Haagse School: stemmingmakerij, Amsterdamsche Impressionisten & TEFAF Maastricht - Editie #37
Aankomende veilingen
CATAWIKI ASSEN - Nederlandse klassieke schilderijen (tot 09/03) - met een boereninterieur van Zandleven, moeder en dochter van Sterre de Jong, een bootje van Roelofs jr., schapen van Koppenol, een zomerweide van Oldewelt en Groenewegen, Schulman en Engel. Check >>> HIER <<<

VENDUEHUIS DEN HAAG - Algemene kunst- en antiek veiling online tot 13 maart - met een handwerkende vrouw van Bernard de Hoog, bloemen van Rueter, een waterkant van De Bock, Schütz, Larij, Ter Meulen, Wiggers, Van Borselen, Van Wijngaerdt, Ansingh, Sijthoff, vier werken van Simon Moulijn, schoolkinderen van Kever, een wandelaar van Steelink, Rip, Van Soest, Van Waning, Bodifée en een aquarel van de kust van Yorkshire door Jan Cossaar. Check >>> HIER <<<
VENDUEHUIS DICKHAUT MAASTRICHT - Kunst- en antiekveiling 15 tot 18 maart - Check >>> HIER <<<
VEILINGHUIS HET ALD FRYSLAN - Kunst- en antiekveiling 12 tot en met 15 maart - met een landschap van Theophile de Bock, een bootje van Smith, Van Waning en een vissenstudie van Dijsselhof. Check >>> HIER <<<
Tentoonstelling: 'Buiten schilderen' - Museum Gouda
Tentoonstelling: 'Vakwerk' - Mark Smit Kunsthandel - Ommen

De verkooptentoonstelling 'Vakwerk' bij Mark Smit Kunsthandel in Ommen is tot 10 maart te bezoeken van dinsdag t/m zondag 11:00 tot 17:00 uur. U treft werk van onder andere Mesdag, Apol, Voerman Sr., Gabriël, Weissenbruch, Simon Maris, Bosboom, Roelofs, Van Welie, Blommers, Arntzenius, Breitner, Hart Nibbrig, Koster en Van der Waay. De catalogus met alle werken kunt u hier bekijken.
Kunstbeurs: TEFAF Maastricht 2019
Vrijdag 16 maart begint de TEFAF Maastricht. Met vele nationale en internationale deelnemers is er ook dit jaar weer veel te zien en te te beleven. Kunsthandel Albricht heeft bomschuiten van Mesdag, Kunsthandel Bies toont onder andere Isaac Israëls' adembenemende 'Carmen' en ook bij Daatselaar, Jacques Fijnaut en anderen kunt u voldoende moois ontdekken in Maastricht.
Boek: Amsterdamsche impressionisten en hun kring
De vermaarde kunsthistoricus Bram Hammacher neemt een uitvoerige omweg om uit te komen bij de Amsterdamse kring rondom Breitner. Hammacher geeft zelf aan (pag. 31) dat hij in zijn beknopte inleiding niet te lang kan uitweiden, alvorens via de Nederlandse schilders van de 17de eeuw, de Britse en vervolgens de Nederlandse romantici en de Haagse School eindelijk uit te komen bij de verstedelijking in Nederland (pagina 38). De ontwikkeling van George Breitner en Floris Verster is het begin van een tweede hoofdstuk. We zijn dan wel al bijna op de helft van het boek. Aangekomen in Amsterdam begint er een informatieve en vermakelijke wordingsgeschiedenis van de ‘impressionisten’ uit de hoofdstad. Met Een focus op Breitner en Verster (zijdelings aandacht voor Isaac Israëls, Willem Witsen, Jacobus van Looy, Eduard Karsen en Suze Roberston) leren we over de artistieke ontwikkeling van de jonge schilders - nu eens niet steeds langs de meetlat van de Tachtigers gelegd. De eerste conclusie vinden we op pagina 60: 'de komst van Breitner te Amsterdam luidt den grooten tijd in van het tweede Hollandsche impressionisme. Het is de tijd waarin Amsterdam ontwaakt uit het provincialisme van het midden der eeuw.' Vervolgens roept Hammacher Breitner en Verster uit tot de Rembrandt en Hals van de negentiende eeuw. In 1941 was dat wellicht een gewaagde bewering, nu komt deze stelling - evenals de breed uitwaaierende beschouwing in z'n geheel - enigszins gedateerd over. Wanneer de schrijver in de laatste alinea ‘de Franschen’ ‘meer brille en chic’ en ‘kunst van te leven’ toeschrijft, is het niet vreemd dat het nog enige tijd duurde voordat het veronderstelde ‘gebrek aan eerbied en erkenning’ voor de Amsterdamsche impressionisten was herzien.
Amsterdamsche imporessionisten en hun kring (1941) - Auteur: A.M. Hammacher / Uitgeverij J.M. Meulenhoff, Amsterdam. 124 pagina’s
Biografie: Maurits van der Valk
Maurits van der Valk was de zoon van een huisschilder. Een geboren Amsterdammer die overal een graag geziene gast was, maar niet graag op de voorgrond trad. Onder het pseudoniem 'J. Stemming' vond hij wellicht zijn meest krachtige en gehoorde stem. Van der Valk was een invloedrijk kunstcriticus en werd zo een belangrijke exponent van de Tachtigers.
Maurits Willem van der Valk (1857 - 1935) wordt op 16 december 1857 geboren in Amsterdam. Van zijn vader krijgt de kleine Maurits zijn eerste tekenlessen. Decoratief werken is echter niet wat de ambitieuze jongeman wil. Van der Valk meld zich in 1878 aan bij de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, waar hij les krijgt van onder anderen August Allebé. Met het tekenen naar levende dieren in Artis treedt hij in de voetsporen van zijn leermeester. Medestudenten worden snel vrienden. Jan Veth (die een beroemd portret van hem maakt), Willem Witsen en Jacobus Van Looy, maar ook de dichters Willem Kloos, Frederik van Eeden en de arts Arnold Aletrino vormen een hechte vriendengroep. Het atelier van Van der Valk aan de Amsteldijk doet dienst als één van de ontmoetingsplaatsen van dit illustere gezelschap intellectuelen en artiesten, waar zowel kunstenaarsvereniging Sint Lucas (1880), als het literaire genootschap Flanor (1881) uit voortvloeien. Kortom, de bakermat van de Tachtigers ligt achter de voordeur van Maurits van der Valk.
'De grootste kunstenaar is hij, die het grootste aantal stemmingen het best begrijpt,' schrijft van der Valks' alias J. Stemming in 1886 in De Nieuwe Gids, het lijfblad van de Tachtigers. Van der Valk is al vanaf de oprichting in 1885 bij het blad betrokken. Naast het schrijven van zijn kunstkritieken en zijn eigen vrije schilder- en etswerk geeft de jonge kunstenaar tekenles bij Felix Meritis om zichzelf te bedruipen. In 1889 brandt zijn atelier aan de Amsteldijk volledig uit. De kring van tachtigers is al eerder begonnen uiteen te vallen. Velen zijn voor kortere of langere tijd uitgewaaierd buiten de stad. Van der Valk vertrekt met het verzekeringsgeld op zak naar Parijs, waar hij zijn toekomstige echtgenote Baukje van Mesdag leert kennen. Vier jaar later keert het gezin (zoon Willem was in 1892 geboren) terug naar Amsterdam. Daar blijft de schilder niet lang. Een onrustige periode met veel verhuizingen volgt. Van der Valk publiceert niet veel meer, maar ontwikkelt zich tot een zeer gewaardeerd etser en vooral een gevoelig (krijt)tekenaar. Als schilder zijn van hem verstilde (rivier)landschappen en stillevens bekend, waarin hij zijn voorkeur voor zwartwit-technieken met extra heldere kleuren lijkt te willen compenseren.

Het 'prachtige oog' (dixit Lodewijk van Deyssel) van Maurits van der Valk sluit op 6 mei 1935 voorgoed, wanneer de schilder op 78-jarige leeftijd overlijdt in Laren, waar hij sinds 1920 woonachtig is. Hij stond onder contract bij de Haarlemse kunsthandel J.H. De Bois en heeft zich dien ten gevolge in zijn latere leven volledig kunnen wijden aan zijn kunstenaarschap. Behalve lid van Sint Lucas, was Van der Valk ook lid van Arti et Amicitiae. In de collecties van ondermeer het Rijksmuseum Amsterdam, het Stedelijk Museum, de Lakenhal in Leiden en het Dordrechts Museum treft u werk van Maurits van der Valk.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een 'Special Offer'.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van het getoonde werk, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Heeft u tips of reacties? U wilt adverteren, of bijdragen aan de volgende edities? Dan kunt u rechtstreeks reageren op deze mail. Weest welkom!
Samen met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam. Meer info en/of kopen >>> HIER <<<
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!