NepGPT, een nieuwe Bisschop & Mondriaan op zaal - Editie #145
Maandelijkse nieuwsbrief over de schilders van de Haagse School.
Welkom bij de 145ste editie van de Haagse School Nieuwsbrief.
We zijn langzamerhand een beetje gewend aan ChatGPT en andere generatieve AI. In de komende maanden zal de wereld versteld staan van de nieuwe ontwikkelingen, wanneer de modellen ‘multimodaal’ worden. Dat wil zeggen wanneer taal, beeld en geluid met elkaar een interactie aan kunnen gaan. Misschien is dat ook het moment dat AI wat beter in staat is om na te denken over kunst? In de New York Times las ik recent een artikel over Duke University’s art museum dat aan ChatGPT heeft gevraagd om een tentoonstelling te organiseren. Hierbij kwamen weliswaar een paar interessante keuzes aan de orde, maar het was veelal misleidende informatie.
Het artikel inspireerde mij om te kijken wat de stand van zaken is aangaande ChatGPT en de Haagse School. In editie 136 (december 2022) liet ik de chatbot al eens een biografie schrijven over H.W. Mesdag. Dat was nog weinig hoopgevend. Een simpele vraag leek mij nu dan ook een goed begin. ChatGPT ondernam wederom een dappere poging, maar veel verder dan een reeks hoofdzakelijk fictieve titels van schilderijen - en een aantal gemeenplaatsen die op het eerste oog juist lijken - kwam de chatbot niet. Nog even wachten dus, op de aanstaande multimodale modellen. Wie weet dat er dan wel een juiste match tussen beeld en inhoud ontstaat.
Aankomende veilingen
VEILINGHUIS VAN SPENGEN HILVERSUM - Kunst- en antiekveiling - 2 oktober - met Mari & Herman ten Kate, meerdere koeien door Voerman, Wolter, F.H. en J.H. Kaemmerer, Willy Sluiter, Schaap, Hermanus Koekkoek, een driemaster door Van Heemskerck van Beest, strandscènes door Van Steenwijk, Vertin, Van Gulik, Savrij, Frits Mondriaan, Cossaar, ‘gele rijders’ door Van Daalhoff, Pieters, Schenkel, Jongkind, Zandleven, Windt, Wijsmuller, Gabriël, Hulk, Stortenbeker, Roermeester, Akkeringa, Sebastiaan de Ranitz, Willem de Famars Testas, Van Ingen, Kleijn, Van Proojien, Cornelis Kuypers, Gorter, Edzard Koning, Nachtweh, Margo Tholen, Herman Bogman, Rip, Sjamaar, De Bree, De Groot, Niekerk, Poggenbeek, Weiland, Everhardus Koster, Mesdag-van Houten, Eickelberg, Bosboom, Sadée, De Bock, Becht, Nakken, Cunaeus, Van der Haas, Bauffe, Groenewegen, Vos, Klinkenberg, Van der Flier, Willems, Helfferich, Pieter ten Cate, Koppenol, Frits Maris, een roeibootje door Jacob Ritsema, Van Regteren Altena, Raaphorst, Bleys, Kruysen, Meeles, Anna Kerling en twee kamelen door Van Konijnenburg. Check hier.
VEILINGHUIS ALD FRYSLAN IJLST - Kunst- en antiekveiling - 2 t/m 6 oktober - met Van Wijngaerdt, Stutterheim, W.G.F Jansen, Hendrik Hulk, Westerbeek en Dievenbach. Check hier.
SIMONIS & BUUNK EDE - 3 oktober - kunstveiling voor de natuur - met Ronner-Knip, een papegaai door Van Hoytema, een olifant door Floris Arntzenius, Constant Artz, W.C. NAkken, Cunaeus, Pieter Hendrik Koekkoek en Dijsselhoff. Check hier.
VEILINGHUIS OMNIA KOLHAM - Kunst- en antiekveiling - 3 oktober - met Ronner-Knip, De Bock, Allebé, Mauve, J.F. Spohler, Vertin, Bodifée, Edzard Koning en bloemen door Kever. Check hier.
VENDU ROTTERDAM - Algemene veiling - 11 en 12 oktober - met Breman, Senf, Münninghof, Graadt van Roggen, Van Leemputten, Heijenbrock en twee appels door Dievenbach. Check hier.
TWENTS VEILINGHUIS ENSCHEDE - Kunst- en antiekveiling - 12 t/m 14 oktober - meer informatie volgt. Check hier.
ZUYDWAL VEILINGEN HUIZEN - Najaarsveiling - 30 oktober - meer informatie volgt. Check hier.
Nieuws: gestolen schilderij ‘Lentetuin’ van Van Gogh terug
Ruim drie jaar na de roof van het schilderij ‘Lententuin’ van Vincent van Gogh uit het Singer Musuem in Laren is het werk weer terug gevonden. Het schilderij was daar in bruikleen van het Groninger Museum. Kunstdetective Arthur Brand speelde een grote rol bij het oplossen van de zaak. Na speuren en onderhandelen met de rover en de helers, kwam het werk uiteindelijk in handen van Brand, zo legt hij uit aan de NOS. "Het was grandioos. Het was een van de mooiste momenten uit mijn leven. Maandagmiddag (11 september) is het werk bij mij teruggebracht." Brand vertelt ondermeer hoe de tipgever twee weken eerder contact met hem had gezocht. "Ik werd gebeld en hij zei: 'Ik kan je de Lentetuin terugbezorgen'. Nou, dan sla je steil achterover."
Onderzoek met de politie
Brand deed in samenwerking met de politie Midden-Nederland onderzoek naar de roof. Een paar maanden na de diefstal doken er foto's op van het schilderij met daarbij de voorpagina van The New York Times van die dag. Uit door de politie onderschepte communicatie bleek dat het werk was beland bij een criminele organisatie die het wilde inzetten als ruilmiddel voor strafvermindering bij een celstraf.
Blije Groningers
“Het Groninger Museum is uitermate blij en opgelucht dat het werk weer terug is. Het bevindt zich op dit moment in goed gezelschap in het Van Gogh Museum. We zijn de collega’s in Amsterdam voor de gastvrijheid zeer erkentelijk. Namens de medewerkers, alle Groningers en de bezoekers zijn we iedereen die aan deze goede uitkomst heeft bijgedragen zeer dankbaar. Arthur Brand heeft in deze zaak een sleutelrol gespeeld en dat waardeert het museum enorm,” aldus Andreas Blühm, directeur van het Groninger Museum in een bericht op de museumwebsite.
Het schilderij uitgbereid en tot in detail bekijken kan hier.
Nieuws: nieuwe kunstroute Laren en Blaricum geopend
Deze maand werd een nieuwe wandel- en fietsroute door Laren en Blaricum geopend. De route loopt, of fietst, langs zestien kunstwerken voorzien van tekst en uitleg. De opening vond plaats door langs vier kunstwerken te fietsen. Bij elk schilderij vertelde de burgemeester van het betreffende dorp of een van de directeuren van museum Singer Laren er iets wetenswaardigs over, schrijft NH Nieuws in een artikel waarbij ook een video te zien is. De tocht eindigde bij een werk van William Singer. Via De Telegraaf is het initiële voorstel voor de gemeenteraad, inclusief vijftien schilderijen, in te zien.
Nieuws: tweede Hindelooper schilderij van Christoffel Bisschop voor Fries Museum
Het Fries Museum heeft het schilderij ‘Zondag te Hindeloopen’ van Christoffel Bisschop (Leeuwarden, 1828 - Scheveningen, 1904) gekocht, zo meldt Omrop Fryslan. Het is het eerste schilderij dat een Hindelooper tafereel laat zien; het thema waarmee de Friese kunstenaar beroemd zou worden.
Op het doek uit 1860 zijn twee vrouwen in Hindelooper klederdracht te zien die een grote bijbel bestuderen in een kamer die typisch Hindeloopers is. Het schilderij is voor een bedrag van $ 12.000 aangekocht met steun van de Alma-Tadema Kring bij veilinghuis Hindman in Chicago. Het is niet het eerste schilderij van Bisschop dat voor het Fries Museum is aangekocht. In december vorig jaar werd ook al het werk 'Winter in Friesland' uit ongeveer 1876 aan de collectie toegevoegd. Het nieuwste doek is nu al te zien in de tentoonstelling Christoffel & Kate Bisschop: Verlangen naar vroeger in het Fries Museum.
Via Instagram @franshalsmuseum
Houd jij ook zo van de kunst van Isaac Israels? Samen zorgen we ervoor dat straks duizenden kunstliefhebbers dit kunstwerk altijd op zak hebben! 🤩
Ter gelegenheid van haar 140-jarig bestaan heeft de Vereniging Rembrandt een stemactie opgezet met de meest geliefde kunstwerken die zij sinds 1883 heeft helpen verzamelen voor Nederland. Het werk met de meeste stemmen komt op de Rembrandtkaart 2024, de pas waarmee haar leden vrije toegang hebben tot 125+ musea door heel Nederland.
👉 Je kunt tot en met 4 oktober je stem uitbrengen via: verenigingrembrandt.nl/meest-geliefd-sinds-1883
🖼 Isaac Lazarus Israels, Portret van Mangkunegara VII, een Javaans heerser, 1922, Frans Hals Museum, Haarlem, aangekocht met steun van de Vereniging Rembrandt
Bekijk de volledige post via Instagram hier.
Via LinkedIn @Richard Dankmeyer
TENTOONSTELLING CHARLES DANKMEIJER VERZAMELD
Museum Veluwezoom (in kasteel Doorwerth) organiseert van 16 september 2023 t/m 21 januari 2024 de tentoonstelling Charles Dankmeijer Verzameld. Een hernieuwde kennismaking met deze kleurrijke schilder.
De tentoonstelling bevat een groot aantal werken van twee verzamelaars, nazaten in de familie. Daarnaast werken uit de eigen collectie en werken van enkele verwante schilders. De tentoonstelling wordt gehouden in het kader van het 100e sterfjaar van de schilder.
Charles Dankmeijer (1861-1923), geboren Amsterdammer, verbleef aan de Veluwezoom tussen 1896 en 1904, waar hij opbloeide na een rusteloze, moeilijke tijd. Hij bewoonde de oranjerie van kasteel Doorwerth en huize De Parre aan de Benedendorpsweg in Oosterbeek. Daarna ging hij terug naar het westen, woonde weer in Den Haag en omstreken. Zijn gehele kunstenaarsleven trok hij rond in binnen- en buitenland (onder andere Italië) en schilderde met passie het nog pure boerenland, de natuur en oude stadjes aan het water.
Over leven en werk van deze schilder verschijnt tevens een gelijknamig en kleurrijk boekje.
Voor openingstijden zie: https://www.glk.nl/doorwerth/kasteel-doorwerth
Bekijk de volledige post op LinkedIn hier.
Het werk: ‘Boereninterieur met haard in de Achterhoek’ - Piet Mondriaan
Volgende week is het een jaar geleden dat het schilderij ‘Boereninterieur met haard in de Acherhoek’ geveild werd bij Adams Auctions in Amsterdam, waar het €32.000 opbracht. De nieuwe eigenaren zijn muzikant Gijs Jolink, medeorganisator van de Zwarte Cross en zakenman en weldoener Anjo Joldersma. Zij hebben de vroege Mondriaan in langdurig bruikleen gegeven aan museum Villa Mondriaan in Winterswijk waar het inmiddels ‘op zaal’ hangt.
Caroline Roos- Schuurman beschreef het werk uitgebreid in het artikel ‘Nieuwe aanwinst Museum Villa Mondriaan: Boereninterieur met haard in de Achterhoek’ dat verschenen is in de decembereditie (2022) van het Museum Nieuws - Vereniging het Museum (VHM) Winterswijk. Inmiddels is het volledige artikel hier via de website ook te lezen.
Special Offer
Werken van Haagse School schilders zijn te koop voor iedereen: van €100.000.000,- tot €100,- Van veilinghuis tot marktplaats. Elke editie treft u hier een Special Offer.
Gerard Bilders (Utrecht, 1838 - Amsterdam, 1865) wordt gezien als één van de grondleggers van de Haagse School. Dat is voor een belangrijk deel te wijten aan zijn vader - Johannes Warnardus Bilders de ‘godfather’ van de Oosterbeekse schilders - en de brieven aan zijn beschermheer Johannes Kneppelhout. Die zijn niet voor niks bezorgd door Wiepke Loos onder de titel ‘Gekleurd grijs’, naar de bekendste passage. Een passage die een hele school mede heeft vormgegeven.
‘Ik zoek naar een toon, dien wij gekleurd-grijs noemen; dat is alle kleuren, hoe sterk ook, zoodanig tot één geheel gebragt, dat ze den indruk geven van een geurig, warm grijs. Doch ik voor mij vind nog maar altijd grijs van keukenmeiden-japonnen, wit en zwart, peper en zout of op zijn hoogst een slap melkchocolade-kleurtje. Om het sentiment van het grijze, zelfs in het krachtigste groen, te houden is verbazend moeijelijk, en die het uitvindt is een gelukkig sterveling.’
Bij Leo Spik Auktionen in Berlijn wordt op 28 september een landschap met dennenbomen door Gerard Bilders geveild. Startprijs € 450,- Meer informatie hier.
*disclaimer - Bij twijfel wordt eventueel een kanttekening geplaatst aangaande de echtheid van getoonde werken, echter in geen geval wordt echtheid gegarandeerd, dwz ook niet wanneer er geen kanttekening geplaatst is.
Het boek De schilders van Amsterdam (WBOOKS, 2022) maakte ik samen met kunsthistoricus Werner van den Belt. Het gaat over kunstenaars die verslag doen van de ontwikkeling van het Amsterdam van hun tijd. Vijf eeuwen schilderkunst in de hoofdstad. Van Rembrandt tot Breitner en van Monet tot Max Beckmann. Meer informatie en bestellen kan hier, via uitgeverij WBOOKS, of hier via bol.com.
heel aangenaam,de wereld gaat kunstzinnig open!,vr.groet,jan hoekstra
👍👌