Haagse School: tijdloze winters, vrouwen in de kunstgeschiedenis & de klanken van Witsen - Editie #113
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS KORENDIJK MIDDELBURG - loopt vandaag af - online only - drie kinderen door Wally Moes, Van Ingen, meisjes in Zeeuwse dracht door Dingemans, Meelis, Bakels, Hobbe Smith, Rink, Mondt en Von Stein Callenfels. Check hier.

VAN ZADELHOFF VEILINGEN HILVERSUM - Kunst- en Antiekveiling - 31 januari - 2 februari - met Bodifée, Stutterheim, een begraafplaats door Wiggers, een zeemeermin door Van Steenwijk, Heijenbrock, Terhell, De Bruin, Joseph Bles en een winters bos door Eickelberg. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Timed online veiling - 28 januari - 3 februari - met Van Maasdijk, De Bruyn, Hulk jr., Kees van Waning, Schipperus, J. ten Cate, Bleuland van Oordt, Gunneweg, Van Beek, Bauffe en Van Kregten. Check hier.
VENDUE NEXT DOOR DEN HAAG - tot 7 februari - (nu wel met de juiste link!) - met Bastert, Jan de Jong, De Vogel, Schipperus en Hendrik Hulk, Check hier.
KORST VAN DER HOEFF DEN BOSCH - Kunst & Antiekveiling - 7-13 februari - met Hijner, een sperwer door Van Oort, Senf, Elisa Roelofs, Van der Maaten, Groenewegen, Heijligers, Kever, De Bock, Rust, Frankfort, Julius Jacobus van de Sande Backhuyzen, Schiedges, Nakken, J.H.B. Koekkoek, De La Rivière, Vogel, NEfkens, Marinus Gidding en Frits Maris. Check hier.

VEILINGHUIS PEERDEMAN UTRECHT - Kunst, antiek, design, sieraden, zilver veiling - 13 februari - met Zürcher, Hanau, Roelofs, Scherrewitz, Zon, Mesdag-van Houten, Mertz, Rip, Morel, Siebe ten Cate, Raaphorst, Constant Artz, Schäffer, figuren bij de haven van Volendam door J.M. ten Kate, een vaart met een molen door Gabriël, Jurres, Van Hulsteijn, Israels, Mesdag, De Haas, Dankmeijer, De la Rivière, Klijn, Groenewegen, Wolter en Adriaan Keus. Check hier.
Artikel: 'Vrouwen in de kunstgeschiedenis' - Het Parool
De kunstgeschiedenis leek gemaakt door mannen, maar vrouwen blijken een veel grotere rol te hebben gespeeld als museummedewerker, vrijwilliger en verzamelaar. In sommige gevallen zelfs een cruciale. Nieuw onderzoek brengt het in kaart. De evacuatie van het prentenkabinet van het Rijksmuseum, waardoor die niet in handen viel van de nazi’s of door bommen werd vernietigd. De erkenning van Vincent van Goghs talent, waardoor hij niet in de vergetelheid raakte maar postuum uitgroeide tot icoon. De juwelencollectie van het Amsterdam Museum die tot de allermooiste van Europa behoort. En zelfs het feit dat het Stedelijk Museum überhaupt bestaat. We hebben het allemaal te danken aan vrouwen. Maar terwijl we nog steeds de vruchten plukken van hun werk weet vrijwel niemand wie zij waren. De geschiedenis – en dus ook de kunstgeschiedenis – is grotendeels geschreven door mannen en werd bevolkt door mannen. Een interdisciplinair team van wetenschappers en museumprofessionals van de UvA, RKD – Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, Rijksmuseum Amsterdam en het Stedelijk Museum Amsterdam, wil daar in de komende jaren verandering in brengen. Onder de titel De Andere Helft is een onderzoeksprogramma gestart om ‘vrouwen duurzaam zichtbaar te maken’. Lees het hele artikel in Het Parool hier.
Evenement: derde Willem Witsen-lezing door Leo Samama - RKD - Den Haag
Op vrijdag 8 april vindt de derde Willem Witsen-lezing plaats, georganiseerd door Stichting Willem Witsen en het RKD. De spreker is Leo Samama, musicoloog en componist. De componist Alphons Diepenbrock en de dichter Herman Gorter waren prominente kunstenaars aan het eind van de negentiende eeuw. Zij maakten onderdeel uit van de kring rondom de schilder Willem Witsen. Onder wie vele vertegenwoordigers van de literaire stroming van 'Tachtig'. Gorter en Diepenbrock staan in de derde Willem Witsen-lezing centraal. Spreker Leo Samama is een veelgevraagd kenner van de Nederlandse (moderne) muziek en heeft uiteenlopende bestuurlijke en organisatorische functies vervuld in het Nederlandse muziekleven. Samama was tevens radiomaker en muziekrecencent. Als musicoloog heeft hij meerdere boeken geschreven, met name over de Nederlandse muziek (waaronder het standaardwerk Nederlandse muziek in de 20ste eeuw, 1986, 2006), maar ook over muziekfilosofie (De zin van muziek, 2014), over Alphons Diepenbrock (2012) en Het strijkkwartet (2018). Hij doceert in verschillende hoedanigheden alom in Europa (onder meer compositie en muziekfilosofie). De derde Willem Witsen-lezing wordt mede mogelijk gemaakt door kunsthandel E.J. van Wisselingh & Co en door een particuliere donatie.
Tickets zijn verkrijgbaar in de webshop van het RKD.
Video: Van Gogh Museum 4K Virtual Tour || Exhibition ‘The Potato Eaters'
Deze video biedt een tour door de tentoonstelling 'De Aardappeleters: misser of meesterwerk', in het Van Gogh Museum. De tentoonstelling is een ode aan het bekende werk dat Vincent van Gogh in 1885 maakte toen hij in Brabant woonde. De schilderijen, studies, schetsen en brieven vertellen een verhaal over ambitie, doorzetten en kritiek. Een verhaal voor jong en oud over blijven geloven in jezelf. Meer informatie hier.
Via Instagram: @demesdagcollectie
👏 Een succesformule! In de 19de eeuw maakten kunstenaars steeds vaker waterverftekeningen. Maar deze aquarellen waren op tentoonstellingen maar mondjesmaat te zien. Speciaal om de aquarelkunst te promoten werd door Hendrik Willem Mesdag en anderen daarom de Hollandsche Teekenmaatschappij opgericht. Die organiseerde vanaf 1876 verkooptentoonstellingen en dat bleek succesvol.
🌊 Noordzee (1900) van Hendrik Willem Mesdag.
Bekijk Post op Instagram hier.
Biografie: Adri Bleuland van Oordt
Adri Bleuland van Oordt behoorde tot de eerste generatie vrouwen in Nederland die expliciet kozen voor de kunst én zich ook daarbuiten sterk wisten te maken voor de maatschappelijke positie van de vrouw.
Adriana 'Adri' Maria Hendrika Bleuland van Oordt (Rotterdam, 1862 - Hilversum, 1944) wordt op 5 juni 1862 geboren in Rotterdam als het eerste kind van de koopman Jan Bleuland van Oordt en Guilhelmina Catharina Hoogwerff. Vader Jan opent in 1866 een gasfabriek in Voorburg. Het gezin Bleuland van Oordt, waarbinnen inmiddels ook Adri's vier jaar jongere zusje Johanna geboren is, verhuist naar buitenplaats Middendorp aan de Vliet, vlakbij het terrein van de gasfabriek. In het welvarende gezin, waar in totaal vier dochters en twee zonen geboren worden, is ruimte voor de artistieke aspiraties van Adri en haar zusje Johanna. Zij krijgen al vroeg les van de in Voorburg woonachtige schilder Gerke Henkes. De talentvolle Adri vervolgt in 1885 haar opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten, waar ze gedurende drie jaar leskrijgt als leerling van de zogenoemde ‘damesklas’ - die daar sinds 1872 voor vrouwelijke leerlingen geopend is - waar ze haar akte MO tekenen behaalt.
In 1893 is Bleuland vertegenwoordigd tijdens de De Tentoonstelling van kunstwerken van levende meesters in Den Haag, waar zij toont 'een paar pastelteekeningen: portretten van de dames J. Gram en A. Bleuland v. Oordt, [...] maar hoeveel goeds er in mag zijn, zij munten door niets karakteristieks uit.' aldus Anna Croiset van der Kop in Elservier's Geïllustreerd Maandschrift. Ondanks gereserveerde kritieken komt de carrière van de kunstenares gestaag op gang. Vanaf 1904 exposeert zij regelmatig bij de Amsterdamse kunstenaarsvereniging Sint Lucas, waar op dat moment jonge talenten als Mondriaan, Sluijters en Gestel steeds meer de toon bepalen. Ondertussen woont Bleuland van Oordt - samen met haar zuster - nog steeds in Voorburg. Aan de Kerkstraat, waar zij een atelier hebben laten bouwen. Koningin Wilhelmina komt er nu en dan op bezoek om te schilderen. En behalve in Amsterdam vinden de zussen ook hun weg naar de Haagse kunstwereld, waar zij worden toegelaten als leden van kunstenaarsverenigingen Pulchri Studio en de Haagsche Kunstkring. Bleuland van Oordt verkoopt haar werk - als één van de weinige vrouwelijke schilders in haar tijd - via de internationale kunsthandel Goupil & Cie. In 1912 is zij één van de oprichters van de Voorburgse afdeling van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht, waar zij tot haar verhuizing naar Den Haag in 1928 voorzitter blijft.
Na het overlijden van hun moeder scheiden de artistieke wegen van Adri en Johanna. Adri verhuist met haar jongste zusje Aaf naar Den Haag, terwijl Johanna met zus Jacoba naar het dorpje Veur vertrekt. Adri Bleuland van Oordt overlijdt op 21 oktober 1944 op 82-jarige leeftijd in het Diaconessenziekenhuis in Hilversum. Het werk van de schilderes maakt deel uit van de collecties van onder andere het Teylers Museum in Haarlem en Rijksmuseum Amsterdam. In 2018 was er - voor het eerst - een overzichtstentoonstelling (samen met zus Johanna), in Museum Swaensteyn in Voorburg. Een videoreportage van die tentoonstelling is hier te zien.
Special Offer!
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Tijdens de 122ste veiling van Kiefer Kunst- und Buchauktionen in de Duitse klokkenmakersstad Pforzheim op 19 februari komen deze tortelende pauwen door Theo van Hoytema (1863 - 1917) onder de Hamer. De bladmaat van de aquarel is 28 x 20 cm. Rechts onder gesigneerd. Richtprijs 450 euro. Bekijk het kavel hier. Tijdens de veiling komen ook werken van onder andere Horrix, Eerelman, Marius Bauer en Schmidt Crans voorbij. Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Met kunsthistoricus Werner van den Belt heb ik een boek gemaakt over de schilders van de Duin- en Bollenstreek (2021). Bestellen kan via de website van uitgeverij WBOOKS.
Met kunstschilder en illustrator Gert-Jan Veenstra heb ik een boek gemaakt over Hobbe Smith - De Friese chroniqueur van Amsterdam (2018). Bestellen kan via de website van Uitgeverij Noordboek.
Enthousiast? Stuur deze nieuwsbrief gerust door aan vrienden en collegae!