ‘Anton Tulp’ genoemd, was een generatiegenoot van Vincent van Gogh. Hij werd later ook wel“de Rembrandt van de Bollenstreek”. genoemd. Maar Koster was tegelijkertijd ook meer dan alleen een schilder van de jaarlijkse kleurenpracht, die tijdens zijn leven nog niet zo vanzelfsprekend met ‘Holland’ en het voorjaar verweven was als nu.
Hoewel al sinds de zestiende eeuw bollen worden geteeld - eerst alleen in Haarlem en omgeving - ontstond pas vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw de huidige Bollenstreek. Precies de jaren dat Koster carrière maakte. Zijn collega’s uit Amsterdam (hij was een goede vriend van Breitner) wilden er niet aan, maar de geboren Zeeuw maakte van de bollenvelden zijn ‘jachtterrein’.
In Museum De Zwarte Tulp in Lisse is een tentoonstelling geweid aan leven en werk van de schilder. Te zien tot 8 september. ‘Anton L. Koster - Tussen de Bollen’. Meer informatie hier.



Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van de bollenschilders van de zestiende eeuw tot nu, - inclusief een uitgebreide beschrijving van het veld met hyacinten door Van Gogh - verwijs ik graag (zoals elk jaar een keer) naar het boek De schilders van de Duin- en Bollenstreek dat ik samen met Werner van den Belt heb gemaakt en in 2021 verschenen is bij uitgeverij WBOOKS.
Aankomende veilingen
VENDU ROTTERDAM - Algemene Veiling - 10/11 april - met Schipperus, Wiegman, Carbaat, Gerard Korthals, Weijns, Stutterheim, Geijp en een koddige scène van een man op een stoel en jongedame in bed door Herman Heuff. Check hier.
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst en Antiek veiling - 15/19 april - De catalogus komt vrijdag 5 april 2024 rond 17.00 uur online. Check hier.

DERKSEN VEILINGBEDRIJF ARNHEM - Lenteveiling - 16 april - met Stroebel, Philipse, Van Everdingen, Markus, Ras, een scene van Don Quichote door Jurres, Mauve, Weiland, Julius van de Sande Bakhuyzen, Bogman, Kruijsen, Weegewijs, Münninghof, Van Wijngaarden, Schützenberger, Stortenbeker, Oldewelt, Van Aken, Van Lerven, De Bock en Melcher-Tilmes. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Aprilveiling - 18 april - met Gorter, Mari ten Cate, Willem Roelofs, Westerbeek, Van Wijngaerdt, Raaphorst, Schherrewitz, Van Kregten, Hulk, Rabbers, Van Assendelft, Zandleven, een huis aan de IJssel door Bodifée, bloemen door Margaretha Roosenboom, Ansingh, Van Hulsteijn, Schaap, Smissaert en een bosgezicht door Eickelberg. Check hier.
VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst- en antiekveiling - 21 april - De catalagus komt online op 7 april, tegelijkertijd met de start van het bieden. Check hier.
The Mondrian Papers gelanceerd
Het RKD en het Huygens Instituut lanceerden op dinsdag 12 maart 2024 de langverwachte eerste publicatie van The Mondrian Papers, de online editie van alle brieven en artikelen van de Nederlandse kunstschilder Piet Mondriaan. Het state-of-the-art digitale editieplatform waarin de brieven en artikelen worden gepresenteerd biedt tal van innovatieve mogelijkheden om het materiaal te doorzoeken. Check hier.
Tentoonstelling: ‘Dinah Kohnstamm en haar vriendenalbum’ - Noord-Veluws Museum - Nunspeet
In de expositie ‘Dinah Kohnstamm en haar vriendenalbum’ maken we kennis met het leven en werk van de diepgelovige, dappere, joodse vrouw Dinah Kohnstamm (Amsterdam 1869 – Auschwitz 1942). Hoewel in 1938 tot de Gereformeerde Kerken in Hersteld Verband toegetreden, vrijwaarde haar doop haar niet van deportatie naar Auschwitz. Dinah Kohnstamm heeft talloze malen op de Veluwe vertoefd, in het zomerhuis van de familie in Ermelo, waar in 1939 haar zeventigste verjaardag feestelijk werd gevierd.
De expositie toont nog tot 14 april haar werk, maar ook haar ‘Album amicorum’, een vriendenboekje waarin familieleden en bevriende kunstenaars een bijdrage leverden in de vorm van een tekening, schilderijtje, tekst of zelfs van een compositie. In haar vriendenboekje komen we 33 namen tegen van bekende kunstenaars, zoals de schilders Jozef Israëls en zijn zoon Isaac, August Allebé, Jan Veth en Martin Monnickendam, Marinus van Raalte, Lizzy Ansingh, Jacoba Surie, Therese Schwartze en Henriëtte Ronner. Samen met enkele werken of portretten van deze kunstenaars ontstaat er een beeld van het artistieke milieu waarmee Dinah verbonden was. Tegelijk met de expositie over Dinah Kohnstamm is in het Noord-Veluws Museum de tentoonstelling over Martin Monnickendam op de Veluwe te zien.
Tentoonstelling: ‘Het Amsterdam van Piet van Eeghen’ - Amsterdam Museum
Zonder de negentiende-eeuwse zakenman en filantroop Piet van Eeghen (Amsterdam, 1816 - aldaar, 1889) had Amsterdam er heel anders uitgezien. Als stichter van het Vondelpark en het Prinsengrachtziekenhuis en door initiatieven voor woningbouw drukte hij zijn stempel op de stad.
Van Eeghen was ook een groot kunstliefhebber. Zijn huis aan de Herengracht hing vol met eigentijdse, romantische schilderijen. Na zijn dood schonk hij bijna al deze kunstwerken aan de stad. Ze behoren nu tot de collectie van het Amsterdam Museum, waaronder de schilderijen ‘Kinderen der zee’ van Jozef Israëls uit 1863 en ‘Wolfheze’ van Frederik Hendrik Hendriks.


In de tentoonstelling wordt stilgestaan bij Van Eeghen als Amsterdamse weldoener, kunstverzamelaar en bankier. Hij verdiende zijn geld onder meer met koloniale handel. Wat betekent dat voor onze hedendaagse blik op zijn filantropische werk? En welke rollen speelden vrouwen in al zijn activiteiten? Nog ten en met 30 juni. Meer informatie hier.
Via Instagram @antoonott



De Stichting P. en N. de Boer heeft drie schilderijen van Vincent van Gogh in langdurig bruikleen gegeven aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Gisteravond werden de werken, in aanwezigheid van het bestuur, familie en ondergetekende – adviseur van de stichting – opgehangen. De drie werken vertegenwoordigen ieder een fase uit Van Goghs ontwikkeling.
Ze hangen prachtig: ga snel kijken.
Bekijk de volledige post op Instagram hier.
Via LinkedIn @MuseumBoijmansvanBeuningen
🥔 Nieuwe aanwinst: Vincent van Goghs 'Stilleven met aardappels' (1886-87)
Al ruim 40 jaar bij ons als bruikleen, en nu officieel in de collectie. Vanaf zaterdag 23 maart is de Van Gogh voor publiek te zien in het Depot, als onderdeel van de tentoonstelling Lievelingen.
"De 'Aardappels' zijn een scharnierpunt in zijn ontwikkeling: van de donkere Brabantse schilderijen naar de in Frankrijk geschilderde kleurenpracht." - Ina Klaassen (museumdirecteur)
De verwerving is mogelijk gemaakt door Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Dura Kunstfonds, haar Gisbert van Laack Fonds, haar Themafonds 19de-eeuwse schilderkunst en de jaarlijkse bijdrage van het Cultuurfonds) ; Mondriaan Fund ; VriendenLoterij ; Bruynzeel en particuliere donateurs en nalatenschappen!
Bekijk de volledige post op LinkedIn hier.
Het werk
De Lentetuin van Vincent van Gogh kent een roerige geschiedenis. Niet alleen de periode waarin de schilder het vervaardigde was een bijzondere, ook de recente jaren uit het bestaan van dit werk laten zich het best beschrijven als een achtbaanrit. Het is een klein wonder dat het sinds afgelopen weekend weer te bewonderen is in het Groninger Museum, waar het onderdeel uitmaakt van de vaste collectie.
Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar werd op 30 maart 2020 (nota bene Van Gogh’s verjaardag) gestolen uit Museum Singer Laren, waar het op dat moment in bruikleen was voor een tentoonstelling.
De foto’s die in de zomer van 2020 opdoken tonen het boek van journalist Wilson Boldewijn over Okkie Durham, die in 2002 Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen en Zeegezicht op Scheveningen uit het Van Gogh museum had gestolen. De Amsterdamse dief had echter niets met de roof van de Lentetuin te maken. In september 2023 kwam het werk uiteindelijk in handen van kunstdetective Arthur Brand. Na onderzoek door restaurator Marjan de Visser in Depot Boijmans van Beuningen in Rotterdam kon het schilderij in goede orde terugkeren naar Groningen, waar het nu te zien is in de tentoonstelling Behind the scenes.
Vincent van Gogh maakte het werk, geschilderd in olieverf op papier op paneel, in 1884. Van Gogh woonde toen weer bij zijn ouders in Nuenen, waar hij een jaar later ook de beroemde Aardappeleters maakte. Het is het enige schilderij van Vincent van Gogh in de collectie van het Groninger Museum en behoort tot de absolute highlights. Het bevond zich sinds het begin van de 20ste eeuw in een Groningse privécollectie ien werd in 1962 aan de Gemeente Groningen geschonken.
Het aanbod / resultaat
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot Marktplaats. Elke editie treft u hier een werk dat te koop wordt aangeboden of recent is verkocht.
Het schilderij ‘Harbor View (possibly Amsterdam)’ door Hendrik Jan Wolter (Amsterdam, 1873 - Amersfoort, 1952) wordt vrijdag 12 april geveild bij Weschler’s Auctioneers in Rockville, de Verenigde Staten. Afmetingen 50.8 x 61 cm. Met craquelé en vergeeld. Bieden vanaf 750 dollar. Het werk lijkt veel op een vorig jaar bij Van Zadelhoff in Hilversum afgehamerd schilderij met vergelijkbaar motief dat bijna twee keer zo groot is. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.


Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over de kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS.